Coś pysznego do naleśników, ciast, na bułeczkę czy ciasto drożdżowe :) Składniki 3 jabłka 4 gruszki sok z połówki cytryny około 1 płaskiej łyżeczki kwasu cytrynowego cukru do smaku 1 cała laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu 1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz podlać
Gotowanie...to proste !wielbiam wszystko co ciepłe i rozgrzewające; cieplutkie bułeczki, gorącą kawę, parującą zupę-krem, ale ciepła owsianka to zdecydowanie numer jeden na mojej liście, najlepiej z masą aromatycznych przypraw. Nasuwa się jednak jedno pytanie: co zrobić, kiedy za oknem świeci słońce, słupek termometru niebezpiecznie pnie się w górę, a kalendarz przypomina mi, że już dawno minęła połowa wakacji? Odpowiedź jest jedna
Pland based filledługości 40 cm. Posmarować masą twarogową, na wierzch równomiernie wyłożyć śliwki. Zwinąć ciasno, jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 plastrów. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć płasko bułeczki, jedną obok drugiej. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch posmarować mlekiem, posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBułeczki drożdżowe z kruszonką... Idealne do popołudniowej kawki, można zajadać z dżemikiem, konfiturką czy kremem czekoladowym. Pyszne i przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. Oto przepis: 250 ml mleka 7 g suchych drożdży 1 żółtko 400 g mąki 4 łyżki cukru pół łyżeczki soli 50 g rozpuszczonego masła Kruszonka: 80 g mąki 50 g cukru 40 g masła Mleko lekko podgrzewamy
Pelusiowa KuchniaZapach aromatycznych bułeczek to jeden ze zwiastunów pysznego śniadania. Chyba tylko fakt, że śniadanie przy świecach zdarza się bardzo rzadko sprawił, że jeszcze nie ma świeczek zapachowych o tym aromacie Zatem, chcąc cieszyć
Szybko Tanio Smaczniezwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 12 równych części. Formę na muffiny wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami i układamy w nich bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, muffiny posypujemy cukrem i pieczemy około 20 minut
Kulinarne przygody Gatityposmak. Przepis ze strony Smakołyki Bereniki(c click lick), nieznacznie zmodyfikowany( zwiekszyłam ilość składników, aby otrzymać 12 sztuk) Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem Składniki na 12 bułeczek: ciasto 330g mąki pszennej 15g drożdży świeżych lub 4 g suchych 150 ml mleka 1 jajko 4 łyżki cukru 35g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata
Mia Cucina SofietaZa nami niemal tydzień pełen wrażeń, tych dobrych i tych mniej przyjemnych. Był długi weekend w rodzinnym gronie, z ciociami … Czytaj dalej →
brunetkawkuchninaprawdę warto się pobawić:) Pięknie się prezentuje i jest smaczne, wbrew pozorom nie jest zbyt słodkie. Ciasto upieczone zostało pod zamówienie na lokalną imprezę i rozeszło się jak świeże bułeczki :). Inspiracja: http://searchingforanamaranth.blox.pl/2015/05/Ciasto-czekoladowe-z-cola-malinami-i-kremem.html Składniki: Ciasto: 375 g mąki tortowej, 300 g cukru, 5 łyżek kakao, 4 jajka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 375 g masła, 300 ml coli
Nie tylko w kuchnijest całe mnóstwo! Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Robimy z niego parówki z serem w koszulkach, drobne ciasteczka z cukrem, cynamonowe palmiery, paszteciki z pieczarkami i kapustą. Dziś w formie bułeczek z serowym nadzieniem, z dodatkiem banana. Pyszotka :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g sera mielonego sernikowego (u mnie moje ulubione Emilki od Mlekomy ) 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru
Cakes By Kejtdrugą stronę.Dodajemy osączone rodzynki i cynamon.Nie przykrywamy patelni , bo wątróbki mogą zrobić się twarde.Gdy będą usmażone ,wykładany je na talerze i dopiero wtedy solimy .Podajemy że świeżą bułeczką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOkrągłą foremką lub szklanką o średnicy 5 cm wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Piec w temperaturze 230ºC przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą szybko 'łapały' kolor zmniejszyć temperaturę do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Najświeższe w dniu pieczenia. Razem ze mną piekły
Ala piecze i gotujeciekawych przepisów kulinarnych. Osiem grubych segregatorów stoi na kuchennym regale w oczekiwaniu na to, aż się przydadzą. W jednym z zbiorów poszukiwałam jakiś czas temu fajnego przepisu na domowe bułeczki. Niestety nie umiem odtworzyć z jakiej gazety pochodził wycinek ale jedno jest pewne przepis wart jest wypróbowania. Kiedy upiekłam te bułki
Pyry na Gazwyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Odstawić na 15 minut do napuszenia. 3. Piec w 200 st.C około 20-25 minut do zarumienienia (ja przed pieczeniem posmarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem, by miały ładnie przyrumienioną skórkę :D) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniekrawędziach wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 230ºC przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą szybko 'łapały' kolor zmniejszyć temperaturę do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Najświeższe w dniu pieczenia
Moje domowe kucharzenie