znów weekend... a jak weekend to znów wspólne Wypiekanie na śniadanie. .i po raz kolejny Paweł z Madzią zaproponowali pyszne bułeczki...Moje już zjedzone..a Wy już piekliście czy jeszcze będziecie ? Lista piekących - Paweł z Madzią , Joasia , Ela ..cdn. Masa makowa 250 g suchego maku 60 g miodu 100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki
Moje domowe kucharzeniekuchni, przy swoim piekarniku. Jest zarzucany jakiś temat i wszyscy go wykonują. A potem na zdjęciach oglądamy co kto przygotował. Tym razem zaproponowaliśmy właśnie drożdżówki z makiem. Uwielbiamy takie bułeczki. Powolne, słodkie śniadania z kubkiem kawy w dłoni to jest właśnie to, co lubimy. Zwłaszcza jeśli świeci słońce i można posiedzieć na ogródku. MASA MAKOWA Potrzebujemy: 250 g suchego maku
Marder&Marder ManufactureTakiego połączenia nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku robię co najmniej dwie porcje. Dżem ma słodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast lub pysznych domowych bułeczek klik. Jeszcze zdążycie zrobić ale trzeba się spieszyć bo sezon się kończy. Składniki: 800 g truskawek 200 g rabarbaru (czerwony) 1 cukier żelujący 2:1 1 łyżka soku
Ala piecze i gotujespecjalnie do tego stworzonej formie do bułek która nagrzewała się od samego początku grillowania. Gotowe i kilkukrotnie smarowane kiełbaski ściągam z grilla i obtaczam je w cebulce prażonej. Do bułeczek daję kolejno odrobinę kapusty, musztardę, parówkę nadziewaną serem i grillowane dodatki. Rada : Jeśli nie masz formy do grillowania bułek to rozchyl je lekko układając na rusztach aby same ruszta utrzymały
Mechanik grillujelubię te owoce i w sezonie smakują chyba najbardziej. Jednak zawsze zamykam smak lata w słoiczkach i przechowuję w spiżarni. Zimą taka konfitura smakuje wybornie. Jest idealna do świeżych bułeczek na śniadanie, do naleśników na obiad czy też do deserowych przysmaków. Świetnie nada się do przekładania ciast czy też domowych tortów. Konfitura truskawkowa z nutą wanilii SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirobił sobie tosty), sklepy zamknięte, albo zapomnieliście że jest „długi weekend”- dupa blada. Tak więc dziś rano znalazłam rozwiązanie kryzysowej sytuacji.W 30 minut upiekłam przepyszne, bajecznie miękkie bułeczki, czyt. nie pokaleczycie sobie dziąseł jak w przypadku co poniektórych kupnych. Składniki na około 16 sztuk: 30 g masła roślinnego 250 g przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
greenscarfOwocowy twarożek aż się prosił żeby posmarować nim świeżą bułeczkę albo użyć do deseru. Ale ja jestem przekorna i lubię zrobić po swojemu czyli inaczej. Plan był taki, żeby było pikantnie i wyraziście bo słodkiej nuty nie da się uniknąć. To nie pierwsze moje podejście do serków Almette Fruit. Dzięki Roladkom z owocowym serkiem wygrałam kiedyś wspaniałą wycieczkę do Toskanii
Smaczna Pyzanieco inaczej. O ile w zabieganym tygodniu najczęściej zadowalam się smoothie lub owsianką, skądinąd bardzo smaczną i pożywną, o tyle weekendowe śniadania rządzą się swoimi prawami. Leniwe babeczki..chleby… bułeczki… a dziś gofry; już od jakiegoś czasu uporczywie chodziły mi po głowie. Podjęłam kilka eksperymentalnych prób, które spoczęły na niczym; a chyba najgorszą klapą okazały się gofry marchewkowe, w zamierzeniu
Roślinna - blog wegańskikażda). Z ciasta uformować w dłoniach kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć ręką, na środek nałożyć 1 łyżkę jagód z cukrem. Skleić ciasto jak pieroga, mocno dociskając brzegi. Następnie przetoczyć bułeczkę po blacie. Uformowane jagodzianki układać na blachach złączeniem do dołu, w sporych odstępach - rosną! Przykryć blachy ściereczkami i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 35 minut. Jajko roztrzepać widelcem
maniapieczeniaokoliczności, lepiej nie można było trafić. Ale wróćmy do tematu. Książka zawiera około 80 przepisów (w tym ponad 60 bezglutenowych). Jest podzielona na 5 rozdziałów: 1. Chleby bezglutenowe. 2. Bułeczki bezglutenowe. 3. Tarty, ciasta i polenty. 4. Chrupki, krakersy i podpłomyki. 5. Chleby z glutenem. Książkę przyjemnie się czyta i przegląda. Jest przejrzysta i schludnie wydana. Ale najbardziej urzekły
Marder&Marder ManufactureDziś mam dla Was pyszne i chrupiące bułeczki pszenno - żytnie na lnianym oleju. Wiem, wiem jeszcze ciepłe są niezdrowe ale takie są najlepsze. No a jeszcze jakbyśmy mieli do nich domowe masełko to już poezja. Nie trzeba wtedy ani wędliny, ani sera a nawet pomidora czy ogórka. W pieczywie fajne jest to, że nie musi być nudne i zawsze możemy
Ewa w kuchnizaprezentowania paczki eksperckiej. Dotarła do mnie w całości. Do wypróbowania otrzymałam Metaxa Honey Shot 0,7 l oraz 16 małych buteleczek do rozdania znajomym (wszystkie rozeszły się jak świeże bułeczki, hehe chętnych nie brakowało). No i oczywiście ulotki. Testy odbywały się w większym gronie znajomych. Smakowaliśmy Metaxe Honey Shot w shotach bez żadnych dodatków jak i w drinkach. Smak nowa
kulinarnyswiatdomiMoja propozycja na pyszne śniadanie. Jajka w koszulkach z kawiorem. Do tego ciepła bułeczka z masełkiem.... Do przygotowania potrzebne są oczywiście jajka kurze :) 2-3 łyżki octu ( najlepiej winnego ale może być zwykły ) woda Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia, dodać ocet. Jajko rozbić do małego pojemnika i przelać na wrzątek z octem. Delikatnie przemieszać łyżką
Jemy Pijemydziś dodatkowo 100 % dzieci w domu, czyli całe 2 dzieciaki więc cały dzień na słodko, sezon truskawkowy w pełni zaczęłyśmy od ciastek, są miękkie w środku jak bułeczki mimo dodatku mąki pełnoziarnistej i przede wszystkim wegańskie. Składniki na około 12 sztuk: 200 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 70 g cukru 70 g masła roślinnego 1 banan szczypta
greenscarfhołdzie zdrowej żywności postanowiłam fast food'a zamienić na slow food'a przygotowując pyszne domowej roboty burgery wraz z bułkami, których przepis znajdziecie tutaj: Pyszne pszenne bułeczki domowe Składniki - mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1 jajko - pieprz cytrynowy - zioła prowansalskie - zestaw do burgerów lekue my burger/ garneczki.pl - pęczek świeżego szczypiorku - pomidor - ser żółty - rukola - cebula - sałata - sól W dużej misce
upichcona