bułeczki - 9699 przepisów (strona:414/647)

Bułki orkiszowe z otrębami żytnimi 163

Proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne bułeczki orkiszowe z dodatkiem otrębów żytnich. Ja uwielbiam je jeść najbardziej zaraz jak tylko się ostudzą posmarowane dżemem. Zapachy w domu też są nieziemskie. SKŁADNIKI 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 100 g otrębów żytnich 350 ml wody 15 g świeżych drożdży 15 g soli dodatkowo płatki owsiane lub inne do posypania bułek

Passions hobbies life
Fish burger - Burger z chrupiącą rybą i sosem Remoulade 140

dziś leciała na chrupiące. Pomyślałam pyszna chrupiąca rybka, taaaak, fish burger to jest to na co mam dziś największą ochotę. Do tego orzeźwiający domowej roboty sos Remoulade na chrupiące bułeczki, chrupiąca czerwona papryka, korniszonki i obiad na dziś gotowy. Szybko, tanio i przepysznie. Palce lizać. SKŁADNIKI na 2 burgery: 2 bułki (u mnie duże kajzerki) 1 duży panierowany filet rybny

Sztuka gotowania w/g Samiry
Mleczne babeczki chlebowe 91

Zapraszam na super bułeczki-babeczki. W sam raz na śniadanie. Super smakują z dżemem czy żółtym serem. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 7 g drożdży suszonych szczypta cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki chia+ do posypania 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szkl ciepłego mleka Przygotowanie: Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do miski wkładamy po kolei wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto

słodkie i nie tylko historie kulinarne
drożdżówki z serem 198

wyjadłam po prostu, łyżeczką, bez żadnych dodatków. Z części postanowiłam przygotować coś wyjątkowego, padło na drożdżówki. Inspirację znalazłam tuta j. Jeśli nie macie domowego, wiejskiego twarogu do przygotowania tych bułeczek możecie użyć twardego, niemielonego sera białego, twaróg wiadereczkowy będzie zdecydowanie zbyt rzadki. składniki: zaczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka łyżka cukru łyżka mąki pszennej 30 g świeżych drożdży ciasto właściwe

6niebo
Szakszuka ze szpinakiem 197

niego przyrządzać zupy,  dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem i ricottą Panini z łososiem Spaghetti z sosem szpinakowym

Kulinarne przygody Gatity
Małe drożdżówki z nasionami chia i sezamem; domowe drożdżówki z dżemem 121

godz. (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką dżem, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu. Pozostawiam je  kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekę ok. 20 minut w temp

Wielopokoleniowo
Karmelizowany rabarbar 213

oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa ( klik ). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z twarogiem, tuńczykiem i ogórkiem 110

Idealna do kanapek na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się także na imprezie. Świetne smarowidło do chleba, bułeczek, wek. Dziecinnie proste w wykonaniu, a urozmaici nasz posiłek. Składniki: 100g sera białego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 szt ogórka 5 główek rzodkiewki 1 jajko 2 łyżki pasztetu drobiowego kremowego 2 łyżeczki jogurtu greckiego 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z rabarbarem 203

godzinę powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie dnem kubka (żeby nie przyklejał się do ciasta można zanurzyć go w mące). Drożdżówki posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy

Ciastkozercy
Miodowe bułeczki 134

części i ułożyć w równych odstępach na blasze. Pozostawić do napuszenia przez około pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 200C. Drugie jajko roztrzepać z łyżką mleka i posmarować wierzch bułeczek. Opcjonalnie można je posypać ziarnami. Bułki piec 15 minut w 200C. Wystudzić na kratce. marcelina

Czerwony Gupik
Bułki Paleo które zawsze się udają 124

termoobiegiem przez 25 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 150 °C i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Ważne: podczas pieczenia pod żadnym pozorem nie otwierać piekarnika aby bułeczki nie opadły. A tak wyglądają moje Paleo bułki po upieczeniu :-) Bułki z tego przepisu zawsze ładnie wyrastają :-) Gotowe bułki Paleo Jeżeli spodobał się Wam przepis zapraszam do polubienia i komentowania :-) Marta

Marta próbuje
Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem 159

mojprzepisna.pl | Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem Świetna pasta do posmarowania chleba, bułeczek, czy naleśników. Po zjedzeniu kanapeczek z pastą długo pozostaję najedzona. Pasta jest prosta w wykonaniu i zawiera łatwo dostępne składniki, polecam. Przepis zaczerpnięty z książki CIAŁO I DUCHA RATOWAĆ ŻYWIENIEM autorstwa dr. Ewy Dąbrowskiej, delikatnie został przeze mnie zmodyfikowany. Składniki na 2 szklanki pasty: 1/2 szklanki

moj przepis na
Bułki maślane. 162

ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min.  Potem zagniatamy ciasto i wałkujemy na 3-4 cm grubości. Żeby bułki były równe wycinamy szklanką krążki. Bułeczki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia,  gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły. Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki.  W tym celu wałkujemy

chleba naszego
Kajzerki 296

jeden na górę, drugi pod spód. Na You Tube jest masa filmików wyjaśniających jak to zrobić np. tutaj .  Można też oczywiście zamiast zaplatania kajzerek ukulać z ciasta okrągłe bułeczki i naciąć specjalną foremką lub ostrym nożem lub żyletką. Zostawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut, w tym czasie bułki powinny trochę podrosnąć

Przepisy na domowy ser i chleb
Truskawki i tymianek. Drożdżówki 153

minut, aż nabiorą ładnego koloru. Ostudzić. Listki tymianku zemleć w młynku do kawy z 1-2 łyżkami cukru. Wymieszać z pozostałym pudrem, a następnie z mlekiem. Polukrować bułeczki, zostawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! Drożdżówki są puszyste i mięciutkie, a serowe nadzienie i soczyste truskawki sprawiają, że dłużej zachowują świeżość. Będą idealne na piknik, kiedy w końcu pogoda na nie pozwoli

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania