jogurt i oliwę, sól. Całość zagnieć w elastyczne ciasto. Zostaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na 4 części z których uformuj 4 bułeczki, następnie spłaszcz je na wysokość ok 1 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 230 stopni i piecz ok 15-20 minut. Podawaj gorące z masłem Lurpak Lekko
AZgotuj!czuć w nim żadnej chemii. Nie pachnie też żadnym masłem roślinnym. Chleb żytni smarowałam Premium Miks i masłem lekko solonym. Maślane bułeczki fajnie smakują z Premium Miks lekko solonym. Ciabatta z Premium Miks z dodatkiem oliwy. Klasyczny Premium Miks spodobał się najbardziej mojej rodzinie. Dla mnie ważne: Lurpak
AZgotuj!kulinarnie po przepisach. A ponieważ szukam wciąż nowych to znalazłam pączki na Tłusty Czwartek w Afryce. Zrobiłam dwie wersje: smażoną i pieczoną. Szczerze mówiąc te z piekarnika to raczej bułeczki. Te z oleju to są PĄCZKI. Można je robić na różne sposoby z mlekiem kokosowym, krowim, z białą mąką, z razową, z proszkiem do pieczenia, drożdżami, z jajem
AZgotuj!Pierwszy raz piekłam to ciasto w formie na tartę. Świetnie się sprawdziła. Ciasto odrywało się jak bułeczki. 2 szklanka mąki szklanka cukru pudru 150 gram zimnego masła 3 żółtka pół laski wanilii lub cukier waniliowy 1 łyżka kwaśniej śmietany 6 jabłek Golden Delicjusz cukier trzcinowy do posypania jabłek Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki
AZgotuj!Filipińskie bułeczki pan de sal czyli dosłownie tłumacząc to solony chleb. Najlepsze oczywiście świeżutkie i cieplutkie na śniadanie idealne. Polecam z masełkiem i konfiturą własnej roboty lub z miodem. Składniki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 24 g drożdży świeżych
O kuchni z uczuciemłukiem ;) zwykle zniechęcał mnie fakt długiego wyrabiania ciasta jak i czekania aż wyrośnie. Jednak od kiedy mam w swoim robocie hak do ciasta drożdżowego to zdecydowanie polubiłam ciasta drożdżowe, bułeczki i pizzę :) Czas oczekiwania jest wynagrodzony przez rewelacyjny smak domowego wypieku. Gorąco polecam! Oryginalny przepis znajduje się tutaj . Składniki na 2 chałki: 600 g mąki 42 g świeżych drożdży
Moja Galeria Smakuprzyjaciół. A, że kawałek dalej odbywa się smaczny festiwal, można napotkać mnóstwo osób, które wcinają różne pyszności. Jak na przykład my :) Skusiliśmy się na azjatyckie bułeczki na parze, przyrządzane w specjalnych "koszach" bambusowych. Mięciutkie, puszyste i fajnie nadziane. Do tego pyszne sosy: imbirowy (słodko-słono-kwaśny i dość pikantny), chili słodko-kwaśny (taki standardowy, również nardzo ostry
W kuchni Karmel-itkiProste i smaczny pomysł na szybki obiad. Składniki: 25 dag chudego mięsa wołowego, 1 jajko, 1 bułeczka, 30 dag pomidorów, ½ szklanki mleka, 1 łyżka maki, ziele angielskie, natka pietruszki. Wykonanie: Mięso zmielić, dodać żółtko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, sól do smaku i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrobić, dodać ubitą pianę i formować pulpety. Gotować w osolonej wodzie
Tradycyjna KuchniaPomysł na takie bułki podpatrzyłam u Danusi ..Moje bułki wyszły jak wyszły..nie były zbyt piękne, ale warto podzielić się dobrym przepisem.Świeżo upieczone bułeczki, serek , galaretka z czerwonej porzeczki i śniadanko gotowe.. 2 szkl. mąki 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyzki cukru 1/2 łyzeczki soli 20 g świeżych drożdży 60 ml wody 60 ml mleka
Moje domowe kucharzeniełyżki jagód. Następnie sklejam jak pieroga i formuję kulę. Układam na blaszce. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, smaruję bułeczki białkiem. Wkładam do piekarnika i piekę 15-18 minut na złoty kolor. Przed podaniem polewam lukrem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawłasnego dżemu. Zastosowałam cukier zelujący 3 :1 tzn. na 1 kg owoców wsypałam 350 g tego cukru. Dzięki temu dżem nie będzie bardzo słodki. a taki lubię najbardziej. Do bułeczek czy rogali będzie w sam raz. Do przełożenia biszkoptu tez się nada :) Przygotowanie : Umyte owoce wypestkowałam i rozdrobniłam, zasypałam cukrem, wymieszałam i pozostawiłam na około 15 min. by owoce puściły
Proste PotrawyPyszne bułeczki Składniki - 2 bułki - 4 listki sałaty - 2 plastry sera - 2 kotleciki Fish burgery przepis w mojej kolekcji - majonez - 2 pomidory Sposób przygotowania 1. - Kotleciki podpiec na patelni gdy będą gorące na każdy kotlecik położyć plasterek sera zostawić w ciepłym 2. - Bułki przekroić podpiec w piekarniku lub na grillu każdą połówkę posmarować majonezem na spód dać sałatę
W królestwie smaków Beaty