Zapraszam na pyszne, miodowe ciasteczka, prawie jak bułeczki. Idealne na śniadanie z kubkiem kawy czy kakao. Oczywiście jako deser też są idealne. Bataty same w sobie są słodkawe dlatego ciastka są idealne w smaku. Polecam serdecznie. Ciasteczka ze słodkich ziemniaków z miodem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie. Ciasto dzielimy na 10 równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Bułki układamy na blasze od piekarnika, podsypanej mąką. Wierzch zwilżamy wodą, i nacinamy X za pomocą ostrego
Moniki Smakołykimiąższ jest bardziej zwarty. Tak więc zrodził się pomysł wykorzystania owego pure do muffinek. Akurat doskonale wpasowały się jako dodatek do zupy z dyni. To zamiast chleba czy bułeczek (moje dzieci lubią czasem maczać chleb w zupie). Jednak muffinki dyniowe to tez dobry pomysł na śniadanie z dodatkiem mieszanki różnych sałat. Polecam. Wytrawne muffiny dyniowe składniki na 6 sztuk
Przysmaki Karolkidają o sobie zapomnieć. Po powrocie do domu przygotowałam więc kakao z bitą śmietaną i zajadając się cytrynowo-marcepanowymi ciasteczkami , snułam plany na kolejne dni. Pierniczki i bułeczki z kardamonem, trzy rodzaje grzańca i medista z ziemniakami na obiad. Do tego napalić w kominku, zawinąć się w wełniany koc i... Cieszyć się chwilą. Przedświąteczne upojenie. Dziś więc pierwszy przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło, a obiecałam , że wpisy na blogu będą częściej..ale cóż, życie..jak to mawia moja córka.Mam nadzieję, że teraz już wszystko wróci do normy. Pyszne bułeczki, polecam.Już wcześniej robiłam z tego ciasta [klik ] ,ale te są inaczej formowane.Nadzienie może być w sumie dowolne, nawet masa makowa, kajmakowa. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki
Moje domowe kucharzeniehallumi się nie rozlewa tylko zmięknie w środku. Na półmisek wyłożyć sałatę obłożyć obsmażonymi krewetkami i obłożyć usmażonym serem. Podawać w miseczkach i polać wytworzonym pysznym sosem. Serwować z bułeczką
Kuchnia Pokoleństudzenia wypieków, na kratce zamrożone kawałki chałki i nastawiam bardzo niską moc. Za około 5-10 minut mam świeżutkie, pachnące ciasto drożdżowe jak z piekarnika. Tak samo rozmrażam wszystkie bułeczki, są chrupiące i pyszne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razu wkładam w słoiki. Prosty przepis, który zawsze się udaje. Gotuję tak fasolkę od wielu lat i zawsze zajadamy ją ze smakiem. Do tego wystarczy nam chrupiąca bułeczka ;) Składniki: * 800 g fasoli z paczki * 3-4 kiełbasy śląskie * 4-5 liści laurowych * 6-7 kulek ziela angielskiego * 2 marchewki większe * sól i pieprz do smaku * 3-4 łyżeczki
Zrób to smacznierazem, dzięki innym składnikom i proporcjom smakuje inaczej, zaskakuje. To jest smaczne:) A z takiego ciasta możecie przygotować pyszną focaccie (np. z rozmarynem i oliwkami, suszonymi pomidorami), mini cebularze, bułeczki. Do tego różne dodatki, np. do bułek sezam, ziarna, suszone owoce i jest miło, smacznie, inaczej. A ciasto jedno. Uwielbiamy od czasu do czasu zjeść pizzę. Dla mnie najlepszą
Zasmakuj Kuchniwędzonym łososiem . Łososia możecie zamienić na inną, wędzoną rybę. Świetnie sprawdzi się dorsz lub klasycznie - makrela. Pasta jajeczna dobrze smakuje na każdym rodzaju pieczywa. Czy to jasna, puszysta, pszenna bułeczka, czy zwarty razowiec czy chlebek pełnoziarnisty z ziarnami, a nawet pumpernikiel. PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM Składniki na pastę jajeczną: 3 jajka 100g wędzonego łososia ( lub dorsza, makreli
kolorowotorcikowoPuszysta,maślana bułeczka posmarowana masełkiem - w sam raz na pyszne śniadanie. Składniki: 1 szklanka mleka 3 jajka 12 - 13 dag masła 1/2 szklanki cukru 4 dag drożdży 1/2 łyżeczki soli 4,5 szklanki mąki pszennej kakao Kruszonka: 50 g masła 3-4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru Składniki na kruszonkę wkładamy do miski,rozcieramy
Niespełnione zdolności kulinarnecałkiem inaczej!!! Mikser, blender, rozdrabniacz, formy metalowe, formy silikonowe, metalowe i szklane naczynia do zapiekania, małe foremki rozmaitej maści, koloru, kształtu i wykonane z rożnych materiałów; do ciasteczek, do bułeczek, do chleba, na pizzę, wykrawacze i papilotki, nożyki, noże, wałki, wałeczki, cosie do dekorowania, pojemniki, pojemniczki, pędzelki, szpatułki i stempelki... co roku coś mi przybywa z takich właśnie gadżecików. Przedmiotów
Dzieje kuchennej Wiewiórymalutkie bułeczki zrobiłam według tego-mojego przepisu http://harrisa.eu/buleczki-drozdzowe-z-owocami/ tyle że podzieliłam ciasto na pół i dodałam łyżkę kakao
harrisaPistachio to skarbnica wspaniałych przepisów. To od Lo mam przepis na najlepsze bułeczki rodem ze Szwecji, to na tym właśnie blogu wygrałam swój pierwszy cukier perlisty. Jak się okazuje to tam znalazłam przepis na sałatkę lepszą niż wszystkie zrobione dotychczas :) Oczywiście bez zmian się nie obyło, zrezygnowałam np. z sosów, ale efekt mnie powalił! Sałatka z pieczonej dyni
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowywałam w ramach fejsbukowej akcji Ciasto na niedzielę , której tematem przewodnim tym razem były: Orzechy w wypiekach . Do wspólnego wypiekania mogły dołączać przepisy na wszelkie babki, ciasta, ciasteczka, muffinki, bułeczki, torty itp. których jednym ze składników były orzechy . Tutaj szeroka dowolność: włoskie, laskowe, brazylijskie, ziemne, z nerkowca, pistacje, makadamia itp itd. Warunek konieczny był jednak taki, aby orzechów było duuuuuużo
Grunt to przepis!