ingerencji. Warto też upiec go dzień przed robieniem tortu. Następnego dnia nie będzie się kruszył przy krojeniu. Ciąg dalszy historii biszkopta i tortu urodzinowego nastąpi. ;) Zapraszam też na drożdżowe bułeczki z budyniem
Kuchnia po mojemuśrednio rozgrzanym grillu - bezpośrednio na czystym ruszcie (na tacce nie polecam, gdyż nie wypiekają się i zbyt długo się robią, przez co są gumowe i nijakie). Podajemy z podpieczonymi bułeczkami i ulubionymi dodatkami warzywnymi. Oczywiście bez "big - macowego" sosiku się nie obejdzie. Cudownie podkreśla on smak wołowiny. Esencja smaku. Mięso grillowane - bez dodatkowego tłuszczu, pieczone krótko, więc zachowuje pełnię wartości
Kuchnia po mojemumusztardą i wszystkimi przyprawami. Sosik gotowy. Warto podwoić tudzież potroić proporcje sosu, gdyż smakuje dosłownie do wszystkiego: zapiekanek, hot - dogów , kotletów , sałatek , a nawet do samej zrumienionej na grillu bułeczki. Głównym jego zastosowaniem jest jednak wydobycie z każdego hamburgera smaku na miarę Big Maca. I uwierzcie mi - naprawdę taki smak poczujecie. A najlepiej to nie wierzcie, tylko spróbujcie sami. Autorowi
Kuchnia po mojemuleczo - ma ono w końcu wiele zastosowań w kuchni. Na upalne obiady - w sam raz. W ostateczności jeśli nie będzie chciało się nic więcej robić to i z samą bułeczką będzie pyszne. Składniki: (na niewielki garnek): 1 papryka czerwona 1 i 1/2 papryki żółtej 1/2 pętka niezbyt tłustej dobrej kiełbasy 1 duża cebula 2 średnie pomidory sól, pieprz papryka mielona
Kuchnia po mojemuukrywamy, że ciasta drożdżowe lubimy najbardziej. Dziś propozycja bułeczek z kokosowym wypełnieniem. Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki pszennej -1 jajko i 2 żółtka oraz 1 jajko do smarowana -4 dkg drożdży -2 łyżki cukru -250 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -szczypta soli -ekstrakt wanilii Składniki masy kokosowej: -20 dkg wiórków kokosowych -200 g słodkiej
Maminek kulinarnyOstatnio zorientowaliśmy się z Wojtkiem, że na śniadanie jemy albo parówki (tak wiem... ale my lubimy), jajecznicę lub jajko na miękko :) Trzeba coś zmienić :) Dziś nadchodzi poranek zmian :) Zapiekane bułeczki faszerowane pasta tuńczykową z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 4 duże bułki (wysokie) 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 1 opakowanie białego sera ze szczypiorkiem 0,5 cebuli 4 jajka sól, pieprz
MarciochaKucharzyZaplatamy dokładnie tak jak plecione są koszyki z wikliny. Ucho koszyka robimy z warkocza. Upleciony umieszczany na identycznej misce. Oba ciasta smarujemy żółtkiem. Jeśli zostanie trochę ciasta proponuje zrobić bułeczki króliczki. Do ciasta należy dodać pieprzu i kminku. Dobrze wymieszać i wyrobić. Utworzyć kuleczki, poobcinać uszka i zrobić oczka. Posmarować żółtkiem. Wszystko pieczemy w temperaturze 190 stopni, do pięknego zrumienienia
MarciochaKucharzyGrillować na 4 do pięknego zarumienienia. Jeśli macie "wczorajsze" bułki, proponuję podgrzać je w piekarniku, odzyskają świeżość i będą chrupkie :D Pomidorka i camemberta pokroić w plasterki. Na ciepłe bułeczki położyć kurczaka pomidora i ser. Przyozdobić bazylią i skropić czosnkową oliwą. Smacznego
MarciochaKucharzykolejne 10 minut. Dodać puszkę krojonych pomidorów, przyprawić do smaku solą i innymi przyprawami. Dusić do miękkości warzyw. Dodać róże kalafiora, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Podawać z bułeczką. Smacznego
MarciochaKucharzyulubione potrawy z poprzedniego roku :D Zaczęło się rok temu w STYCZNIU od SUSHI LUTY Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem w MARCU jak w garncu:P Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami
MarciochaKucharzydużym ogniu, dodajemy przyprawy. A na sam koniec łyżkę ostrej pasty paprykowej. Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści. Do lecza idealnie pasuje podpieczona bułeczka:) Smacznego
MarciochaKucharzyChociaż w wypiekach nie jestem najlepsza to próbuję, czytam, miksuję i czasami coś mi tam wychodzi :) Bułeczki są bardzo smaczne. Szybkie, łatwe po prostu fajnie się je przyrządzało, no i jadło :). Szybko zniknęły do śniadania, ale jeszcze kilka udało mi się złapać do zdjęcia. Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej szklanka
NA MOIM TALERZUbyś mak, sezam, cebulka , zioła ) i wkładamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15 minut; Ps. do piekarnika na spód można włożyć naczynie z wrzącą wodą – bułeczki zyskają bardziej chrupiącą skórkę. Ps. Gwarantuję , że po zrobieniu ich 1 raz już zawsze będziecie chwili do nich wracać! I przekonacie się, że domowe pieczywo wcale nie jest takie trudne
Ostra na Słodkoprzełożyć do dużej miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić ciasto, podzielić na 8 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić ponownie na 45 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wstawić bułki i piec około 15 minut. Wyjąć i wystudzić
wyzwania kuchennemieli samemu, tak robiła i moja babcia i moja mama i robię od zawsze ja. To pewno wynika z prostej przyczyny, nie lubię wyrzucać jedzenia. A wykonanie takiej domowej bułeczki jest dziecinnie proste i szybkie... a jak głosi slogan... wiem co jem :) Wykonanie: Każdy kawałek przesuszonej bułki, kromki weka, czy nawet piętki z białego chleba kroje na mniejsze kawałki
Kuchnia z widokiem na ogród