bułeczki - 9699 przepisów (strona:383/647)

CYNAMONKI, DROŻDŻÓWKI, ŚLIMACZKI Z CYNAMONEM 158

Cynamonki, czyli puszyste bułeczki, ślimaczki z cynamonem, ulubione drożdżówki mojej córki. Ten przepis jest wprost genialny. U nas od kiedy go odkryłam były już wiele razy i memu dziecku ciągle ich mało... Polecam Wam bardzo gorąco, myślę iż posmakują Wam, tak bardzo jak nam. Zmniejszyłam tylko ilości, w oryginale było ich jeszcze raz tyle. U nas z połowy porcji wychodzą

Smaczne Zdrowe
Jabłka w słoiczkach w bursztynowym karmelu, czyli konfitura na zimę 156

przełożyłam na ręcznik i   ustawiłam do góry dnem. Zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowane jabłuszka trafiły do mojej spiżarni. Są idealnym dodatkiem do różnych deserów, do słodkich bułeczek...   Zróbcie, bo warto mieć chociaż kilka słoiczków. W zimie jak znalazł. Życzę SMACZNEGO! Krys  Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Bułki do burgerów 103

Dzisiaj domowe bułki do burgerów z sezamem, czyli podstawa dobrego burgera. Bułeczki są mięciutkie, maślane i pyszne. Sprawdzą się również na śniadanie z ulubionymi dodatkami. Polecam Składniki (na 10 bułek) : 2 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 60 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko (do posmarowania

Oryginalny smak
Zdrowe przekąski w podróży. 148

jesteśmy leniuszkami i nie chce się nam samym piec bułek to warto wybrać takie który mają jak najkrótszy skład.  Dodatki? Dowolne byle nie takie które z naszej kruchej bułeczki zrobią papkę tj. pomidor.  Dodatkowo jadąc autobusem lub lecąc samolotem zrezygnujmy z kiełbasy czy ugotowanego jaja. Nie każdemu ich intensywny zapach będzie się podobał.  Do kanapek warto dodać

Czarnawisienka
drożdżówka ze śliwakmi 142

słoneczku pięknie urosło :)  kruszonka - masło, mąkę i cukier łączymy tak aby powstała kruszonka piekarnik rozgrzewamy do 180 st na blaszce wyłożyć papier do pieczenia  z ciasta formować bułeczki - takie jakie nam pasują  na ciasto układamy śliwki i kruszonkę  wkładamy do rozgrzanego piekarnika - pieczemy ok 25 min  Najlepiej smakują prawie na ciepło ;)  Smacznego

Gotowanie z pasją
DROŻDŻÓWKI Z CZEREŚNIAMI 119

jajkiem. Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy składniki na kruszonkę. Drylujemy czereśnie, nadziewamy nimi bułeczki Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach

słodki bratek
Jagodzianki 232

ktoś się oprze taki pysznym, nadzianym bułeczką ? Chyba nie ;) Składniki na około 9 jagodzianek Na zaczyn: 25 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Na ciasto: 300 g mąki 1 całe jajko kl. M 3 łyżki cukru  około 50 g masła roztopionego parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 150 g jagód 2 łyżki cukru 1/2 łyżki

Gotowanie...to proste !
Jagodzianki, bułka z jagodami 114

Moje pierwsze w życiu, własnoręcznie robione jagodzianki. Pyszne, miękkie  i wypełnione po brzegi jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka - 200 g masła - 2 jajka

CookYourself
Surówka z brokułem, kalafiorem i rzodkiewkami 175

owocowego dobra, że jadamy głównie sałaty, a mniej surówek. Dzisiaj za to przepis na surówkę z brokułem, kalafiorem i rzodkiewkami. Jako dziecko jadaliśmy kalafior zawsze w postaci gotowanej, z bułeczką i masłem. Brokułów wtedy jeszcze nie znałam. Dopiero dużo, dużo później dowiedziałam się, że te warzywa można jeść w postaci surowej, bez konieczności gotowania. Dla tych, którzy znają jedynie warianty

Mieszam w Garnku
Pszenne bułki ze słonecznikiem 138

bułki z nasionami. Co prawda osobiście nie zajadam się pszennym pieczywem, ale moje dzieci bardzo je lubią. Od czasu do czasu robię więc wyjątek i piekę pszenne bułki. Takie bułeczki można upiec z dowolnie wybranymi nasionkami. Kto lubi mak może upiec takie bułki z makiem . Jeśli lubicie słonecznik dodajcie go również do środka. Te bułki upiekłam na drożdżach. Pszenne bułki

codojedzenia
DROŻDŻÓWKI KAKAOWE Z MALINAMI 126

będzie elastyczne i giętkie. Zostawić w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie krótko zagnieść ciasto. Podzielić go na 9 części. Uformować na kształt bułeczek i ułożyć kilkucentymetrowej odległości na blasze. Przykryć szmatką i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu dnem szklanki zrobić wgłębienie. Dodać po łyżeczce kremu czekoladowego i kilka malin. Bułki

Kuchnia w oparach
3 sprawdzone przepisy na tłusty czwartek 186

tradycyjne oponki serowe. Słodkości, które dzisiaj Wam proponuję to pomysły Pauliny, która od ponad roku prowadzi bloga luckyinlife, gdzie z chęcią śledzę jej nowe przepisy na pyszne babeczki, ciasteczka, bułeczki i wiele więcej. Ostrzegam, jeśli raz wejdziecie na jej stronę – za szybko jej nie opuścicie! Fritule Czym są fritule? Ja do tej pory nie wiedziałam, ale Paulina uświadomiła

Rozdomowiona
Fińskie bajgle z makiem 210

ciasta uformować wałek i zwinąć go w formie bajgla sklejając końce lub każdy kawałek ciasta uformować w kulę, na środku zrobić palcem otwór i naciągając lub kręcąc  uformować bułeczkę. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienko olejem. Na blasze  układamy bajgle zachowując odstępy i odstawiamy je pod ścieżeczką by wyrosły (na 30 minut).  W dużym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą 438

słodką bezą,której słodycz przełamana jest kwaskowatymi porzeczkami.  Dla mnie pycha:) Polecam również inne moje pyszności z czerwonymi porzeczkami:  sernik na zimno   drożdżówka     bułeczki  ciasto:  250 g mąki tortowej 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 200 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli beza

Kolorowa kuchnia Elki
Orkiszowe jagodzianki na maślance 174

Sezon na jagody zawsze rozpoczynam jagodziankami. Uwielbiam te puszyste bułeczki nafaszerowane soczystym fioletowym nadzieniem, po którym trzeba przez 10 minut szorować zęby ;) Przedstawiam Wam wersję na mące orkiszowej. Znikają tak samo szybko, jak tradycyjne. 12 sztuk: 400 g mąki orkiszowej jasnej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego nadzienie

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania