bułeczki - 9699 przepisów (strona:453/647)

Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 135

Niewielkie bułeczki wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem.   Składniki (na 15-20 pasztecików):   Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram

Mango Papaja
Drożdżowe ślimaczki z serem i cynamonem 170

każdych zakupów w mieście dziadek wracał z cieplutkimi jeszcze drożdżówkami z serem, polanych lukrem,  oj jak one mi wtedy smakowały.  Ja idę się zajadać moimi już gotowymi bułeczkami a Wy biegnijcie do sklepu po zakupy i zróbcie je swoim najbliższym;)  Składniki: 300 g mąki pszennej  25 g drożdży instant  30 g cukru  szczypta soli

Krakowskie smaki Ani
Drożdżowe bułeczki z marmoladą 114

Miałam taki plan, że nie będę piekła nic na słodko. Ale nie wytrzymałam i upiekłam znowu coś drożdżowego. A są to bułeczki z marmoladą. Oczywiście nie muszę przypominać, że takie drożdżowce najlepsze są jeszcze ciepłe. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sałatka z pieczonego kalafiora z sosem czosnkowo-cytrusowym 146

Jakiś czas temu wspominałam, że przepraszam się z kalafiorem. Bo i niedoceniane to warzywo. Gotowane i z bułeczką. Jako dodatek do zupy warzywnej. Niechciane. Nielubiane. Niesmaczne. A przecież wdzięczne to warzywo, pięknie komponuje się niemal z każdą przyprawą, świetnie zastąpi puree ziemniaczane (wystarczy skorzystać z tego przepisu). Świetnie uzupełni warzywne

Gotuj z Blue Raven
Paluchy z młodym jęczmieniem 146

błonnika. Zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu a dodatkowo pomaga w leczeniu cukrzycy jak i jej zapobieganiu. Dlatego przemyciłam go synowi w takich oto paluchach. Teraz często prosi o zieloną bułeczkę. Składniki ok. 500 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Muffiny z żółtym serem 128

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje Wypieki. Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie, serowe bułeczki.  Podczas pieczenia tak cudownie pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego

Di gotuje
Rogaliki z jabłkami 158

trójkąta, a następnie zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy około 25 minut do uzyskania złotego koloru. Studzimy na kratce. Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, na stronie  Westwing  znajdziecie

Kulinarne przygody Gatity
Uniwersalne ciasto drożdżowe 451

drożdżowe i jest to chyba najczęściej robione przez mnie ciasto! Ciasto z tego przepisu używam do wszystkiego!  Przepisy z użyciem tego ciasta: Kulebiak z kapustą i grzybami  Bułeczki z mięsem mielonym Uniwersalne ciasto drożdżowe - przepis: Składniki: 800 g mąki 400 ml mleka 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru (jeżeli robimy słodkie wypieki dodajemy 5 łyżek) 1 łyżeczka

Kuchnia Łukasza
domowy pasztet bez pieczenia 153

składniki: 250 g szynki 250 g karkówki 250 g wątróbek kurzych 3 cebule, średnie wielkości 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułeczka 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 ml wody sól, pieprz opcjonalnie: tłuszcz: smalec lub masło wykonanie: Szynkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy cebule pokrojona w piórka oraz przeciśnięty przez

Domowy Smak Jedzenia
Ryby są super, czyli nowa książka Lidla 143

przepisy nigdzie dotąd niepublikowane. 80 całkowitych świeżynek.  To trzecia z kolei książka kulinarna wydana pod szyldem Kuchni Lidla. Pierwsza, z przepisami Okrasy i Pascala rozeszła się jak świeże bułeczki. Ponoć było kilkaset tysięcy egzemplarzy. Druga była ze słodkimi potrawami mistrza cukierniczego Pawła Małeckiego. Plotka głosi, że Lidl odrobił lekcję i wydał milion sztuk tej książki. Niestety posiadała

Marder&Marder Manufacture
KANAPKA Z KARMELEM I PRAŻONYMI JABŁKAMI 129

kanapka łączy w sobie wszystko, co dla łasucha jest niebiańską rozkoszą. Słodkie, lepkie, soczyste. Maślana bułeczka , słony karmel, prażone jabłka i płatki migdałów. Przekonywać Was dalej? Chyba nie muszę… Zgadzam się – to nie jest śniadanie na co dzień. Wszystko ma swoje granice rozsądku. Słodkie także. U nas taka kanapka gości od święta. Ale... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Ciasto szafranowo – miodowe 129

szafranie, jest to chyba jedna z najdroższych przypraw na świecie, a ja jestem w nim zakochana. Uwielbiam jego zapach i ciepły, czerwono-pomarańczowy kolor. Ostatnio piekłam Lussekater – bułeczki z szafranem i rodzynkami, teraz postanowiłam zrobić ponowny wybieg świąteczny i upiec coś a’la piernik. Mieszkanie wypełniło się przyjemnym zapachem miodu, szafranu i orzechów – nieziemski klimat. Do tego

Szybko Tanio Smacznie
Jak pachnie wolny poniedziałek? 157

nich złapać za przeciwległe końce, skręcić 2-3 razy, skleić końcówki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Smacznego! Przepis dodaję do skandynawskiej akcji Mopsika . Muszę przyznać, że mam wyrzuty sumienia, że to dopiero

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Buła odrywana 145

Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki albo rozetrzeć widelcem albo palcami. Włożyć do zamrażarki na pózniej. Gdy ciasto wyrośnie , podziel je na 12 równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki. Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną. Posmaruj teraz drożdżówki rozmąconym jajem i posyp kruszonką. Piekarnik nagrzej góra i dół

Z Kuchni Do Kuchni
STROGONOW DROBIOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI 147

czasie zaprawić śmietaną. Mój wyszedł bardzo gęsty, prawie jak gulasz dlatego podałam z komosą ryżową ale można dolać więcej wody i wtedy będzie bardziej jako zupa do bułeczki.  A jutro będą pierogi

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania