wychodzić, o niczym nie myśleć, czuję się wtedy naprawdę dobrze, jak to mówi moja koleżanka: "lenistwo uszczęśliwia". Szkoda, że jutro znów wracam do szarej rzeczywistości szkolnej. Scones to angielskie bułeczki podawane na podwieczorek lub śniadanie. Nie zawierają drożdży, ale proszek do pieczenia lub sodę. Mają chrupiącą na zewnątrz skórkę i miękki środek. Ja swoje zjadłam z jogurtem greckim i domowym
tost z dżememWszystkich Miłośników pizzy, mam jej wersję mini czyli pizzerkowe bułeczki. Lubię je ze względu na możliwość ciągłej modyfikacji składników a tym samym i smaków. Fajnie sprawdzają się zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 270 g mąki tortowej - 120 g mąki krupczatki - 2 jajka - 30 g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru kryształu - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka suszonej bazylii
Zainspirowana w kuchniświeże - podczas smażenia zrobią się różowe, jeśli krewetki były mrożone wtsracza im 2 minuty na patelni). Całość posolić, lekko popieprzyć i posypać natka pietruszki. Świetnie smakuje z białą pszenną bułeczką
Kulinarne Inspiracjeciasta i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i uformować z ciasta wałek. Pociąć na równe 12 części. Uformować bułeczki i ułożyć na blachę Każdą bułkę posmarować olejem i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około
O kuchni z uczuciemprzekręcam, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym białkiem i piekę do zrumienienia w 200'C. Wyjmuję, smaruję polewą i odstawiam by wystygły. Tu w komplecie z bułeczkami z rodzynkami
Ciasteczkowy Potwórpieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. Pokroić w kwadraty o boku 10x10 cm. Farsz nakładać po przekątnej na kwadraty z ciasta. Sklejać dwa przeciwległe rogi. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i piec na rumiano w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Uwagi: Do farszu można dodać 2-3 łyżki drobno pokrojonej i podduszonej papryki (dodajemy podczas duszenia pieczarek
In my kitchentrójkątów (jak na rogaliki). Każdy trójkąt należy posmarować ketchupem, położyć słupek żółtego sera i pół cienkiej parówki (można dodać troszkę ogórka kiszonego czy papryki). Ciasto zawijać na kształt rogalika. Bułeczkę należy posmarować białkiem i posypać ziołami (np. prowansalskie). Piec w temperaturze 180 0 C do chwili, aż się zrumienią
In my kitchenwęższego boku ciasta zwiń ciasto w rulon i pokrój na 16 równych części. Pokrojone ciasto należy ułożyć na płasko na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Na środku każdej bułeczki należy zrobić zagłębienie (ja wciskam lekko dno szklanki w ciasto). Następnie w zagłębienie należy włożyć trochę ugotowanego budyniu, na budyń wyłożyć umyte i pokrojone truskawki. Drożdżówki pieczemy około 30 minut
In my kitchenJakiś czas temu robiłam ten chlebek nadziewany szpinakiem i serami. Postanowiłam ten przepis wykorzystać do innego wypieku, a mianowicie zrobić małe rolowane bułeczki idealne na przekąskę, dla gości, czy na drugie śniadanie do szkoły. Wyszło fajne danie, przekąska pyszna szczególnie na zimo. Smakowała nawet przeciwnikom szpinaku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpowinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 11-12 części. Z każdej części uformować wałek o grubości 1 cm i długości około 20 cm Zwijać z wałeczka S. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować każdą bułkę żółtkiem i posypać sezamem. Piec w 200 stopniach C około 20 minut
O kuchni z uczuciemdrugim i dociśnij. Przykryj jaja drugą częścią mięsa. Mięso wyrównaj zwilżoną olejem dłonią i piecz przez ok. 60 min w temp. 180°. Pieczeń podawaj z np. pszennymi bułeczkami w kształcie wielkanocnych zajączków. Smacznego
Moniki SmakołykiKolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Ale jak tu nie korzystać z tego, że aktualnie jest na nią sezon? Dynia była już u mnie w bułeczkach ( klik ), a w "wersjach roboczych" jest jeszcze chleb :) Ale teraz coś na szybko - placuszki w wersji na słodko. Są pyszne i chrupiące. 'dyniowe placuszki' Składniki: - 1 szklanka pur é z dyni ( klik ) - 2 jajka
CookYourselfaromat cynamonu, po przekrojeniu knedla, unoszący się po mieszkaniu - obłęd. Tak cynamonu, bo u mnie w domu zawsze do knedli dodawało się cukier z cynamonem i do tego podsmażona bułeczka tarta - mniam! Aaaa i każdy knedel musiał "prykać" podczas przekrajania, bo jak nie "pryknął" nie był knedlem ;) - ot takie moje wspomnienie z dzieciństwa ;) Przepis na knedle jest banalny. Należy pamiętać
CookYourselfodstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce, składając je po 1,5 i 3 godzinach. Stolnice oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i uformować z niego prostokąt. Ostrym nożem pokroić na bułeczki lub podłużne chlebki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 1,5h (do podwojenia objętości). Piec 10 minut w 220C, następnie zmniejszyć temperaturę do 190C i piec
CookYourselfsami się przekonacie. Do tego w tym tradycyjnym hot-dog'u nie ma sera, a tutaj mamy i parówkę, i ciągnący się ser i do tego wszystko w przepysznej bułeczce. 'bułka z parówką' Składniki: - 25g świeżych drożdży lub 1 op (7g) drożdży instant - 250g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - 100ml mleka - 1 łyżka cukru - 8 małych parówek
CookYourself