kanapka łączy w sobie wszystko, co dla łasucha jest niebiańską rozkoszą. Słodkie, lepkie, soczyste. Maślana bułeczka , słony karmel, prażone jabłka i płatki migdałów. Przekonywać Was dalej? Chyba nie muszę… Zgadzam się – to nie jest śniadanie na co dzień. Wszystko ma swoje granice rozsądku. Słodkie także. U nas taka kanapka gości od święta. Ale... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuszafranie, jest to chyba jedna z najdroższych przypraw na świecie, a ja jestem w nim zakochana. Uwielbiam jego zapach i ciepły, czerwono-pomarańczowy kolor. Ostatnio piekłam Lussekater – bułeczki z szafranem i rodzynkami, teraz postanowiłam zrobić ponowny wybieg świąteczny i upiec coś a’la piernik. Mieszkanie wypełniło się przyjemnym zapachem miodu, szafranu i orzechów – nieziemski klimat. Do tego
Szybko Tanio Smacznienich złapać za przeciwległe końce, skręcić 2-3 razy, skleić końcówki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Smacznego! Przepis dodaję do skandynawskiej akcji Mopsika . Muszę przyznać, że mam wyrzuty sumienia, że to dopiero
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki albo rozetrzeć widelcem albo palcami. Włożyć do zamrażarki na pózniej. Gdy ciasto wyrośnie , podziel je na 12 równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki. Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną. Posmaruj teraz drożdżówki rozmąconym jajem i posyp kruszonką. Piekarnik nagrzej góra i dół
Z Kuchni Do Kuchniczasie zaprawić śmietaną. Mój wyszedł bardzo gęsty, prawie jak gulasz dlatego podałam z komosą ryżową ale można dolać więcej wody i wtedy będzie bardziej jako zupa do bułeczki. A jutro będą pierogi
pieprzny smaczekszafranowe bułeczki to typowy szwedzki wypiek adwentowy, najbardziej kojarzony jest z dniem Św. Łucji przypadającym na 13 grudnia (stąd też nazwa Koty Łucji). W ciągu roku przygotowuje je się równie często (najczęściej
Szybko Tanio Smaczniewyjmować łyżką cedzakową. Na patelni roztopić łyżkę masła i dosypać łyżkę tartej bułki. Bułka powinna się zrumienić. Dodać porcję leniwych pierogów i wymieszać, aby dokładnie obtoczyły się w bułeczce. Tak przyrządzone leniwe posypać cukrem lub solą i podawać. Smacznego
MyCookBook.plpasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść ją rozsmarowaną na świeżym pieczywie lub wyjadać wprost ze słoiczka… palcami! ;) Może zatem w trakcie tworzenia zimowych zapasów znajdziecie czas i miejsce na przygotowanie choć
MyCookBook.plwyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte kulki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy i nacinamy tępą stroną noża przez cały środek aż do spodu. Pieczemy bułeczki przez około 25 minut, aż się ładnie zrumienią, w temperaturze 200st
Gotowanie moimi oczamidzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i ponownie odstawiamy na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170st. Bułeczki smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 25 minut, aż będą złote
Gotowanie moimi oczamiwidelcem lub mątewką. Dodajemy mąkę z otrębów i tyle mleka, aby konsystencją masa przypominała niezbyt gęsta śmietanę. Pojemniczek z masą wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 3,5 minuty. Gorącą bułeczkę studzimy na kratce
Gotowanie moimi oczamikońcu ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180st
Gotowanie moimi oczamipodwoi objętość. Gdy urośnie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej formujemy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nacinamy delikatnie bułeczki ostrym nożem, smarujemy wodą i pieczemy w temperaturze 200st przez około 20-30 minut, aż się zrumienią
Gotowanie moimi oczamizwijamy w roladę dłuższym bokiem. Dzielimy wałek na 6 części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy wałeczki na stojąco, smarujemy delikatnie wodą lub białkiem i obsypujemy ziarenkami. Pieczemy bułeczki przez 20 minut w temperaturze 180st
Gotowanie moimi oczamiwymieszałam. Ciasto zostawiłam w misce przykryte ściereczką, żeby wyrosło. Jagody umyłam, osuszyłam. Z wyrośniętego ciasta formowałam kulki, spłaszczyłam, na środek nakładałam jagody, dokładnie skleiłam. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Bułeczki układałam częścią sklejoną do dołu w dość dużych odstępach. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 15 minut ( opiekanie od dołu ), następnie zmniejszyłam piekarnik na 150 stopni i przełączyłam na termoobieg
Darcia w kuchni