zostanie mi do wszelakich innych dodatków, jednak jeśli będę piekła jagodzianki, to będą to jagodzianki lux Rozkosznego. Ciasto pięknie pachnie śmietaną, jest bardzo delikatne. Jagód jest tyle, ze świeże bułeczki faktycznie najlepiej jest zjadać łyżeczką. Połowę zostawiłam na śniadanie na następny dzień. Były pyszne, wilgotne, ciasto świetnie zachowuje świeżość. Jeśli jesteście fanami jagodzianek, to te musicie wypróbować koniecznie. Oryginalny przepis
Mienta blogCynamonki, czyli puszyste bułeczki, ślimaczki z cynamonem, ulubione drożdżówki mojej córki. Ten przepis jest wprost genialny. U nas od kiedy go odkryłam były już wiele razy i memu dziecku ciągle ich mało... Polecam Wam bardzo gorąco, myślę iż posmakują Wam, tak bardzo jak nam. Zmniejszyłam tylko ilości, w oryginale było ich jeszcze raz tyle. U nas z połowy porcji wychodzą
Smaczne Zdroweprzełożyłam na ręcznik i ustawiłam do góry dnem. Zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowane jabłuszka trafiły do mojej spiżarni. Są idealnym dodatkiem do różnych deserów, do słodkich bułeczek... Zróbcie, bo warto mieć chociaż kilka słoiczków. W zimie jak znalazł. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiDzisiaj domowe bułki do burgerów z sezamem, czyli podstawa dobrego burgera. Bułeczki są mięciutkie, maślane i pyszne. Sprawdzą się również na śniadanie z ulubionymi dodatkami. Polecam Składniki (na 10 bułek) : 2 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 60 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko (do posmarowania
Oryginalny smakjesteśmy leniuszkami i nie chce się nam samym piec bułek to warto wybrać takie który mają jak najkrótszy skład. Dodatki? Dowolne byle nie takie które z naszej kruchej bułeczki zrobią papkę tj. pomidor. Dodatkowo jadąc autobusem lub lecąc samolotem zrezygnujmy z kiełbasy czy ugotowanego jaja. Nie każdemu ich intensywny zapach będzie się podobał. Do kanapek warto dodać
Czarnawisienkasłoneczku pięknie urosło :) kruszonka - masło, mąkę i cukier łączymy tak aby powstała kruszonka piekarnik rozgrzewamy do 180 st na blaszce wyłożyć papier do pieczenia z ciasta formować bułeczki - takie jakie nam pasują na ciasto układamy śliwki i kruszonkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika - pieczemy ok 25 min Najlepiej smakują prawie na ciepło ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąjajkiem. Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy składniki na kruszonkę. Drylujemy czereśnie, nadziewamy nimi bułeczki Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach
słodki bratekktoś się oprze taki pysznym, nadzianym bułeczką ? Chyba nie ;) Składniki na około 9 jagodzianek Na zaczyn: 25 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Na ciasto: 300 g mąki 1 całe jajko kl. M 3 łyżki cukru około 50 g masła roztopionego parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 150 g jagód 2 łyżki cukru 1/2 łyżki
Gotowanie...to proste !Moje pierwsze w życiu, własnoręcznie robione jagodzianki. Pyszne, miękkie i wypełnione po brzegi jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka - 200 g masła - 2 jajka
CookYourselfowocowego dobra, że jadamy głównie sałaty, a mniej surówek. Dzisiaj za to przepis na surówkę z brokułem, kalafiorem i rzodkiewkami. Jako dziecko jadaliśmy kalafior zawsze w postaci gotowanej, z bułeczką i masłem. Brokułów wtedy jeszcze nie znałam. Dopiero dużo, dużo później dowiedziałam się, że te warzywa można jeść w postaci surowej, bez konieczności gotowania. Dla tych, którzy znają jedynie warianty
Mieszam w Garnkubułki z nasionami. Co prawda osobiście nie zajadam się pszennym pieczywem, ale moje dzieci bardzo je lubią. Od czasu do czasu robię więc wyjątek i piekę pszenne bułki. Takie bułeczki można upiec z dowolnie wybranymi nasionkami. Kto lubi mak może upiec takie bułki z makiem . Jeśli lubicie słonecznik dodajcie go również do środka. Te bułki upiekłam na drożdżach. Pszenne bułki
codojedzeniabędzie elastyczne i giętkie. Zostawić w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie krótko zagnieść ciasto. Podzielić go na 9 części. Uformować na kształt bułeczek i ułożyć kilkucentymetrowej odległości na blasze. Przykryć szmatką i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu dnem szklanki zrobić wgłębienie. Dodać po łyżeczce kremu czekoladowego i kilka malin. Bułki
Kuchnia w oparachtradycyjne oponki serowe. Słodkości, które dzisiaj Wam proponuję to pomysły Pauliny, która od ponad roku prowadzi bloga luckyinlife, gdzie z chęcią śledzę jej nowe przepisy na pyszne babeczki, ciasteczka, bułeczki i wiele więcej. Ostrzegam, jeśli raz wejdziecie na jej stronę – za szybko jej nie opuścicie! Fritule Czym są fritule? Ja do tej pory nie wiedziałam, ale Paulina uświadomiła
Rozdomowionaciasta uformować wałek i zwinąć go w formie bajgla sklejając końce lub każdy kawałek ciasta uformować w kulę, na środku zrobić palcem otwór i naciągając lub kręcąc uformować bułeczkę. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienko olejem. Na blasze układamy bajgle zachowując odstępy i odstawiamy je pod ścieżeczką by wyrosły (na 30 minut). W dużym
Dzieje kuchennej Wiewiórysłodką bezą,której słodycz przełamana jest kwaskowatymi porzeczkami. Dla mnie pycha:) Polecam również inne moje pyszności z czerwonymi porzeczkami: sernik na zimno drożdżówka bułeczki ciasto: 250 g mąki tortowej 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 200 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli beza
Kolorowa kuchnia Elki