choć przygotowanie jest nieco rozłożone w czasie pracy przy nim naprawdę niewiele. Idealny do przekładania świątecznych tortów i innych wypieków, a i na kromce chrupiącej bułeczki smakuje wspaniale. Składniki : około 6 pomarańczy 3/4 szklanki ksylitolu/cukru 1,5 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 10 cm imbiru Wykonanie: pomarańcze obrać ze skórki, ściąć widoczne, pozostałe białe albedo. Pomarańcze pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem smażonej cebuli i maku, moja rodzina bardzo lubi cebularze i często je piekę. Mają fajny smak i aromat, doskonale smakują na zimno. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław 40 gram świeżych drożdży 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1 kilogram cebuli 2 łyżki
Bajeczna Kuchniaprzepisów na to okazałe ciasto, ale oczywiście musiałam zrobić je po swojemu. Jako baza posłużyło mi drożdżowe ciasto z przepisu mojej babci - jest niezawodne! Wykorzystuję je i do słodkich bułeczek, i do wytrawnych pasztecików. Nadzienie makowca to gotowa masa makowa udoskonalona przeze mnie bakaliami, sokiem z cytryny i odrobiną powideł śliwkowych. Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej
Kulinarne Inspiracjeplasterki i gdy mięso odpoczywało sobie na talerzu, usmażyłam ją do miękkości na tym co powstało podczas obróbki mięsa. A dalej to już postępujemy jak w przepisie podano. Bułeczki fajnie jak są takie dwudniowe, świeże się nie nadają, zrobi się zwyczajna mokra klucha. A bułka powinna zrobić się delikatna i wilgotna, ale nie rozmoknięta. Mięsa też nie pokroiłam
Dieta moja pasjaPrzepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód bułki roszponkę, kotleta, pomidora i cebulę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Porady Opcjonalnie, do smaku można dodać łyżeczkę musztardy
Kuchnia BazyliiPrzepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód bułki roszponkę, kotleta, pomidora i cebulę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Porady Opcjonalnie, do smaku można dodać łyżeczkę musztardy
Kuchnia Bazyliidipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową i orzechowym hummusem. Niestety
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam te pulchne bułeczki na śniadanie! Ich wykonanie jest ekspresowe, bo w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie musimy czekać aż wyrośnie. Składniki: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 400 ml jogurtu naturalnego 60-70 dag mąki pszennej typu 450 Wykonanie: Jogurt wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, dodać mąkę, jajko i wyrobić ciasto takiej samej konsystencji
Tradycyjna KuchniaDrożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia
Tradycyjna KuchniaMakowczyki to nic innego, jak bułeczki drożdżowe z makiem. Tym razem nadaliśmy im kształt choinek. Składniki: -ok. 70 dkg mąki 405-450 -5 dkg drożdży -6 łyżek cukru -400 ml ciepłego mleka -5 jajek -7 dkg masła -szczypta soli -aromat -masa makowa Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Dolewamy 100 ml mleka. Dodajemy 3 czubate łyżki mąki, mieszamy
Maminek kulinarnyJagody zasypać cukrem. Ciasto podzielić na małe kulki do których babcia dawała po łyżce nadzienia, ale jeśli ktoś woli dodać więcej to można tylko tak, aby udało się skleić bułeczkę. Piec do zarumienienia w temperaturze 180 stopni, około 15 - 20 minut. Najlepiej jest na bieżąco sprawdzać jak wyglądają jagodzianki
Karola gotujedopada mnie ochota na kawę w godzinach popołudniowych ? Sięgam po kawę zbożową. INKA ratuje mnie w takich momentach. Pijam ją także do śniadania, gdy mam akurat ochotę na drożdżowe bułeczki lub bułę z miodkiem. Niedawno odkryłam, że kawa Inka nie musi być tylko czarna lub tylko biała - z mlekiem. Z kawy tej, wyczarować można cudowne zimowe napoje
kolorowotorcikowoSmaczne, proste i bardzo tanie danie. Podaję je z ziemniakami prosto z wody lub smażonymi na złoto albo z bułeczką, w której maczamy powstały sos z aromatyczną cebulką z dodatkiem konserwowych warzyw, np. ogórków czy papryki. Pomysł z dodaniem szczypty curry i soku z cytryny powstał dzięki słynnej wątróbce wieprzowej po bawarsku (można dodać także ząbek czosnku). Podobną wątróbkę
Zasmakuj KuchniBułeczki z serem białym twarogowym pełnoziarniste. Polecam bo są fajne na śniadanie i można w nich przemycić ser dzieciom jeżeli za nim nie przepadają. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli cukier szczypta 1 łyżka masła 20 dkg twarogu półtłustego 1 jajko pozostałe: mak do posypania 1 żółtko
wesoła kuchniaBajgle są bułeczkami które pochodzą z kuchni żydowskiej. Dobry bajgel powinien mieć ciągnącą skórę i miękki miąższ. Ich sekret tkwi w tym że ciasto należy najpierw podgotować a potem zapiekać. 50 dkg mąki pszennej chlebowej 2 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka mleka 300 ml wody letniej mak, sezam do posypania
wesoła kuchnia