bułeczki - 9699 przepisów (strona:471/647)

Drożdżówki ze śliwkami 103

części (po ok. 50 g) i robimy z nich kulki. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią, na środek kładziemy połówkę śliwki i posypujemy połową łyżeczki cukru. I zaklejamy, żeby zrobić okrągłą bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę. Po godzinie każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy 15 minut

Marder&Marder Manufacture
Domowy twaróg 136

cienia wątpliwości, że jest świeży. Nie wspomnę już o satysfakcji i dumie z naszej produkcji :) A powstałą serwatkę zamiast wylewać możecie użyć zamiast wody do wypieku chleba lub bułeczek, lub zrobić z niej ricottę (co przy następnej produkcji twarogu poczynimy). Smacznego! Madzia i Paweł --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Smarowidło do chleba 125

Takie pasty często robię gdy dzieci idą do szkoły,bardzo smakuje z pszenną bułeczką z kubkiem herbaty na śniadanko,polecam małym i dużym..:) Składniki 4 jajka 1 cebula 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka majonezu sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo,przelewamy wodą,studzimy,obieramy

Wanilia i Kardamon
Pomarańczowo-korzenny mus 118

domowy korzenny mus pomarańczowy powstał gdy kupiłam dżem pomarańczowy i był nie dobry zupełnie bez smaku,postanowiłam się zabawić i zrobić coś podobnego po swojemu,wspaniały dodatek do bułeczki czy świątecznego ciasta. Składniki 1 litr świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 duża pomarańcza 5 goździków 35 dag cukru żelującego 3:1 sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Z pomarańczy wyciskamy

Wanilia i Kardamon
Imprezowe roladki z szynki 255

Dziś dla Was zostawiam jeszcze jedną propozycję -  roladki na zabawę andrzejkową czy do wykorzystania w okresie karnawału na typową domówkę z przyjaciółmi choć na śniadanko jako dodatek do bułeczki też znakomicie pasuje...Wypróbujecie dziś? Składniki 30 dag szynki gotowanej w plastrach 6 jajek 1 jabłko kawałek pora 1 łyżka rodzynek sułtanek 1 łyżka żurawiny 1 łyżeczka delikatnej musztardy

Wanilia i Kardamon
Sernik czekoladowy 190

roku,doskonale wzbogaca smak tego ciasta,do wypieku użyłam mojego ulubionego serka firmy  WIELUŃ  który otrzymałam jakiś czas temu do testowania. Zawsze raczej używałam go do smarowania bułeczki na śniadanie, odkąd użyłam go do wypieków już nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek. Doskonale spisze się do serników. Polecam ten wypiek

Wanilia i Kardamon
Pychotka ananasowa 608

tworzy pyszną kompozycję smakową, jednym słowem pyszne ciasto, godne polecenia. Jedno z najlepszych.  Dżem ma idealną  konsystencję,  do ciast nadaje się wspaniale, ale nie tylko,świeża bułeczka na śniadanie z nim też smakuje wybornie,  choć ja wolę dżemy domowej roboty, to dla osób zabieganych i nie mających czasu na robienie swoich jest godny polecenia :)  Składniki

Wanilia i Kardamon
Sałatka z ryżem i szczypiorkiem 372

Dziś w poście prosto i łatwo -sałatka z ryżem i szczypiorkiem to propozycja na przystawkę czy jako dodatek do bułeczki na śniadanie, jest pyszna i aromatyczna. Warto spróbować! Składniki: 100 g ryżu 5 jaj 3-4 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 1/2 pęczka szczypioru 1/2 jabłka 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sól i pieprz

Wanilia i Kardamon
Focaccia z suszonymi pomidorami i czosnkiem 150

Włoska bułeczka powstała z ciasta na pizzę. Ponieważ podobno co region Włoch, to inny sposób na focaccię, postanowiłam nie przejmować się tym, że coś może nie pasować i zrobiłam ją po swojemu, inspirując się tylko znalezionymi przepisami. Wyszła pyszna i bardzo sycąca. Kształt i danie pasują idealnie na przystawkę 14 lutego, ponieważ obecne święto zakochanych, czyli Walentynki, spokrewnione

Kuchenna Kontrrewolucya
Leczo z kiełbasą 213

dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając (ok. 15-20 min.). Podprawić solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. PODAWAĆ: Podaję w miseczkach i do tego chlebek lub bułeczki. Jeśli nam trochę zostanie - następnego dnia można podać na ryżu

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pudding chlebowo - jabłkowy i 50-ty wpis:) 137

egositycznie - wiem, ale co zrobić, kiedy tak smakowało?^^ Rewelacja :) Jest to fantastyczny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa :) I jestem pewna, że byłby również wyśmienity z ciemnym pieczywem czy pszenną bułeczką :) Składniki: 4 kromki chleba 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1,5 szklanki mleka 1 jajko 1 lyżeczka cukru 1 cukier waniliowy 2 jabłka rodzynki, orzechy Kromki chleba pokroić

My simple kitchen
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 97

ciągłym biegu. Pomiędzy kroplami deszczu. Wychwytuję promienie słońca. Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Wówczas miałam przed oczami wizję upieczenia słodkich bułeczek z cynamonem, aż w sieci nie znalazłam tego ciasta. Wtedy od razu wiedziałam, że je upiekę. Ładnie się prezentuje a przy tym jest smaczne i łatwe do zrobienia. Nuta cynamonu jest tutaj dobrze wyczuwalna

My simple kitchen
Parówki w cieście drożdżowym 208

zdejmujemy osłonki i przekrawamy je na pół. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części. Każdą z nich formujemy z wałek długości ok 25 cm i owijamy nim parówkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Bułki grahamki 179

Kolejne Wypiekanie na śniadanie  i znów Madzia i Paweł  są gospodarzami tej fajnej akcji wspólnego pieczenia ..tym razem zaproponowali pyszne bułeczki...polecam..kto jeszcze nie piekł niech je zrobi.. 170 g mąki pszennej typ 650 [ u mnie 450] 320 g mąki graham (typ 1850) ok. 315 ml wody 2 łyżeczki drożdży instant  [ 20-25 g świeżych

Moje domowe kucharzenie
Grahamki 129

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lubicie, jadacie bułki o nazwie grahamki? To ciemne bułeczki wypiekane z mąki graham. Ja bardzo je lubię, kiedyś często kupowałam je w sklepie. Jednak od niedawna piekę je sama w domu, odkąd znalazłam na nie przepis. Domowe grahamki są o wiele smaczniejsze od tych sklepowych. Są bardzo

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania