Pączki z dziurką, donaty parzone, drożdżowe bułeczki z piekarnika... każda nazwa będzie właściwa :-) Przedstawiam troszkę szaloną wersję pieczonych pączków z ciasta parzonego. Zależało mi na tym, by: - oponki nie były tłuste - długo zachowywały świeżość - bez wyrzutów można je było zjeść na śniadanie lub kolację - były idealne do mleka, herbaty czy kawy Czas przygotowywania: 30 minut + wyrastanie łącznie
AniaGotuje.plzmieliłam, doprawiłam i wyszły delikatne, wilgotne i po prostu pyszne kotleciki. Polecam :) SKŁADNIKI : 400-500 g mięsa z indyka (filety) 1 jajko 1 kromka pszennego chleba lub mała bułeczka niecała łyżka soli trochę pieprzu 0,5 łyżeczki mielonego kminku i przyprawy do gyrosa cebula ORAZ : bułka tarta olej do smażenia WYKONANIE : Cebulę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy
Pani na deserbułeczki piekłam już wielokrotnie z różnymi dodatkami. Mam je już na blogu pod nazwą: DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK . Dziś polecam wersję z białym serem, którą najbardziej lubi moja córka :) SKŁADNIKI NA OK. 12 SZTUK: 7,5 dag roztopionego masła ok. szklanki ciepłego mleka 2,5 dag świeżych drożdży lub opakowanie suszonych szczypta soli 7 dag cukru + łyżka do drożdży
Pani na deserWlewamy rozczyn i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (opcjonalnie można dosypać mąki ). Z ciasta formujemy kulki, a następnie rozwałkowujemy je na placuszki o grubości 2 cm (bułeczki ładnie rosną w piekarniku) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 min. Piekarnik nastawiamy na 190 st.C NADZIENIE
Marcepanowa kuchniaZapewne zauważyliście, że zafiksowałam się na dyniach. Mam pyszne dynie i nie waham się ich użyć 😉 . Teraz czas na super miękkie nadziewane bułeczki dyniowe. Oczywiście nadziewane zmiksowaną dynią. O rany! Jakie wyszły puszyste! Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniepowidłami śliwkowymi . Zamykam je potem w słoikach, żeby później w jesienne i zimowe wieczory będą idealnym dodatkiem do naleśników czy placuszków. Jesień to też czas na drożdżowe bułeczki ze śliwkami . W domu uwielbiamy zapach pieczonego drożdżowego ciasta z kruszonką i owocami. Dziś natomiast gości u mnie krucha tarta ze śliwkami i kremem. Krem jest bardzo lekki, został przygotowany
Kulinarne przygody Gatitynęci domowym ciepłem, śliwkami, gruszkami i dyniami. Cieszę się nią, kontempluję, popadam w zadumę, czytam fajne książki i oglądam więcej filmów niż latem. Piekę też częściej bułeczki, chałki i gliniaste korzenne ciasta. Tak, jesień i wczesny czas przedświąteczny lubię najbardziej!!! Dzisiaj zapraszam Was na chałkę. W jej środku czai się pachnący cynamon i smakowite, bo nasączone
Dzieje kuchennej Wiewióryciastkami w lodówce przez 30 minut, odkryte. Po tym czasie wymieszać cukier , cynamon i jajko. Posmarować ,każde ciastko. Gdy ciastka w lodówce rozgrzać piekarnik na 210 ° C. Piec bułeczki przez 18 do 22 minut, aż do złotego koloru .Wyjąć ciastka -kliny z piekarnika, polukrować
w mojej kuchninazywane były pierogami lwowskimi. Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach. Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bułeczki ślimaki z pysznym nadzieniem Pachnie, pachnie w każdym zakątku mojego mieszkania, zapach przenika aż przez skórę. Jest od razu cieplej i przytulniej. Każdy ma uśmiech na twarzy, spoglądamy na jeszcze gorące rollsy... Widać z nich wydobywającą się gorącą parę, z całą paletą zapachów poczynając od kardamonu, cynamonu, miodu i orzechów. Ręce i palce, same rwą się, aby oderwać jedną
SMYKWKUCHNIciastka są lekko wilgotne...jednak to, które miałam było na tyle mokre, że musiałam dodać więcej mąki, żeby móc uformować z nich cokolwiek, dlatego też kształtem bardziej przypominają bułeczki ;) Szczęśliwie na ich pyszność w ogóle to nie wpłynęło! Przynajmniej tak mówili wszyscy, którzy wtopili w nie swoje zęby :) Wypływało z nich za to kremowe, śmietankowe nadzienie wynoszące ciasteczka na jeszcze
Kuchnia w Słońcu Skąpanawspółpracę, niespodziankę i zaufanie. Mam nadzieję, że jeszcze będziemy mieć okazję współpracować. Dziękuję:) A tutaj lista przepisów, które wykonałam: 1. Kokosowa babka z polewą i bakaliami 2. Zawijane keksowe bułeczki z lukrem 3. Sernik na kruchym cieście z wiśniami 4. Piaskowa babka z pomarańczową nutką 5. Tort orzechowy 6. Krówkowe muffinki z kremem 7. Aksamitny sernik z ajerkoniakiem 8. Kruche
Izabelawkuchnidrożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą część formujemy a kulkę, wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, dnem szklanki robimy wgłębienie i w to wgłębienie nakładamy farsz. Tak wykonane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 5. Pieczenie: Po tym czasie pieczemy do zrumienienia
Izabelawkuchnirozłożyć małe kawałki łososia i posiekany szczypiorek. Smażyć mieszając delikatnie do momentu aż jajka się usmażą. Nie smażyć za długo, jajecznica sucha nie jest dobra. Podawać z chlebkiem lub bułeczką. Smacznego
Kuchnia PokoleńMiały być rogaliki, powstały różne kształtne słodkie bułeczki z nadzieniem w środku. Nie mogłam się oprzeć, by nie zlepiać z nich różnych fantazyjnych kształtów, ciasto było wdzięczne a ja miałam w głowie mnóstwo pomysłów. Wyszło fajnie:) A czemu od rana pichcę słodkości? Otóż… dziś są urodziny naszego kolegi, postanowiłam więc uraczyć go czymś słodkim, smacznym i (koniecznie!) domowym. Wiem
Zasmakuj Kuchni