reklamy kuszą, koleżanki coś mają, a promocje w sklepie „mrugają” do nas z każdej możliwej strony. Ale czy aby na pewno potrzebujemy dziś dołożyć do zakupów dodatkowe bułeczki, warzywa, mięso? Czy nie jest tak, że w naszej lodówce i kuchennych szafkach wciąż leży coś dobrego czego jeszcze nie zużyliśmy i niestety za chwilę może się popsuć
Słodkie okruszkirazem na Tłusty Czwartek przygotowałam odchudzoną wersję pączków – w formie słodkich małych bułeczek. Odchudzoną, ponieważ pączki nie są smażone w głębokim tłuszczu a pieczone w piekarniku. W środku pyszny, kremowy budyń waniliowy. Zaczyn: 20 g świeżych drożdży ¼ szklanki ciepłego mleka 2 łyżki płaskie mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru Ciasto: 2 ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki cukru 1 jajko
VioletoweKucharzenieczasami mam ochotę na ciężkie i zapychające śniadanie , czasami na lekkie, czasami wytrawne a czasami na słodkie. Nie bez przyczyny mówią, że kobieta zmienną jest Na słodko lubię croissanty, bułeczki drożdżowe czy słodkie tosty. Jeśli chcę się najeść do oporu to wtedy sięgam po kaszankę lub jajka sadzone. Lekkie śniadanie to takie które sprawi, że czuję sie najedzona
mecooksBułeczki z twarogu. W internecie określane również jako „pączki serowe z piekarnika”. Kompletnie się z tą nazwą nie zgadzam, bo w niczym nie przypominają pączków 😉 Są jednak fajnymi, słodkimi bułkami
Bulliojaja - 1 żółtko - szczypta soli - 200 g miękkiego masła * (dałam mąkę – Manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf – ta sama co do bułeczek puszystyuch jak bawełna ). Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy dołek, wsypujemy cukier i suche drożdże. Wlewamy ciepłe mleko, nie mieszając zostawiamy na 5 minut, aż drożdże „ruszą” i pojawi się pianka
mojewypiekiinietylkonastępnie dodać pomidory wcześniej sparzone obrane ze skóry oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić czosnkiem, przyprawami, wymieszać, gotować jeszcze chwilę i jeść. Z kopytkami jak u mnie, z bułeczką czy innymi ulubionymi dodatkami
pieprzny smaczekczęści, z których formujemy okrągłe bułki. Bułki umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki spłaszczamy dłonią, ostrym nożem robimy nacięcie na środku każdej bułeczki, odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. W czasie kiedy bułki nam wyrastają, rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Pieczemy przez około 15 minut, do momentu jak lekko zaczną brązowieć
KulinarneImpresje.plWszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić zwarte ciasto. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki. Ciasto rozwałkować dość grubo -około 1,5 cm. Wycinać kółka lub dowolne inne kształty. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut
Moje domowe kucharzenieposypane. Znikają szybko więc warto zrobić dwie porcje. Bułki wypiekałam w ramach wskrzeszonego tydzień temu "Wypiekania na śniadanie". Bułki z bloga Marcina Grahamka, weka i kajzerka... Słodkie bułeczki z Majorki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebarszczu ukraińskiego powinny być najpierw podsmażone. Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym. Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego
Cztery Fajeryksiążki „Jamie gotuje po włosku”. Chlebek jest rewelacyjny nie tylko w smaku, ale także pod kątem wyglądu. Bardzo efektownie prezentuje się w formie jaką zaproponował autor – jako przytulone bułeczki do odrywania. Na ciepło smakuje przepysznie! W przepisie pominęłam kapary, zaś świeże oregano i tymianek zastąpiłam suszonymi. Zmieniłam także rodzaj mąki. Próbujcie! Składniki 400 g mąki tortowej 100 g mąki orkiszowej
Raj dla Podniebieniagulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą, ryżem, ziemniakami, albo zjeść ze świeżą bułeczką. Składniki 1 kg szynki wieprzowej 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 niewielki por 1 cebula nieduży seler 600 ml bulionu 150 ml czerwonego wytrawnego wina olej do smażenia 2 łyżki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!praktycznie w każdym polskim domu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak jest wyjątkowy. Najlepiej będzie smakował ze świeżym pieczywem. Tutaj w zależności od upodobań może być chlebek albo bułeczka. Składniki 200g białego sera 150 ml gęstej śmietany mała cebula pęczek szczypiorku sól świeże pieczywo masło Twarożek z cebulką i szczypiorkiem – przepis Twarożek przekładamy do miseczki i drobno rozgniatamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!