bułeczki - 9699 przepisów (strona:396/647)

Zawijane drożdżówki z borówkami. 169

Drożdże mam w domowej spiżarce zawsze. I kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, często sięgam po przepisy z wykorzystaniem ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec zawijane bułeczki z nadzieniem borówkowym. W smaku niemal identyczne z jagodziankami. Tylko formą różnią się nieco. Zamiast borówek można użyć oczywiście jagód. Zaś po upieczeniu wierzch polukrować czy też posypać cukrem pudrem. Pierwszy

zadanie-gotowanie
Zdrowy dżem z owoców aronii. 196

cukru przeznaczonego w tym przepisie. Gdy dodasz pektynę to nie musisz długo gotować dżemu, bo pektyna sprawi, że dżem zgęstnieje bez długiego gotowania.   D żemem tym możesz smarować bułeczki, pieczywo itp. jest zdrowy.                    Życzę smacznych przetworów

Przepisy i porady kulinarne
SCANDYNAVIAN LOVE FIKA – warsztaty pełne smaków Skandynawii 189

mogę pominąć, że mega przystojny :D ) kucharz, przed którym Skandynawia nie ma żadnych tajemnic. Przez 4 godziny razem z pozostałymi uczestniczkami przygotowywałyśmy Kanelbullar – czyli pyszne, słodkie drożdżowe bułeczki z masą cynamonową, Toast Skagen – sandwiche z krewetkami zimnowodnymi i pyszny, soczysty Rostbef z marynowanymi burakami i warzywami. To był prawdziwy orgazm dla podniebienia! Produkty najwyżej jakości ( !!! ) zastawiły stoły

Ostra na Słodko
Pudding z wiśniami 104

ciepłego mleka 4 jajka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy (użyłam laski wanilii) 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki masła tłuszcz do formy cukier puder Bułeczki pokroić na kromki. Mleko wymieszać z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym ( ja wrzuciłam do gorącego mleka laskę wanilii, którą po przestudzeniu wyciągnęłam ) cytryną i cynamonem. Formę posmarować tłuszczem, spód wyłożyć kromkami

Pieguskowa Kuchnia
PIZZA NA CIEŚCIE DYNIOWYM 186

roku zdecydowanie śmielej sobie poczynam z dynią z czego jestem bardzo zadowolona. Urzekł mnie wspaniały kolor ciasta drożdżowego z którego piekłam maślane bułeczki dyniowe i postanowiłam przygotować pizzę na cieście z dodatkiem dyni. Nie zawiodłam się i pizza bardzo nam posmakowała. Z podanej porcji wychodzą cztery spore porcje pizzy na grubym spodzie. Jeżeli nie przepadacie za tak grubym ciastem

Pieguskowa Kuchnia
WIENIEC TRZECH KRÓLI – ROSCA DE REYES 169

Wieniec Trzech Króli czyli Rosca de Reyes to u mnie na blogu zupełna nowość. Zazwyczaj w Święto Trzech Króli wypiekałam słodkie drożdżowe bułeczki zwane Szczodrakiem . W tym roku po świątecznym obżarstwie stwierdziłam, że nic słodkiego nie upiekę. W domu podniósł się z tego powodu bunt, więc uległam i po południu upiekłam nieco inną wersję Szczodraka . Zainteresował mnie przepis od Kamili

Pieguskowa Kuchnia
Eklerki 180

kruche. Ciasto parzone ma to do siebie niestety. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 18 eklerków i żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej porcji. Eklerki rozeszły się jak ciepłe bułeczki:) EKLERKI CIASTO PARZONE 1 szklanka wody 125 gram masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli NADZIENIE śmietanka 30 % DODATKOWO cukier puder do posypania truskawki bądź inne owoce

Pieguskowa Kuchnia
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI ZIEMNIACZANE ORKISZOWE LUB PSZENNE 247

Pyszne i delikatne, a zarazem pełnoziarniste i pożywne. Bułeczki ziemniaczane, to od kilku miesięcy zdecydowanie nasze ulubione bułki. Piekłam je już wiele razy- praktycznie zawsze gdy zostają nam ziemniaki od obiadu. I choć ziemniaki nie bywają u nas codziennie, to i tak te bułki bywały u nas już naprawdę wiele razy. Przyznam szczerze, że często właśnie celowo gotuję więcej ziemniaków

Smaczne Zdrowe
Z cyklu: Domowe pieczywo - Arabskie chlebki z jogurtem, bez drożdży (Pane azzimo allo yogurt, senza lievito) 173

omogeneo.  Coprite con un canovaccio e lasciate per circa 30 minuti. Ciasto dzielimy na 8 porcji (na 1 porcj ę  przypada ok. 60 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy 12-15 cm. **** Dividete l'impasto per circa 8 pezzetti (1 pezzetto da circa 60 g). Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica

La grande e la piccola cuoca
Śniadaniowe bułeczki 154

Zapewne lubicie na śniadanie słodkie pieczywo. Takie są właśnie te bułeczki. Pyszne, mięciutkie, znakomite do konfitur, czy kremów czekoladowych, albo jeszcze lepiej - miód i ser biały. Ekstra śniadanie! Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Jagodzianki 485

zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym nie odbiegały wyglądem ani puszystością od dnia poprzedniego. Można również takie jagodzianki zamrozić sobie :). Jedno wiem na pewno :) Robiłam je po raz pierwszy ale nie ostatni :) Temp. pieczenia

Różne smaki w kuchni
Bułki z makiem 149

Jestem wielkim fanem maku, ponieważ jest nie tylko zdrowy, ale również bardzo mi smakuje. Jeśli obawiacie się jego smaku, to dajcie go mniej. Już niedługo zacznę myśleć nad fajnymi bułeczkami bezglutenowymi, więc zachęcam do obserwowania bloga, żeby ich nie przegapić. Artykuł Bułki z makiem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem i czarnuszką 151

szkodzi, bo powstały bardzo smaczne grzanki z ogórkiem zielonym i dodatkami. To mój pierwszy taki pomysł na grzanki w nieco innym wydaniu. Gwarantuję, że efekt jest bardzo pozytywny, chrupiące bułeczki zostały zjedzone ze smakiem, paluszki lizać!   Nie potrzeba patelni grillowej czy piekarnika. Wystarczy opiekacz do kanapek lub toster. Nie bez znaczenia jest pieczywo, wybierzcie najlepsze w mieście ciabatty

Moja smaczna kuchnia
Czekoladowe kluski na parze z sosem angielskim 239

pozostawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) u mnie sprawdzony czas oczekiwania to 1,5 godziny. 4. Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 15 części i formujemy średniej wielkości bułeczki ) . 5. Przygotowujemy sos angielski. Śmietankę oraz mleko umieszczamy w garnku. Laskę wanilii  kroimy wzdłuż  i tępą  stroną noża wyskrobujemy aromatyczne ziarenka z wnętrza laski. Dodajemy do mieszanki

vaniliowoczekoladowa
Kajzerki 310

Domowe pieczywo jest najlepsze! Mięciutkie bułeczki z chrupiącą skórką i charakterystycznym nacięciem na wierzchu, czyli znane wszystkim kajzerki. Idealne na śniadanie. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać cukier, sól

Bullio