bułeczki - 9699 przepisów (strona:419/647)

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z NUTELLĄ 214

Drożdżowe, puchate bułeczki, delikatne, nie mocno słodkie,   z kontrastującym,  mocno słodkim nadzieniem z nutelli  podbiły moje serce :-)) Do tego filiżanka gorącej kawy  lub szklanka mleka (wybierajcie sami) i raj dla podniebienia! Składniki:   2 szkl mąki pszennej tortowej  3 czubate łyżki cukru 15g świeżych drożdży 2/3 szkl mleka 75g masła 1 jajko szczypta soli

Walijskie Pichcenie
CHLEB Z BRĄZOWEJ MĄKI CHLEBOWEJ 219

miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z powodzeniem z takiego ciasta można też upiec bułeczki. Do upieczenia chlebka użyłam  formy do pieczenia  od firmy  Papilart . Składniki: * około 350 g mąki chlebowej brązowej * około 100 g mąki pszennej * 1 łyżka soli * 1 łyżka cukru

Zrób to smacznie
Malinianki - słodkie bułki z malinami 173

mąka ziemniaczaną. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 1 godzinie) to przełożyć je na blat. Przekroić na pół i następnie każdą połówkę na 5 części. Uformować okrągłe bułeczki, które należy spłaszczyć. Na każdy kawałek ciasta nałożyć kilka malin + wsypać pół łyżeczki zwykłego cukru. Za pomocą dłoni zlepić ciasto, formując saszetkę. Uwaga: nie należy zbyt mocno rozciągać ciasta!  Uformowane

Ugotować
Bezglutenowe chleby Incola :) 177

końcu znajduje się jeszcze dodatkowo recenzja bezglutenowych chlebów chrupkich Incola. CHLEBY "ŚWIEŻE"  ŚWIEŻY CHLEB Z ZIARNAMI  ŚWIEŻY CHLEB Z KMINKIEM  ŚWIEŻY CHLEB Z MACZKIEM  BUŁECZKA "CIABATTA" RUSTYKALNY CHLEB BIAŁY  RUSTYKALNY CHLEB CIEMNY  OCENA: Gdybym miała tak ogólnie napisać czy chleby mi smakowały, to moja odpowiedź brzmiałaby tak. Choć niektóre były lepsze, a niektóre gorsze

Zdrowie na języku :P
Mus Z Papierówek 151

jest rewelacyjny, do placuszków, naleśników a nawet do nadziewania drożdżówek czy to bułeczek :) Składniki na 2 słoiczki  250 ml: 500 gr papierówek 2 łyżki cukry + 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki wody 1 łyżeczka syropu waniliowego np. od  Eterno ( niekoniecznie ) 1. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce

Gotowanie...to proste !
DROŻDŻÓWKI Z NEKTARYNKAMI I KRUSZONKĄ 152

ciasto podrośnie, szklanką na środku każdej kulki robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie serowe. Na serze układamy pokrojone w paski nektarynki. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę zagniatamy). Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy

słodki bratek
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z cynamonu i sprawdźcie sami ;-))) 150

drożdżówki z nadzieniem z pieczonej dyni i cynamonem. Dynia o tej porze choć mało popularna to właśnie teraz smakuje najlepiej, świeże warzywo, zrywane od razu z pędów smakuje wybornie. Bułeczki robi się dość sprawnie ale trzeba na ich wykonanie zarezerwować około 2 godzin. Zerknijcie na listę składników i upieczmy coś pysznego! SKŁADNIKI: PIECZONA DYNIA: - 3 ósemki dyni - masło + olej kokosowy

SMYKWKUCHNI
Sandwich z wołowiną i sosem z niebieskiego sera 247

żurawiny, rozkładamy plastry wołowego steku. Całość posypujemy odrobiną posiekanej drobno pietruszki i polewamy niewielką ilością sosu balsamicznego. Gdybym miała food trucka, ta kanapka sprzedawałaby się jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”. Ma wszystko – idealnie wysmażonego kruchego steka, tłusty, mocny w smaku sos. I ogromną zaletę – możecie ją sami zrobić. W kuchni. W domu. No, to do roboty! :D SKŁADNIKI 2 steki wołowe

Karo in the Kitchen
Śniadaniowy torcik czekoladowy z kremem i malinami 237

jako pyszny deser. Torcik pieczemy w mikrofali, bez konieczności używania piekarnika. Patrząc na skład, można zastanawiać się czy takie ciasto będzie puszyste i miękkie. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Bułeczka - bo tak inaczej nazywany jest ten wypiek, może stanowić także podstawę innych deserów. Składniki: 1 jajko 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka erytrolu

Chocolate Muffin Blog
Zawijane drożdżówki z jagodami i serem 262

nadzienia, że aż wyłaziło bokami kiedy kroiłam je na kawałki. Bałam się nawet, że za bardzo zaszalałam i skończy się na jednym, wielkim zakalcu, ale nic z tych rzeczy! Bułeczki wyszły bardzo puszyste , mięciutkie, delikatne i jednocześnie wilgotne. Po prostu przepyszne! W domu pachniało bosko i nie mogłam doczekać się kiedy ostygną. Myślę, że zamiast jagód możecie dodać inne miękkie

Smaczna Pyza
Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami 260

wypadku tradycyjnego ciasta na knedle. Warto eksperymentować z nadzieniem, ja w planach mam jeszcze knedle z serem i wiśniami oraz wiśniami i makiem. Knedle podajemy ze zrumienioną na maśle bułeczką tartą. Dla tych co potrzebują słodszych doznań, posypujemy je cukrem, ewentualnie dodatkowo cynamonem. Przypominam, że czas gotowania zależy od kilku aspektów: grubości warstwy ciasta, jakim otaczamy owoce jak i wielkości

Mieszam w Garnku
Burgery z grillowanym serem, czerwoną porzeczką i szpinakiem 202

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy dłonią. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto ma niską temperaturę, stopniowo się ogrzewa i powoli wyrasta. Powinno to trwać 1-2 godziny. Wyrośnięte bułeczki smarujemy śmietanką i posypujemy sezamem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu przykrywamy ściereczką.  Mięso grilllujemy po 5 minut z każdej strony. Serek układamy na ruszcie i grillujemy

Wrzosowa Polana
Jagodzianki z lukrem 169

Jeśli macie jeszcze dostęp do jagód to upieczcie te pyszne bułeczki. Świetnie smakują jeszcze ciepłe. Do jagodzianek można użyć jagody mrożone, więc można je piec przez cały rok. Polane delikatnie lukrem będą super smakować do kawy, herbaty czy kubka mleka lub kakao. Jednym słowem z tym co najbardziej lubicie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kluski na parze w sosie czkoladowym 212

pozostawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) u mnie sprawdzony czas oczekiwania to 1,5 godziny. 4. Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 15 części i formujemy średniej wielkości bułeczki ) . 5. Składniki na sos umieszczamy w rondlu. Czekoladę siekamy by szybciej się rozpuściła. Sosu nie wolno doprowadzać do wrzenia ponieważ śmietana może się zwarzyć. 6.W tym czasie zagotować wodę

vaniliowoczekoladowa
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 163

odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki.  A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI