Ciasto duńskie (półfrancuskie drożdżowe) jest połączeniem ciasta francuskiego z drożdżowym, jest chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne!!! Przygotowałam te bułeczki na śniadanko, podałam je z kubkiem gorącego mleka i powiem szczerze, że skradły moje serce. Polecam! Składniki na róże z ciasta duńskiego ciasto duńskie przygotowane według tego przepisu roztrzepane jajko do posmarowania cukier puder do dekoracji
Rozpustne gotowaniegdzie dom pachniał ciastem, ogród był ogromnym placem zabaw, a sad rozbrzmiewał dziecięcym śmiechem. Z każdej wyprawy wracaliśmy z naręczem polnych kwiatów dla mamy, które wymienialiśmy na bułeczki drożdżowe lub ciasteczka. Te z bezą należały do ulubionych... Są kruche, wręcz rozpływają się w ustach, słodkie, ale nie bez przesady, bo kwaśny dżem równoważy tę słodycz
Rozpustne gotowanieLubicie słodkie śniadanie? Ja tak ;) Nie często, ale od czasu do czasu lubię rano zjeść chałkę, słodką bułeczkę maślaną lub właśnie taki chlebek. Pachnący, średnio słodki za to o bogatym smaku. Czasami posmaruję go sobie masłem, czasami wystarczy kakao do picia. Kawałek zabieram do pracy, idealnie komponuje się ze smakiem białej kawy. Czasami zostaje kawałek na podwieczorek, wtedy przygotowuję tosty
Rozpustne gotowaniestopni C :D, wiec rozpalamy grilla i na obiad będą kotlety pieczone na ogniu, podane z surówką w picie. Taki przedsmak "souvlaki me pita". Przepis na te bułeczki dostałam wiele lat temu od pani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto jest elastyczne, plastyczne, fajnie się z nim pracuje, ale przede wszystkim jest pyszne, mięciutkie, idealnie komponuje się ze smakiem mięsa
Rozpustne gotowaniepieroga. Układać złaczeniem do dołu w foremce o przekroju 26 cm wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minut pierkarnik nagrzać do 200`C. Bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20-25 minut do zrumienienia. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo ważny, zdrowy składnik diety- dorsz w chrupiącej panierce, pyszne śledziki czy ryby w zalewie-kto ich nie lubi. Dlatego polecam na śniadanko pyszną pastę na gorącego tosta czy bułeczkę z wędzoną makrelą. SKŁADNIKI: 1 wędzona makrela 4-5 ugotowanych jajek 3-4 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula zmiażdżony ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy(niekoniecznie
Kuchnia Beatywyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt . Wykładamy masę makową i rozprowadzamy na cieście tak z 1 cm od brzegów . Składamy ciasto jak kopertę ( nakładamy na siebie). Wychodzi 10 bułek. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym żółtkiem z cukrem . Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem :) Masa makowa wykonanie: Gotuję
Różowa kuchniaszczególnie podgrzewana szuflada. To bardzo pomocna rzecz, gdy w domu piecze się chleb lub inne wypieki wymagające wyrastania. Chleb żytni razowy z figami i orzechami Chleb bezglutenowy Bułeczki orkiszowe Chleb bezglutenowy Pasta z fasoli Jeszcze raz dziękuję organizatorom za zaproszenie. Mimo, że chlęb piekę w domu już od kilku lat, to na warsztatach dowiedziałam się dużo nowych i ciekawych
Kulinarne przygody GatityMiś panda jest dowodem na to, że można jeść samo zielsko i mieć duże dupsko. Wiadomo jak to jest, bu bułeczka wegańska tam ciasteczko. Poszperałam trochę w necie i znalazłam przepis na sławną swego czasu „odchudzającą” zupę kapuścianą, cały bajer tej zupy polega na tym tłumacząc łopatologicznie (Miśkowi tak tłumaczyłam ;-), że aby strawić tą zupę organizm zużywa więcej
greenscarfzamiast banana można użyć: 4 łyżeczki cukru pudru/stewii/ksylitolu 1. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do serka, dokładnie mieszamy. 2. Wsypujemy kakao i powoli mieszamy. Podajemy na tostach lub bułeczce. Można pokroić również banana/kiwi na wierzch kanapki. Mmm Pycha! Zerknij na mojego facebooka
NA MOIM TALERZUchyba łatwiejszych bułeczek do wykonania. Wszytko trzeba po prostu wymieszać i upiec no i pilnować pomocnika, żeby składników nie podjadał. Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże łyżki kakao (może być rozpuszczalne dla dzieci, ja takiego użyłam) 4 łyżki cukru (użyłam trzcinowego) 100 ml oleju (użyłam ryżowego) 100-150 g gorzkiej czekolady 1 banan
greenscarfczas wypiekania i od razu można zabierać się do ich zjadania. Im większe, tym fajniejsze, po prostu kawałek odrywamy i zjadamy. Może zastąpić nam chleb czy bułeczki, można je jeść przy grillu, czy zabrać jako przekąskę na letnie wycieczki. Składniki: 20 g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony
Moniki Smakołykiwłaściwości odżywczych, dlatego warto w pełni wykorzystać krótki niestety sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone
ClauditteMissCookinglipcowej piekarni prowadzonej przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami piekłyśmy bułeczki które wybrała Renata z bloga Codziennik kuchenny. Przepis pochodzi z bloga Marcina Grahamka,weka i kajzerka. Pomysł na bułkę na zakwasie z dodatkiem pieczonego czosnku, bardzo przypadł mi do gustu, więc z nieukrywaną radością zabrałam się za ich pieczenie. W składnikach są małe zmiany
Polska ZupaKozi ser ma specyficzny, ostry smak. Świetnie łączy się ze słodyczą miodu, orzechami i masłem czosnkowym. Do tego chrupiąca bułeczka prosto z pieca. CUDO! Dlaczego warto jeść wyroby z koziego sera? ludzki organizm trawi je do 12 razy szybciej niż mleko krowie kozie mleko nie uczula tak bardzo jak mleko od krowy posiada więcej białka niż mleko krowie
Pora na pora i pomidora