ostrą papryką. Zagotować, zestawić z ognia. Kociołek jest dość gęsty za sprawą soczewicy, nie ma potrzeby żadnego zagęszczania. Podawać gorący np. z pszenna bułeczką. Pycha :) Smacznego
Wanilia i Kardamonmiękkiego smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól 1 łyżeczka kminku w całości Przygotowanie: wszystkie składniki połączyć ze sobą na gładką masę odstawić na 10 minut mokrymi dłońmi formować bułeczki piec 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, a następnie 10 minut w 150 stopniach podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, a także po upieczeniu aż do całkowitego ostygnięcia bułek
Oka w rosole czyli KaFka gotujeMini baby drożdżowe z dodatkiem rodzynek... Chociaż tak naprawę tylko od Ciebie zależy, czy z tego przepisu powstanie jedna wielka baba, bułeczki, czy też mini baby drożdżowe
AniaGotuje.plWygląda bosko, ma idealną konsystencję, cudownie pachnie i smakuje :-) Lukier malinowy do zdobienia i słodzenia wypieków takich jak: ciastka, pączki, słodkie bułeczki i lizaki z ciasta! Czas przygotowywania: 15 minut Ilość porcji: około 70 g gęstego lukru
AniaGotuje.plTradycyjna, domowa masa makowa. Sprawdzony i uniwersalny przepis na słodką masę makową, którą możesz użyć do makowców, bułeczek, serników z makiem i wszelkich drożdżowych wypieków. Seromakowiec tradycyjny - przepis! Czas przygotowywania: do 30 minut Ilość masy: 500 g Składniki: • 500 g niebieskiego maku • 100 g rodzynków • 50 g orzechów włoskich • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
AniaGotuje.plDomowy, prosty chleb pszenny na drożdżach w stylu Francuskich bułeczek Petit pains au lait. Pieczony na mleku z dodatkiem prawdziwego masła :-) Chlebki są: - pachnące - puszyste - delikatne Warto upiec! Czas przygotowywania: 5 minut + wyrastanie łącznie 2,5 h Czas pieczenia: około 25 minut Ilość porcji: 4 bochenki wielkości małego grapefruita
AniaGotuje.plPączki z dziurką, donaty parzone, drożdżowe bułeczki z piekarnika... każda nazwa będzie właściwa :-) Przedstawiam troszkę szaloną wersję pieczonych pączków z ciasta parzonego. Zależało mi na tym, by: - oponki nie były tłuste - długo zachowywały świeżość - bez wyrzutów można je było zjeść na śniadanie lub kolację - były idealne do mleka, herbaty czy kawy Czas przygotowywania: 30 minut + wyrastanie łącznie
AniaGotuje.plzmieliłam, doprawiłam i wyszły delikatne, wilgotne i po prostu pyszne kotleciki. Polecam :) SKŁADNIKI : 400-500 g mięsa z indyka (filety) 1 jajko 1 kromka pszennego chleba lub mała bułeczka niecała łyżka soli trochę pieprzu 0,5 łyżeczki mielonego kminku i przyprawy do gyrosa cebula ORAZ : bułka tarta olej do smażenia WYKONANIE : Cebulę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy
Pani na deserbułeczki piekłam już wielokrotnie z różnymi dodatkami. Mam je już na blogu pod nazwą: DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK . Dziś polecam wersję z białym serem, którą najbardziej lubi moja córka :) SKŁADNIKI NA OK. 12 SZTUK: 7,5 dag roztopionego masła ok. szklanki ciepłego mleka 2,5 dag świeżych drożdży lub opakowanie suszonych szczypta soli 7 dag cukru + łyżka do drożdży
Pani na deserWlewamy rozczyn i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (opcjonalnie można dosypać mąki ). Z ciasta formujemy kulki, a następnie rozwałkowujemy je na placuszki o grubości 2 cm (bułeczki ładnie rosną w piekarniku) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 min. Piekarnik nastawiamy na 190 st.C NADZIENIE
Marcepanowa kuchniaZapewne zauważyliście, że zafiksowałam się na dyniach. Mam pyszne dynie i nie waham się ich użyć 😉 . Teraz czas na super miękkie nadziewane bułeczki dyniowe. Oczywiście nadziewane zmiksowaną dynią. O rany! Jakie wyszły puszyste! Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniepowidłami śliwkowymi . Zamykam je potem w słoikach, żeby później w jesienne i zimowe wieczory będą idealnym dodatkiem do naleśników czy placuszków. Jesień to też czas na drożdżowe bułeczki ze śliwkami . W domu uwielbiamy zapach pieczonego drożdżowego ciasta z kruszonką i owocami. Dziś natomiast gości u mnie krucha tarta ze śliwkami i kremem. Krem jest bardzo lekki, został przygotowany
Kulinarne przygody Gatitynęci domowym ciepłem, śliwkami, gruszkami i dyniami. Cieszę się nią, kontempluję, popadam w zadumę, czytam fajne książki i oglądam więcej filmów niż latem. Piekę też częściej bułeczki, chałki i gliniaste korzenne ciasta. Tak, jesień i wczesny czas przedświąteczny lubię najbardziej!!! Dzisiaj zapraszam Was na chałkę. W jej środku czai się pachnący cynamon i smakowite, bo nasączone
Dzieje kuchennej Wiewióryciastkami w lodówce przez 30 minut, odkryte. Po tym czasie wymieszać cukier , cynamon i jajko. Posmarować ,każde ciastko. Gdy ciastka w lodówce rozgrzać piekarnik na 210 ° C. Piec bułeczki przez 18 do 22 minut, aż do złotego koloru .Wyjąć ciastka -kliny z piekarnika, polukrować
w mojej kuchni