bułeczki - 9699 przepisów (strona:468/647)

Najlepsze zimowe lody: cynamonowe z pierniczkami 215

momenty trudne, ale przekonałam się również, że będą chwile łatwe i przyjemne - okazuje się, że umiejętność zwinięcia papieru do pieczenia w zgrabny rożek oraz ukręcenie lukru królewskiego czy zaplecenie bułeczki może zrobić wrażenie nie tylko na kolegach, ale i na nauczycielu. Mam nadzieję, że brak perfekcyjnej znajomości języka nadrobię entuzjazmem i znajomością rzeczy praktycznych. Bo owszem, pieczenie na większą skalę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki orkiszowo - razowe 160

zaczyn, dodajemy masło i sól. Ciasto mieszamy ręką (najlepiej założyć rękawiczkę jednorazową, bo ciasto się trochę klei). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie formujemy 9 bułeczek, i układamy na blaszce posypanej mąką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 15-20 minut w 190 stopniach

Aga w kuchni
Rogale maslane z sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.53 350

dzisiejsze śniadanie znalazłam na blogu "Pora coś zjeść" .  Ostatnio Córcia bardzo ubolewała nad tym, że zaprzestaliśmy wspólnych niedzielnych śniadań z ciepłymi bułeczkami i kakao, postanowiłam je wskrzesić, choćby tyko na dziś. Ciasto łatwo współpracuje i szybko rośnie.  Rogaliki po upieczeniu są delikatne, puszyste i bardzo smaczne :) idealne by przygotować je raz ciach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Współpraca z Ziołowy Zakątek :) 162

pasztetów - mąkę z żołędzi - największa radość :) Taka posypka to świetny pomysł na urozmaicenie zwykłej kanapki. Dzięki mieszance: owocu róży, natki pietruszki, pora, selera, cebuli suszonej i koperku nasza kanapka, bułeczka czy także inne danie będzie miało fantastyczny smak :) Chcesz zrezygnować z soli albo nieco zmniejszyć jej ilość w diecie? Jeśli tak (a nawet jeśli nie :D) ta przyprawa jest

Zdrowie na języku :P
Wege hot-dog z cukinii :) 147

Zdecydowanie najlepszy hot-dog jaki jadłam :D, pomijając fakt, że hot-dogów nie jadam w ogóle. Mięciutka, rozpływająca się w ustach "bułeczka", podpieczona, pachnąca bazylią "parówka" i aromatyczne dodatki w postaci warzywek i przypraw :) Pycha! Składniki: - pół małej cukinii / "końcówka" dużej - kiełbaska/parówka sojowa (u mnie z Polsoja) - świeże listki bazylii - 2-3 pomidorki koktajlowe - 1/4 czerwonej papryki

Zdrowie na języku :P
Fantazyjne kanapki 157

Czasami dobrze jest zostawić wolną rękę w kuchni Mężowi :) Wtedy powstają takie cuda ;)   Fantazyjne kanapki   Składniki: bułeczki masło ser żółty salami ketchup dużo miłości Pychota

Lawendowe Niebo
Krem z brokułów 182

miksujemy ją razem z serkiem topionym. Wlewamy do całego kremu i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem do smaku. Można podawać solo, z groszkiem ptysiowym, grzankami lub świeżą bułeczką. Pycha

Lawendowe Niebo
Sałatka z tortellini 4217

paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać majonez i doprawić. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Podawać samą lub z pieczywem. Ja zrobiłam do niej domowe bułeczki czosnkowe

Lawendowe Niebo
Angielskie śniadaniowe bułeczki, czyli scones 162

mogłam zostać sama w wielkiej kuchni, urządzonej w stylu country. I miałam do dyspozycji dwie lodówki wypełnione zapasami po brzegi :)) Ale wtedy nie wpadłam na to, że moje ulubione bułeczki można po prostu upiec! Czytaj więcej

bistro mama
Drożdżówki z jagodami i kruszonką 161

było takiej możliwości, żeby w tym roku zabrakło ciasta drożdżowego z jagodami. Obojętnie w jakiej postaci. Postawiłam na bułeczki drożdżowe, w środku jagody, a na wierzchu słodka kruszonka. Czytaj więcej

bistro mama
Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 138

Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto drożdżowej bułeczki. Czytaj więcej

bistro mama
Masło orzechowo - sezamowe 206

niektórych smaków. Albo ich przedziwnych połączeń. Jednym z takich odkryć były poranne tosty z pastą sezamową i dżemem z gujawy. Ten dżem z gujawy idealnie pasował też do popularnych bułeczek cross buns z plasterkiem cheddara. Dżem z gujawy przywozili z Trynidadu rodzice gospodyni. Przywozili też świeże mango, którego smak pamiętam do dzisiaj i nijak ma się on do tego

bistro mama
Bułki razowe z płatkami pszennymi 234

kleiło, więc należy podsypać trochę mąką pszenną, ale nie za dużo. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie uformować 10-12 bułeczek i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Posmarować przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami pszennymi. Piec ok. 15-17 minut do zarumienienia w 190 stopniach. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje wypieki

Aga w kuchni
Frużelina wiśniowa 203

innego jak świeże wiśnie podgotowane trochę na ogniu z cukrem, zagęszczone mąką ziemniaczaną. Pasują do wszystkiego: do gofrów (na bitą śmietanę), do muffinek (jako nadzienie), na świeżą bułeczkę z masłem czy chałkę oraz jako dodatek do lodów itp. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Bruschetta z pomidorami lub pieczarkami 289

pokroić w plasterki o grubości 4mm. Podsmażyć do zrumienienia na maśle. Posolić i popieprzyć. Zdjąć z patelni wymieszać z posiakną natką pietruszki. PRZYGOTOWANIE PIECZYWA Składniki: bułka paryska lub zwykła bułeczka z białego pieczywa oliwa z oliwek  opcjonalnie ząbek czosnku Sposób przygotowania : Rozgrzać na patelni oliwę. Posmażyć na niej ząbek czosnku i zdjąć. Bułkę pokroić w kromki i podsmażyć

W kuchni wieczorem