bułeczki - 9699 przepisów (strona:389/647)

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem cynamonowym lub nutellą 156

cukru. Zwijamy w roladę i kroimy ostrym nożem na plasterki o grubości około 1 cm. Przy nadzieniu czekoladowym: cały placek smarujemy tylko nutellą, zwijamy w roladę i kroimy. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym

Fiołkowe Talerze
Wegetariański gulasz z soczewicy i warzyw 199

ugotowaną soczewicą   oraz wlać pomidorową passatę, całość zagotować , trzymać na ogniu 5 minut, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z pszenną lub razową bułeczką . Smacznego

Wanilia i Kardamon
Sałatka z mango i granatem 135

Sałatka z mango i granatem to świetna propozycja na drugie śniadanie lub też na kolację. Do tego świeżo upieczona domowa bułeczka – pychotka. Z poniżej podanych ilości przygotowałam cztery porcje – dla dwójki dorosłych (najpierw kolacja a następnego dnia – drugie śniadanie). Składniki na: Sałatka z mango i granatem jedno opakowanie jakiegokolwiek miksu sałat granat... Więcej The post Sałatka

Magiczny Garnek
Sofijka ma 5 lat! Czyli urodzinujemy po raz kolejny... 183

miło! Przez dwa dni - w sobotę w domu, a w niedzielę z (prawie) cał ą  klas ą. W wynajętej sali przygotowaliśmy jedzenie i picie: kanapki, chrupki, owoce, słodkie bułeczki i kubełki lekko słodkiej-owocowej wody (praktyczność po pierwsze - wystarczy wbić słomkę w wieczko i gotowe). Po wielu latach doświadczeń doszłam do wniosku, że starannie przygotowane domowe nuggetsy, miniaturowe falafelki

Lejdi of the house
Pasta z pieczonych warzyw-na kanapkę 202

kanapkę. Pikantna dzięki oliwie z chili. Zdrowa , nadaje się nie tylko do pieczywa ale również do podkreślania smaku mięs czy nawet makaronu. Jest naprawdę pyszna a śniadanie z razową bułeczką i tą pastą to rarytas! Składniki: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 pietruszka 2 średniej wielkości marchewki 4 szalotki (małe cebulki) 4 ząbki czosnku 2 suszone pomidory z zalewy

Wanilia i Kardamon
Parowańce czyli pyzy na parze 160

czystym ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż do podwojenia masy (co najmniej 1 godzina). Następnie ciasto podzielić na 4 części i z każdej z nich uformować 3 pampuchy. Przygotowane "bułeczki" przełożyć na blachę i ponownie zostawić do wyrośnięcia (około 20-30 minut). Przygotować garnek do gotowania na parze. Układać po 2-3 pampuchy. Gotować na średnim ogniu około 10 minut

Ugotować
Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki (bez jajek i mleka) 156

Ciasteczka te przypominają małe bułeczki i prawdę powiedziawszy sama nie wiem jak je nazwać. Jednak jedno jest pewne - smakują przepysznie, a podczas pieczenia - bananowy zapach roznosi się po całej kuchni. Są delikatnie chrupiące z zewnątrz i posiadają mięciutkie wnętrze, które idealnie komponuje się z dodatkiem kremu czekoladowego. Zresztą posypane cukrem pudrem także znikają ekspresowo. Doskonale sprawdzą się w przypadku wegan

Di gotuje
Karleksmums – szwedzkie ciasto miłości 160

Moja inspiracja szwedzką kulturą i kuchnią trwa – po cudownym przepisie na kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe przyszedł czas na ciasto miłości. Na samym początku bardzo dziwiła mnie ta nazwa, jednak gdy przygotowałem karleksmums, zrozumiałem, dlaczego to ciasto jest nazywane ciastem miłości. Idealny, czekoladowy smak, gruba warstwa polewy i mnóstwo wiórek kokosowych

Vegan Taste
Hiszpańska ensaimada de Mallorca – drożdżowo-francuski zawijaniec 193

Samo ciasto poza smarowaniem warstwą masła, możecie dodatkowo potraktować nadzieniem lub tez przełożyć je jak tort po upieczeniu. Możecie piec je w dużej wersji jak ja lub jako małe bułeczki. W oryginale, zamiast masła występuje smalec wieprzowy. Hmm… pewnie skuszę się kiedyś na zrobienie i tej wersji, jednak ta maślana, bije na głowę wszystko Przepis zaczerpnięty z tego bloga

Mieszam w Garnku
Marmurkowa drożdżówka 129

wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki 15 dkg cukru pudru 15 dkg margaryny

mecooks
Orkiszowe drożdżówki 137

rwać małe kawałki, uformować kulkę, lekko rozciągnąć i nakładać dżem/czekoladę/marmoladę, "zamknąć ciasto" i przekładać łączeniem do dołu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odłożyć uformowane bułeczki ponownie w ciepłe miejsce na 15 min. Piec ok. 20 min w 180 stopniach

Czarnawisienka
Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami 137

muffinków, ponieważ powstały przypadkowo i były jedną wielką improwizacją. Wyszły takie pyszne, że ostatnio piekę je co drugi dzień. Są mięciutkie i posiadają lekko chrupiący wierzch - tak jak świeża bułeczka, a smakują od niej o wiele lepiej. Całość idealnie komponuje się z gotowanym jajkiem oraz małym kabanoskiem. U mnie w domu najczęściej znikają jeszcze ciepłe, ale osobiście uwielbiam podjadać

Di gotuje
Finska tarta z ziemniakami i chrzanem 189

tydzień mija mi pod znakiem przepisów rodem ze Skandynawii a na dodatek pochodzących z bloga Pistachio . Zarówno bułeczki jak i ta tarta nie są trudne w przygotowaniu choć wymagają planowania czasowego. Składniki tej tart to nasze swojskie ziemniaki, marchewka i boczek a wszystkiego dopełnia cudowna nutka chrzanu! Niestety odgrzewana tarta to już nie to samo więc sugerują zjedzenie całej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Big Woyda 133

żytnio-pszenno-owsiane ) masło kapusta pekińska  pomidor pieczarka papryka czerwona sól i pieprz ulubiony sos lub majonez, ketchup lub sos czosnkowy Agnieszki (Przepis:   Sos czosnkowy ) Przygotowanie: Bułeczkę kroimy poziomo na 3 cześci. Można  nożem, ja jako typowy przykład leniwego mężczyzny zrobiłem to na krajalnicy... Potem kroimy w plasterki warzywa i wszystkie składniki nakładamy w tej kolejności

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pasztet szybki , pasta kanapkowa 138

Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Smakuje pysznie na bułeczkach i chlebku. Z naszym ogóreczkiem kiszonym to bajeczka. Każdy zrobi taki pasztet, wystarczy 30 minut i gotowy. Wątróbkę oczyścić z żyłek, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę. Smażyć aż cebulka nabierze lekko złotego kolory. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać wątróbkę i boczek

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania