bułeczki - 9699 przepisów (strona:447/647)

Drożdżówki z serem. 98

Przecinamy na dwie części. Na każdą z nich wykładamy równo masę serową i rozsmarowujemy, jeśli lubimy możemy posypać rodzynkami. Powstałe prostokąty składamy wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem tniemy na bułeczki ( ok. 8-10 części). Układamy na blaszce jedna obok drugiej. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy, aby lekko wyrosły. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut. Wyjmujemy

Moje-pitraszenie
Pączki warszawskie (znakomite!) 157

elastyczne ciasto. Będzie ono dość luźne. Odłożyć do natłuszczonej miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie odrywać z niego 50g porcję,* uformować bułeczkę i odłożyć na oprószoną mąką ściereczkę lub papier do pieczenia. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu gdy mniej więcej podwoją objętość. W garnku rozgrzać olej

Pełny talerz
PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 147

dostarczyć sobie kolosalnej ilości kalorii i/lub ze względów zdrowotnych nie tolerują smażonego (albo samego tłuszczu). Czy smak się różni? Odrobinę tak. Tutaj leży bliżej pączków, ale wciąż niezbyt daleko bułeczek. No, bezglutenowe może po środku (są twardsze, bardziej kruche i łatwo je "przeciągnąć" w piekarniku, więc uwaga). Mniej zapychają, więc zjada się ich więcej. Szczerze mówiąc, ja wolę pieczone. Być

Wypisz Wymaluj
Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem 154

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne i smakują jak małe, wytrawne bułeczki. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Idealne na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia.   Długo zachowują swoją świeżość i jeśli chcemy cieplutkiego muffina - wystarczy podgrzać go w mikrofalówce. Mają lekko chrupiącą (nie twardą) skórkę i mięciutkie

Di gotuje
Paluszki rybne – czyli ryba na obiad ! 188

truć dodatkami smakowymi, które polecane nie są .. niż takie pyszne domowe. Smaczne!    Paluszki rybne 40 dkg dorsza ( filetów bez skóry i ości ) rozmrożony 1 jajko  1 bułeczka  bułka tarta do panierowania  pół szklanki mleka  sól, pieprz do smaku  olej rzepakowy do smażenia  Do podania : ziemniaki puree marchewka z groszkiem ( tu przepis

Kuchnia na wzgórzu
PĄCZKI PIECZONE - odchudzony, zdrowszy tłusty czwartek w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Przepis nr I z drożdży suchych 208

bardzo dobre w obu wersjach. Oczywiście jest różnica pomiędzy tradycyjnym, a tym nie zawierającym glutenu. Bg są nieco twardsze i bardziej kruche. Przypominają coś pomiędzy tradycyjnym pączkiem, a bułeczką. Polecam. Szybkie, proste i w moim skromnym odczuciu łasucha - bardzo dobre! Pączki pączkami, ale i inne propozycje czekają, m.in: OPONKI SEROWE - ( przepis

Wypisz Wymaluj
Rolada ze schabu z suszonymi pomidorami, czosnkiem i tymiankiem 191

Fanclub bułeczek z rozmarynem czyli ciąg dalszy Toksańskich opowieści ze smakiem Aleksandry Seghi To już nie pierwsza książka tej autorki, która cudownie przenosi na bezdroża Toskani, pozwala nam smakować i czuć klimat Włoch, upaja nie tylko wonią ziół, ale również beztroskim krajobrazem prowincji. To co mnie urzeka bez reszty to proste połączenie pracy i smakowania życia  każdego dnia. Czytając

Apetyczna babeczka
Pieczone pączki cynamonowe z jogurtowo buraczanym lukrem 132

użyjcie buraka, a lukier można zrobić z jogurtu greckiego :) muszę przyznać, że pączki wychodzą świetne (może trochę za mało urosły) ale smakują naprawdę dobrze jak ciepłe, puszyste i kruchutkie bułeczki albo oponki po prostu super :) koniecznie wypróbujcie.  Składniki : 2,5 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszenną i pełnoziarnistą) 1/2 paczki drożdży 1 łyżka oleju/mas

zdrowa vege kuchnia
Jak zrobić idealne pączki? 3744

uzyskać pyszne, dobrze wyrośnięte pączki. PODSTAWOWE SKŁADNIKI CIASTA NA PĄCZKI Klasyczne pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Jest ono nieco delikatniejsze i ma luźniejszą konsystencję, niż ciasto drożdżowe na bułeczki czy inne drożdżowe wypieki. W skład ciasta na pączki wchodzą następujące składniki: MĄKA - Najlepsza do ciasta na pączki jest mąka pszenna (biała), typ 500-550 lub 650. JAJKA - Najczęściej ciasto

Smakołyki Bereniki
Hamburgery drobiowe 263

Drobiowe hamburgery z świeżo upieczonymi bułeczkami są bardzo smaczne, zawierają dużo mniej kalorii niż tradycyjne. Do przygotowania hamburgerów użyłam sosu i musztardy od firmy Roleski , mięso doprawiłam przyprawą od firmy Rafex . Polecam na obiad lub kolację. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka musztardy sarepskiej Roleski Przyprawa z curry do kurczaka Rafex Sól, pieprz Olej do smażenia Bułki: Zaczyn

Bajeczna Kuchnia
Bułeczki śniadaniowe z makiem 123

godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy, dzielimy na 15 części. Z każdej formujemy kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem w centymetrowych odstępach. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Po godzinie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem zmieszanym z mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Pierogi/kluski leniwe z twarogiem 3251

uformować na wałeczek o szerokości ok 3 cm, lekko spłaszczyć ręką. Pokroić w prostokąty lub romby. Gotowe kluchy gotować w osolonym wrzątku ok 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane bułeczką zarumienioną na masełku

Monia miesza i gotuje
Kruche pierożki z kaszy gryczanej (ciastka z dżemem) 156

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już podawałam przepis na ciasteczka z kaszy gryczanej . Poniżej przedstawiam wersję ciastek w kształcie pierożków - nadzianych dżemem. Są przepyszne i smakują jak małe, kruche bułeczki. Nie są twarde i idealnie nadają się na zdrową przekąskę. (około 20 sztuk) 100g ugotowanej kaszy gryczanej 200g mąki pszennej 40g masła/margaryny   100g cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego

Di gotuje
Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 111

cukru odrobina soli ok. 150 ml ciepłego mleka   Nadzienie; 2 jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku)   1 jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek   Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce zrobić wgłębienie, do dołeczka wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać

Radość kipiąca uśmiechem.
Buły pszenne śniadaniowe z sezamem 111

części i każda z nich formujemy w kulkę , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na około 25 min.Po tym czasie wierzch każdej bułeczki smarujemy cieniutko roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni na 30 mim i gotowe. SMACZNEGO są rewelacyjne.Polecam

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania