bułeczki - 9699 przepisów (strona:446/647)

Indyjski chlebek naan 88

jogurt i oliwę, sól. Całość zagnieć w elastyczne ciasto. Zostaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na 4 części z których uformuj 4 bułeczki, następnie spłaszcz je na wysokość ok 1 cm. Wstaw do piekarnika  nagrzanego na 230 stopni i piecz ok 15-20 minut. Podawaj gorące z masłem Lurpak Lekko

AZgotuj!
Premium Miks Lurpak czy smaczne? 132

czuć w nim żadnej chemii. Nie pachnie też żadnym masłem roślinnym.  Chleb żytni smarowałam Premium Miks  i masłem lekko solonym.  Maślane bułeczki fajnie smakują z Premium Miks lekko solonym. Ciabatta z Premium Miks z dodatkiem oliwy. Klasyczny Premium Miks  spodobał się najbardziej mojej rodzinie. Dla mnie ważne: Lurpak

AZgotuj!
Afrykańskie pączki kokosowe Mandazi 170

kulinarnie po przepisach. A ponieważ szukam wciąż nowych to znalazłam pączki na Tłusty Czwartek w Afryce. Zrobiłam dwie wersje: smażoną i pieczoną. Szczerze mówiąc te z piekarnika to raczej bułeczki. Te z oleju to są PĄCZKI. Można je robić na różne sposoby z mlekiem kokosowym, krowim, z białą mąką, z razową, z proszkiem do pieczenia, drożdżami, z jajem

AZgotuj!
Jabłka pod kruchym ciastem 182

Pierwszy raz piekłam to ciasto w formie na tartę. Świetnie się sprawdziła. Ciasto odrywało się jak bułeczki. 2 szklanka mąki szklanka cukru pudru 150 gram zimnego masła 3 żółtka pół laski wanilii lub cukier waniliowy  1 łyżka kwaśniej śmietany  6 jabłek Golden Delicjusz  cukier trzcinowy do posypania jabłek Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki

AZgotuj!
Filipińskie bułeczki Pan de sal 165

Filipińskie bułeczki  pan de sal  czyli dosłownie tłumacząc to solony chleb. Najlepsze oczywiście świeżutkie i cieplutkie na śniadanie idealne. Polecam z masełkiem i konfiturą własnej roboty lub z miodem. Składniki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 1/4 szklanki oleju  1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli  24 g drożdży świeżych

O kuchni z uczuciem
Chałka z budyniem 202

łukiem ;) zwykle zniechęcał mnie fakt długiego wyrabiania ciasta jak i czekania aż wyrośnie. Jednak od kiedy mam w swoim robocie hak do ciasta drożdżowego to zdecydowanie polubiłam ciasta drożdżowe, bułeczki i pizzę :)  Czas oczekiwania jest wynagrodzony przez rewelacyjny smak domowego wypieku. Gorąco polecam! Oryginalny przepis znajduje się tutaj . Składniki na 2 chałki: 600 g mąki 42 g świeżych drożdży

Moja Galeria Smaku
WROCŁAW I FESTIWAL FOODTRUCKÓW 233

przyjaciół. A, że kawałek dalej odbywa się smaczny festiwal, można napotkać mnóstwo osób, które wcinają różne pyszności. Jak na przykład my :)     Skusiliśmy się na azjatyckie bułeczki na parze, przyrządzane w specjalnych "koszach" bambusowych. Mięciutkie, puszyste i fajnie nadziane. Do tego pyszne sosy: imbirowy (słodko-słono-kwaśny i dość pikantny), chili słodko-kwaśny (taki standardowy, również nardzo ostry

W kuchni Karmel-itki
Pulpety w sosie pomidorowym 158

Proste i smaczny pomysł na szybki obiad. Składniki: 25 dag chudego mięsa wołowego, 1 jajko, 1 bułeczka, 30 dag pomidorów, ½ szklanki mleka, 1 łyżka maki, ziele angielskie, natka pietruszki. Wykonanie: Mięso zmielić, dodać żółtko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, sól do smaku i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrobić, dodać ubitą pianę i formować pulpety. Gotować w osolonej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
Bułki , które rosną nocą 198

Pomysł na takie bułki podpatrzyłam u  Danusi ..Moje bułki wyszły jak wyszły..nie były zbyt piękne, ale warto podzielić się dobrym przepisem.Świeżo upieczone bułeczki, serek , galaretka z czerwonej porzeczki i śniadanko gotowe.. 2 szkl. mąki  3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyzki cukru 1/2 łyzeczki soli 20 g świeżych drożdży 60 ml wody 60 ml mleka

Moje domowe kucharzenie
Jagodzianki 305

łyżki jagód. Następnie sklejam jak pieroga i formuję kulę. Układam na blaszce. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, smaruję bułeczki białkiem. Wkładam do piekarnika i piekę 15-18 minut na złoty kolor. Przed podaniem polewam lukrem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Dżem śliwkowy 212

własnego dżemu. Zastosowałam cukier zelujący 3 :1 tzn. na 1 kg owoców wsypałam 350 g tego cukru. Dzięki temu dżem nie będzie bardzo słodki. a taki lubię najbardziej. Do bułeczek czy rogali będzie w sam raz. Do przełożenia biszkoptu tez się nada :) Przygotowanie : Umyte owoce wypestkowałam i rozdrobniłam, zasypałam cukrem, wymieszałam i pozostawiłam na około 15 min. by owoce puściły

Proste Potrawy
Domowy fish burger 223

Pyszne bułeczki Składniki - 2 bułki - 4 listki sałaty - 2 plastry sera - 2 kotleciki Fish burgery przepis w mojej kolekcji - majonez - 2 pomidory Sposób przygotowania 1. - Kotleciki podpiec na patelni gdy będą gorące na każdy kotlecik  położyć plasterek sera zostawić w ciepłym 2. - Bułki przekroić podpiec w piekarniku lub na grillu każdą połówkę  posmarować majonezem na spód dać sałatę

W królestwie smaków Beaty