Gazpaczo, czyli po prostu hiszpański chłodnik. Doskonały na gorące dni, orzeźwia, chłodzi i w sumie z bułeczką można się nim najeść. Przepisów jest bardzo dużo, oczywiście głównymi składnikami są pomidory i papryka ale jest to już nowoczesny przepis. Pierwotnie składał się on tylko ze środki chlebowej oraz oliwy i był pożywieniem dla biednych rolników.Teraz jest główną potrawą w hiszpańskich
pieprzny smaczekciężko się zagniata, dodajemy wody, jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części i formujemy bułeczki. #Ja z każdej części ciasta robię kulkę, trochę ją rozgniatam i brzegi zawijam pod spod, trochę podobnie jak robi się sakiewki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy
Czerwona Porzeczkaformowała. Po wymieszaniu wszystkich składników zaczynamy formować burgery które z wierzchu posypujemy bułką tartą i wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Burgery smażymy na złocisty kolor i podajemy w bułeczce Smacznego
Kuchenne Wariacjejest miesiącem szparag więc postanowiliśmy je kupić i przyrządzić do obiadu. Z przysmażoną bułeczką tartą są bardzo smaczne Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 opakowanie białych szparag - 10 młodych ziemniaków - trochę koperku - sól, pieprz, ostra czerwona papryka - trochę mąki - trochę oliwy - 2 duże łyżki masła - 2 płaskie łyżki bułki tartej Składniki na 2 porcje. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej
Kuchenne Wariacjekilka minut paprykę i przyprawiamy. Gulasz musimy pilnować aby papryka nam się nie rozgotowała. Gotowy gulasz można podać z pieczywem jak my gdzie upiekliśmy do niego gryczane bułeczki lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego
Kuchenne Wariacjekapusty aby nam troszkę zgęstniała. Na koniec dodajemy posiekany koperek i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu. Taka kapusta idealnie pasuje do obiadu lub można ją też zjeść ze świeżą bułeczką Smacznego
Kuchenne Wariacjegodziny, aż jego wygląd nas zadowoli ;) Gorący przekładamy do wyparzonych słoików, szybko zakręcamy i stawiamy odwrócone, aż do wystudzenia. Tera tylko jeść!! A że znalazłam w domu świeżą bułeczkę drożdżową... Mniam
Lawendowe Niebopieprz Sposób przygotowania: Pomidory i mozzarellę pokroić w grube plastry, układać naprzemiennie na talerzu. Między plastrami powkładać bazylię,przyprawić solą i pieprzem, polać oliwą i jeść z bułeczką
pieprzny smaczekmetali ciężkich. Zarówno owoce jak i liście borówki czernicy są też surowcem leczniczym wykorzystywanym w medycynie naturalnej. Nie ma chyba osoby, która by nie jadła popularnych u nas bułeczek drożdżowych zwanych "jagodziankami" lub pierogów z jagodami. Niestety zbieranie jagód to nie jest przyjemne zajęcie. Nieźle się trzeba naschylać by uzbierać mały słoiczek. Wiem coś o tym bo zdarza mi się
Wiem co jemNiezwykle sprężyste bułeczki wzbogacone dodatkowo mąką pełnoziarnistą. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że nawet na drugi dzień wyglądają jak świeże. Zawsze piekę ich większą ilość i zamrażam". Czytaj więcej
Wiem co jemNależą do tych bułeczek, które nigdy się nie nudzą. Pasują do wszystkiego. Doskonale smakują zarówno z dżemem jak i z wędliną. Zawsze piekę ich większą ilość. Część suszę, żeby mieć później do kotletów, a część zamrażam. Odmrożone smakują prawie jak świeże, a jeśli jeszcze opieczemy je w tosterze będą doskonałe". Czytaj więcej
Wiem co jemszybko u nas nie znika jak świeże bułeczki. Chłopcy wprost uwielbiają takie chrupiące jeszcze ciepłe. Mogą je jeść same bez żadnych dodatków. Staram się więc urozmaicać ich skład, żeby nie było zbyt monotonnie. Te dzisiejsze są miękkie i pulchne z żółtym zabarwieniem dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej i masła. Smakują znakomicie opiekane w tosterze z domowymi powidłami. Nadmiar można zamrozić
Wiem co jemciasta i rodzaj nadzienia tak , aby każdy był zadowolony, bo mamy nieco inne gusta. Często jest tak, że z przygotowanej porcji ciasta piekę dwa albo nawet trzy różne rodzaje bułeczek. Dla jednego dzieciątka z Nutellą, dla drugiego z jagodami a dla nas z serem lub makiem. Te dzisiejsze są moje i męża. Ciasto o smaku cytrynowym z nadzieniem z twarogu
Wiem co jemZwykłe pszenne bułeczki tyle, że zaplecione fantazyjnie i posypane makiem. Z dodatkiem masła i domowej marmolady smakują znakomicie". Czytaj więcej
Wiem co jemobiady , co innego dla dzieci, co innego dla nas. Tak też było właśnie dziś. Zainspirowana akcją otrębową postanowiłam wzbogacić tradycyjny przepis na leniwe o otręby owsiane, a masełko z bułeczką zastąpiłam syropem klonowym. Wyszło z tego idealne połączenie . Spróbujcie koniecznie.” Czytaj więcej
Wiem co jem