bułeczki - 9699 przepisów (strona:421/647)

drożdżowe bułeczki na jogurcie greckim 149

uformować w wałek, podzielić na kawałki. Każdy rozwałkować na grubość ok 5 mm, na środek nakładać porcję dżemu, składać w kopertę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę lekko spłaszczyć, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut

6niebo
BOSKA! Włoska – restauracja na Pradze 303

obserwować pracę kucharzy. Po zajęciu miejsc przywitała nas absolutnie przesympatyczna kelnerka, która najpierw zaproponowała nam coś do picia, zebrała zamówienia i przyniosła czekadełko w postaci mięciutkich i jeszcze ciepłych bułeczek z pesto bazyliowym. Bardzo fajny początek. Po niedługim czasie oczekiwania wjechały przystawki. Moi znajomi zamówili deskę dla dwojga (35 zł), która składała się z selekcji wędlin i serów włoskich wraz

karmelowy
Przez żołądek do serca czyli dania na Walentynki 238

tych co nie mogą się obejść bez mięsnej wkładki do śniadania też coś znalazłam Teraz propozycja na walentynkowe danie obiadowe – pizza w kształcie serca! Mogą też być bułeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem szpinakowym. A tu zdrowa wersja deseru lub przekąski – serca z owoców z dipem jogurtowym. Nieco bardziej pracochłonna wersja deseru – miseczki z czekolady nadziane bitą

Mama z miasta
Wege-burgery 173

dedykacją dla wegetarian, chociaż nam - zdeklarowanym mięsożercom, w tym przypadku brak mięsa zupełnie nie przeszkadza. Przepyszne kotlety z ciecierzycy podane w towarzystwie świeżych warzyw i włożone w pachnącą domową bułeczkę, to po prostu poezja smaku. Chociaż mieszając składniki na kotlety mieliśmy mieszane uczucia, co do efektu końcowego - w końcu burger bez mięsa brzmi nieco smutno... gotowe danie przeszło nasze najśmielsze

Kuchnia od dwojga
Pączki cynamonowe 395

Jedliście kiedyś smażone cinnamon rolls? Jeśli nie, zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu. Pączki cynamonowe to zawijane bułeczki z cynamonem smażone w głębokim tłuszczu, tak jak większość karnawałowych przysmaków. Więcej wskazówek na temat pączków znajdziecie tutaj:  jak zrobić pączki idealne? Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Pączki cynamonowe Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 260g mąki pszennej 150ml wody

Smakołyki Bereniki
Domowe hot-dogi 170

luźniejsze ciasto, tym po upieczeniu bardziej miękkie. 4. Z ciasta odrywamy małe kawałki i podsypując mąką, wałkujemy w owale. Smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy bazylią, kładziemy parówkę i zwijamy. Aby bułeczki lepiej się sklejały, końcówkę poziomego boku smarujemy rozkłóconym jajkiem. 5. Uformowane bułki smarujemy jajkiem i wkładanym do rozgrzanego piekarnika na 60st (u mnie góra, dół bez termoobiegu) na 15 minut

Od łyżki do widelca
Salsa słodko - kwaśna 146

dipu. Teraz już tylko fantazja dotycząca przekąsek, przystawek, zakąsek:) Niezastąpiona do różnych przekąsek mięsnych, serowych, przystawek z ciasta francuskiego. Pasuje na kanapkę do plasterka wędliny lub inaczej, np. bułeczka z salsą na to pomidorek, liść sałaty... Ostatnio przygotowałam ją do domowych nuggetsów - spisała się:) Składniki: 0,5 szklanki passaty łyżka ketchupu pikantnego 2 łyżki majonezu 120 g serka

Zasmakuj Kuchni
DROŻDŻOWE BUŁKI Z PARÓWKAMI 145

propozycja na ciepłą kolację lub na spotkanie ze znajomymi, a jeśli coś nam zostanie, możemy zabrać do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Z podanej porcji wyszło mi 10 bułeczek. SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. ciepłego mleka, ¼ szkl. ciepłej wody, 20 g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 3 łyżki mąki graham, ok. 2 szkl.  mąki pszennej Basia

słodki bratek
Pączki z ciasta parzonego smażone 262

Wyrośnięte ciasto przegnieść i przełożyć na stolnicę oprószoną sporą ilością mąki. Rozwałkować podsypując mąką na grubość ok 8 mm. Wyciąć krążki i na każdy nakładać porcję konfitury. Sklejać jak bułeczki i odkładać w ciepłe miejsce łączeniem do dołu. Gotowe przykryć ściereczką bawełnianą do wyrośnięcia. Ciasto jest luźne, dlatego trzeba podsypać mąką, ale tylko tyle, aby się nie kleiło. Dobrze wyrośnięte

https:KKuchniaMniam
Rolowana pizza 119

potem pociąć na kawałki i wyszło to co wyszło,pyszne jedzenie. Pyszne małe pizzerinki, tak samo pyszne jak duża, tak samo z chrupiącymi brzegami a są takie jak bułeczki. Polecam gorąco do pracy czy na śniadanie w domku, czy na obiad a nawet na kolację, smakuje wybornie zawsze. Rolowana pizza. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PĄCZKI PIECZONE 141

być :) ). Rozciągnijcie palcami na grubość około 1 cm i podzielcie na 15-16 kawałków. Z każdego z nich uformujcie placuszek, na środek nałóżcie łyżeczkę nadzienia i zlepcie brzegi. Układajcie bułeczki na blasze lub w papilotkach zlepioną częścią do dołu. Przykryjcie ściereczką  i poczekajcie jeszcze około 30 minut- niech podrosną. Piekarnik nagrzejcie do 170 st bez termoobiegu. Pieczcie około

OliveandThyme
PITA wg Piotra Kucharskiego 125

dzięki temu pity będą pulchniejsze). Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, przełóżcie na oprószony mąką blat i lekko zagniećcie. Podzielcie na 8 jednakowych części, z każdej z nich uformujcie bułeczkę, połóżcie na stolnicy lub oprószonej mąką blasze, przykryjcie ponownie folia spożywczą i odstawcie na pół godziny. Każdą pitę spłaszczcie dłonią na placuszek o średnicy 10-12 cm. Odstawcie jeszcze

OliveandThyme
Pasta jajeczna z chrzanem 168

Klasyczna z nutą chrzanu dla podkreślenia smaku. Przyznam, że właśnie ta pasta gości u nas w okresie Wielkanocnym i nią faszerujemy jajka bądź małe bułeczki.  Pasta jajeczna z chrzanem  Składniki : 3-4 jajka  1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 1 łyżeczka chrzanu Luksusowego "WSP" Społem 1 łyżeczka majonezu KIELECKIEGO lub jogurtu greckiego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kulisy fotografii kulinarnej: Jakie naczynia wybierać do zdjęć jedzenia? + Linkowe Party 130

zdobieniem. ➤ Na jakich zdjęciach sprawdzą się wzorzyste naczynia? Zawsze, gdy fotografujesz jednolite, gładkie lub o nudnym wyglądzie potrawy, np. zupę krem (wtedy nie przesadź z jej przybraniem), wypieki (chleby, bułeczki, flatbready, ucierane ciasta), gulasze, naleśniki, pasty do chleba. Wzór doda daniu finezji, a widz będzie miał na czym zawiesić oko.  4. Uzupełnienie kolekcji - ciemne barwy, nietypowe materiały i ręczna

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem 164

Domowe bułeczki są najlepsze i nikt mi nie powie, że te kupne to palce lizać.Robi się je szybko z wyrastaniem różnie bywa. Jak ciepło w pomieszczeniu to szybko wyrastają, jak mamy chłodniej dłużej to trwa. Składniki: 800 g mąki typ 650( bułkowa) mleko 125 ml woda ciepła  1.1/2 szklanki jaja 2 szt  masło 100 g oliwa

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania