bułeczki - 9699 przepisów (strona:462/647)

Burgery z buraków 177

burakowi. Inspiracją do burgerów był sam burak, który leżał w lodówce już 5 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić :)  Domowe bułeczki można zrobić z tego przepisu i dynię zamienić na mak lub sezam.    Składniki (na 4 sztuki burgerów) 2 duże buraki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki

pink envelope
Bez-błędny sernik 166

czekolady w ciasteczkowym spodzie. Niewątpliwą jego zaletą jest też wygląd, więc spokojnie zadziała jako ciasto na różne majowe okazje. A tym, którzy rozsmakowali się w bzowych kwiatkach polecam zeszłoroczne bułeczki z bzem

les mirabelles
Wielkomiejskie śniadanie na dalekiej północy 145

sól i drożdże. Dodajemy wodę i wyrabiamy na gładkie ciasto, które odchodzi od rąk (...). Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość (minimum 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 bułeczek. Kulki ciasta kładziemy na stole i omocząnym palcem robimy dziurkę w środku. Następnie zaczynamy kręcić bułką aż otwór się powiększy do 3,5 cm. Fajna ta metoda, ale następnym razem

les mirabelles
Sycylia naszym okiem 204

górnej półce słynne marcepanowe owoce. Dworzec z Trapani, gdzie spędziliśmy senne pół godziny. Na zakończenie zostawiłam najbardziej smakowity temat- jedzenie. Co dobrego można zjeść na Sycylii? LODY W BUŁECZCE DROŻDŻOWEJ. Kiedy konQbek usłyszał o tej kombinacji od naszej rezydentki, nie mógł się uspokoić. Dopiero kiedy następnego dnia dostał w garść wielką, puchatą bułkę z dwoma gałkami lodów doszedł nieco

les mirabelles
Bułeczki owsiane 214

wyrośnie, dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut. Smacznego

KasiekGotuje
30. Ciasto na pizze lub bułki, które zawsze się udaje! 174

ciasto na pizze, bułki lub na chlebek pszenny zawsze się udaje. Pizza jest puszysta i chrupiąca tak jak i bułeczki. Naprawdę polecam.  Podane składniki wystarczą na dużą blachę pizzy, taką jaka jest w zestawie każdego piekarnika. Za to bułek wychodzi ok 7-9 sztuk.   400 g mąki (w przypadku bułek, mąki możemy dodać nieco więcej) 1 szklanka ciepłego

Jadło i czytadło
Drożdżówki z dżemem i kruszonką 157

Były  cebulaki  , a córce zachciało się takich bułeczek ale na słodko..tak więc nie pozostało nic innego tylko zagnieść ciasto , przynieść jakiś dżem z piwnicy i działać..przyniosłam kilka dżemów do wyboru..i córka wybrała  jabłka ..oczywiście można dać dowolne nadzienie. 100 g  mleka 25 g świeżych drożdży /lub 1 opakowanie suchych 8g 100 g masła

Moje domowe kucharzenie
Brukselka, ach te małe kapustki 266

osolonej wodzie,odcedzam. W rondelku, lub na małej patelni rozpuszczam masło,dodaje do niego bułke tarta i chwilkę zapiekam ( aż będzie delikatnie rumiana) Brukselki wykładam na talarzyk i polewam bułeczką z masełkiem. Podaję na ciepło. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Grzanki czosnkowe do zupy, sałatki 187

weka kroje na cienkie kromeczki, smaruje masłem roztartym z czosnkiem.Staram sie dość mocno wcierac w kromeczki masełko, następnie kromeczki kroję na drobne kwadraty. Patelnię lub rondelek teflonowy rozgrzewam, wrzucam bułeczkę i na wolnym ogniu obsuszam do lekkiego zrumienienia. Gotowe. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kalafior polany zrumienioną na maśle bułką tartą. 202

osolonej wodzie, odcedzam,dziele na większe różyczki.W rondelku rozpuszczam masło, dodaje do niego bułkę tartą i chwilę zapiekam (aż się zrumieni ). Różyczki wykładam na talerz i polewam zrumienioną bułeczką. Podaję na ciepło. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Fasolka szparagowa polana zrumienioną na maśle bułką tartą. 182

dodatkiem mielonego czosnku. Kiedy zmięknie odcedzam. W rondelku rozpuszczam masło, dodaje do niego bułkę tartą i chwilę zapiekam (aż się zrumieni ). Fasolkę wykładam na talerz i polewam zrumieniona bułeczką. Podaję na ciepło. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Śniadaniowa sałatka z ogóka i orzechów laskowych na ciepłej bułce podana. 210

pieczywa jest niezdrowe. Pomyślcie jednak, Ci co te czasy pamiętają,  jak były jeszcze prawdziwe piekarnie, bez chemi i innych ulepszaczy. Kto z Was nie lubił ciepłego pieczywa, chrupiących bułeczek. Nie trzeba było nic do nich, takie smaczne były. Sam sobie dziś zrobiłem takie bułki, przepis tutaj . Skusiłem się jednak na dodatek do bułki i zrobiłem sałatkę: -ogórek zielony -kukurydza

BaRepas
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 194

zostało z dnia poprzedniego, ułożenie na nowych tacach, uzupełnienie ciastami z zamrażarki. Gdy butik kusił już wszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas , czyli na przykład biszkopt i kremy do dziewięćdziesięciu tortów Othello (duńska klasyka - dwa biszkopty przełożone bitą śmietaną i kremem budyniowym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki gryczane 281

półce miałem trochę mąki gryczanej, która powoli zbliżała się do końca swojich dni. Po krótkim poszukiwaniu znalazłem przepis na fajne bułeczki z ciekawym połączeniem mąki gryczanej, maślanki i melasy (tę też jeszcze miałem w słoiku na półce). Bułki z ciastem fermentującym w lodówce. Dodatek masła wzbogacił smak bułek, zaś same bułki, łącznie ze skórką, są bardzo delikatne. Melasa w połączeniu

Grahamka, weka i kajzerka
Drożdżówki Babci 211

Babcia zawsze robiła drożdżówki których ja.. nigdy nawet nie widziałam. Ciężko powtórzyć coś na co ma się tylko przepis, nigdy wcześniej tego nie widząc.  Mi wyszły takie bułeczki:   Składniki: (robiłam z połowy i wyszło mi 10, czyli to powinno być na 20 bułek) 1 kg mąki przesianej 0,5 l mleka 1 szkl. cukru 1 margaryna rozpuszczona

W kuchni bez szafek