bułeczki - 9699 przepisów (strona:436/647)

domowy pasztet bez pieczenia 176

składniki: 250 g szynki 250 g karkówki 250 g wątróbek kurzych 3 cebule, średnie wielkości 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułeczka 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 ml wody sól, pieprz opcjonalnie: tłuszcz: smalec lub masło wykonanie: Szynkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy cebule pokrojona w piórka oraz przeciśnięty przez

Domowy Smak Jedzenia
Ryby są super, czyli nowa książka Lidla 174

przepisy nigdzie dotąd niepublikowane. 80 całkowitych świeżynek.  To trzecia z kolei książka kulinarna wydana pod szyldem Kuchni Lidla. Pierwsza, z przepisami Okrasy i Pascala rozeszła się jak świeże bułeczki. Ponoć było kilkaset tysięcy egzemplarzy. Druga była ze słodkimi potrawami mistrza cukierniczego Pawła Małeckiego. Plotka głosi, że Lidl odrobił lekcję i wydał milion sztuk tej książki. Niestety posiadała

Marder&Marder Manufacture
KANAPKA Z KARMELEM I PRAŻONYMI JABŁKAMI 184

kanapka łączy w sobie wszystko, co dla łasucha jest niebiańską rozkoszą. Słodkie, lepkie, soczyste. Maślana bułeczka , słony karmel, prażone jabłka i płatki migdałów. Przekonywać Was dalej? Chyba nie muszę… Zgadzam się – to nie jest śniadanie na co dzień. Wszystko ma swoje granice rozsądku. Słodkie także. U nas taka kanapka gości od święta. Ale... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Ciasto szafranowo – miodowe 154

szafranie, jest to chyba jedna z najdroższych przypraw na świecie, a ja jestem w nim zakochana. Uwielbiam jego zapach i ciepły, czerwono-pomarańczowy kolor. Ostatnio piekłam Lussekater – bułeczki z szafranem i rodzynkami, teraz postanowiłam zrobić ponowny wybieg świąteczny i upiec coś a’la piernik. Mieszkanie wypełniło się przyjemnym zapachem miodu, szafranu i orzechów – nieziemski klimat. Do tego

Szybko Tanio Smacznie
Jak pachnie wolny poniedziałek? 201

nich złapać za przeciwległe końce, skręcić 2-3 razy, skleić końcówki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Smacznego! Przepis dodaję do skandynawskiej akcji Mopsika . Muszę przyznać, że mam wyrzuty sumienia, że to dopiero

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Buła odrywana 172

Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki albo rozetrzeć widelcem albo palcami. Włożyć do zamrażarki na pózniej. Gdy ciasto wyrośnie , podziel je na 12 równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki. Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną. Posmaruj teraz drożdżówki rozmąconym jajem i posyp kruszonką. Piekarnik nagrzej góra i dół

Z Kuchni Do Kuchni
STROGONOW DROBIOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI 181

czasie zaprawić śmietaną. Mój wyszedł bardzo gęsty, prawie jak gulasz dlatego podałam z komosą ryżową ale można dolać więcej wody i wtedy będzie bardziej jako zupa do bułeczki.  A jutro będą pierogi

pieprzny smaczek
Szwedzkie bułeczki adwentowe 176

szafranowe bułeczki to typowy szwedzki wypiek adwentowy, najbardziej kojarzony jest z dniem Św. Łucji przypadającym na 13 grudnia (stąd też nazwa Koty Łucji). W ciągu roku przygotowuje je się równie często (najczęściej

Szybko Tanio Smacznie
Leniwe pierogi 190

wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni roztopić łyżkę masła i dosypać łyżkę tartej bułki. Bułka powinna się zrumienić. Dodać porcję leniwych pierogów i wymieszać, aby dokładnie obtoczyły się w bułeczce. Tak przyrządzone leniwe posypać cukrem lub solą i podawać. Smacznego

MyCookBook.pl
Marmolada szwarcwaldzka 131

pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść ją rozsmarowaną na świeżym pieczywie lub wyjadać wprost ze słoiczka… palcami! ;) Może zatem w trakcie tworzenia zimowych zapasów znajdziecie czas i miejsce na przygotowanie choć

MyCookBook.pl
Bułki pszenne 120

wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte kulki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy i nacinamy tępą stroną noża przez cały środek aż do spodu. Pieczemy bułeczki przez około 25 minut, aż się ładnie zrumienią, w temperaturze 200st

Gotowanie moimi oczami
Kokosowe bułeczki 99

dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i ponownie odstawiamy na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170st. Bułeczki smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 25 minut, aż będą złote

Gotowanie moimi oczami
Szybka bułeczka otrębowa 176

widelcem lub mątewką. Dodajemy mąkę z otrębów i tyle mleka, aby konsystencją masa przypominała niezbyt gęsta śmietanę. Pojemniczek z masą wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 3,5 minuty. Gorącą bułeczkę studzimy na kratce

Gotowanie moimi oczami
Bułeczki z płatkami owsianymi 148

końcu ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Wodne bułeczki cebulowe 113

podwoi objętość. Gdy urośnie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej formujemy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nacinamy delikatnie bułeczki ostrym nożem, smarujemy wodą i pieczemy w temperaturze 200st przez około 20-30 minut, aż się zrumienią

Gotowanie moimi oczami