Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis na wegetariańskie kotlety wzięty jest z blogu Jodłonomia , bułeczkę możecie zrobić sobie z przepisu na Orkiszowe obwarzanki , natomiast dodatki warzywne mogą być dowolne, w zależności od tego, co macie aktualnie w lodówce, u mnie była papryka, rzodkiewka, cebula czerwona
moj przepis natemperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód, lekko zrolować w dłoniach, nadając podłużny kształt (jeżeli będą się mocno kleić
moj przepis naBuraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około
moj przepis naProste i małe bułeczki. W zasadzie to małe być nie musza, bo z gotowego ciasta można je zrobić dowolnej wielkości, ale małe mają swój niepodważalny urok. Świeże, puszyste i chrupiące na zewnątrz posmarowane masłem i ciekawymi dodatkami mieszczą się w buzi na raz. No cóż, trudno się oprzeć
Milion Smakówśrodek nałożyć masę z makreli. Zawinąć roladkę pomagając sobie folią spożywczą. Na końcach zawinąć folię, tworząc duży cukierek z ryby Wstawić do lodówki, jeść na drugi dzień. Podawać z bułeczkami lub chlebkiem. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim, ale prawdę mówiąc śmietana nadaje puszystości. Pycha , polecam
Kuchnia Pokoleńjednak urozmaicić kolejny dzień i zrobić pyszne mięsne pierogi z dużą ilością kurczaka, marchewki i ziół. Praktykując ten przepis zawsze robię większą ilość pierogów, ponieważ idą jak świeże bułeczki, a w połączeniu z jogurtem naturalnym i dość ostro przyprawionym farszem są po prostu pyszne :) Spróbujcie :) Składniki: 3 duże udka 3 duże marchewki duża cebula sól, pieprz papryka ostra
ChilliJemysłużących do gotowania na parze lub na niewielkich talerzykach. Najbardziej popularne są pierożki z różnego rodzaju nadzieniem, mięsnym lub wegetariańskim, często podawane w towarzystwie warzyw gotowanych na parze oraz bułeczek baozi z jeszcze szerszą gamą wypełnienia od nadzienia mięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz
Smakowity Blog Kulinarnykakao, bo wiem z doświadczenia, że dzięki temu drożdżowe zawijańce pozostają zwarte i nie rozwarstwiają się. Ciasto ma lekką konsystencję i nie jest zbyt słodkie. To bardziej śniadaniowa bułeczka do mleka, niż ciasto na przyjęcie. Kakaowiec ma okrągły przekrój, ale tradycyjnie kroi się go na ukos i kromeczki wychodzą wówczas owalne. Składniki na 2 niewielkie kakaowce długości około
Trzeci talerzwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie bułeczki. Mozzarella cudownie rozpuszcza się w ustach. Podczas pieczenia tak kusząco pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (10 sztuk
Di gotujeminut co chwila mieszając. Dolewamy bulion, dodajemy kukurydzę, fasolę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem. Podawać z pieczywem: bagietką, domowymi bułeczkami serowymi, lub po prostu z chlebem
Gotuj z Rumcajsemserem :) Pieczecie sami w domu chleb? Jeśli tak, to zachęcam, abyście spróbowali domowego pszennego chleba , pszennego chleba z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi albo, dla odmiany, bułeczek orzechowych . Nie zawiedziecie się
Codzienna kuchnia niecodziennajakie kiedykolwiek jadłam. Nie dodajemy do nich ani grama cukru. Ale ważną rzeczą jest też to aby śliwki (najlepiej węgierki) były bardzo dojrzałe i słodkie. Polecam nie tylko z bułeczką na śniadanie ale również do ciast, deserów i naleśników. Są pyszne :) 3kg bardzo dojrzałych węgierek Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do dużego garnka o grubym dnie i dusić
Smakołyki Asizłocistej konfitury z przepysznych moreli. Dżem wyszedł wyjątkowo smaczny i co dla mnie ważne robi się go bardzo szybko. Będzie idealnym dodatkiem do naleśników, deserów czy do bułeczki na śniadanie :) Talerzyk "Antonio" od Porcelany Bogucice. 500g moreli (po obraniu i wypestkowaniu) 1 op. cukru żelującego trzcinowego Diamant Obrane i pokrojone morele przełożyć do garnka i zmiksować na gładki
Smakołyki AsiLeczo uwielbiam nie tylko za smak warzyw, których mamy teraz pod dostatkiem ale również za to, że szybko się je robi. Nam najbardziej smakuje ze świeżą bułeczką. Danie podałam w miseczce "Malta" od Porcelany Bogucice. 2 żółte papryki 2 czerwone papryki 2 cebule 1 cukinia puszka pomidorów bez skórki 2 laski kiełbasy 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżka koncentratu
Smakołyki Asiwystarczy jeden składnik aby otrzymać wspaniały i przepyszny twarożek. Jest on niewątpliwie najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Wam też polecam. Nie ma bowiem nic lepszego jak świeży serek z chrupiącą bułeczką na śniadanie. 2 duże jogurty typu greckiego szczypta soli gaza 1x1m Jogurty mieszamy ze szczyptą soli. Na garnku kładziemy sito, na nim gazę złożoną cztery razy. Wylewamy jogurty. Zbieramy końce
Smakołyki Asi