bułeczki - 9699 przepisów (strona:453/647)

Małe co nieco o rosyjskiej kuchni 186

kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż z mięsem czy jajko ze szczypiorkiem. W Rosji mają naprawdę dużo rodzajów, zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Przykładowe dodatki do obiadu, spora część restauracji ma charakter

psgotujemy
Lemon curd 148

Mój ulubiony dodatek do wypieków. Pasuje do mnóstwa z nich! Do serników, drożdżowych bułeczek, kruchych tart i ciasteczek, pod bezą i kruszonką.... A także wyjadany łychą ze słoika czy garnuszka. Dla miłośników kwaśnych smaków idealny :) Składniki:   3 cytryny 80ml wody 50g masła 200g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody) Przygotowanie:  Cytryny sparzyć, wyszorować. Zetrzeć

Cakes By Kejt
Drożdżówki z białym serem i czereśniami 132

roślinny utwardzony (olej palmowy), spulchniacze, polepszacze smaku, syntetyczne dodatki. Nie twierdzę, że wszystko to jest złem wcielonym. Ale po co to jeść, kiedy bardzo szybko można zrobić swoje własne bułeczki, z ulubionym farszem. A jaka duma nas rozpiera, kiedy domownicy je chwalą!  Składniki: CIASTO: 1/2 kg mąki 21g suchych drożdży (40g świeżych) 1 łyżka miodu 2 jajka 250ml mleka

Cakes By Kejt
Meksykanskie chili wolowe z salsa 165

Jamiego O. mam taka sama słabość jak do bułeczek cynamonowych i wołowiny :) tym razem połączyłam dwie miłości czyli przygotowałam danie z wołu wg przepisu sprytnego Jamiego Olivera. Meksykańskie chili i salsa smakowały nie tylko dorosłym ale i moim dzieciom, u nas w towarzystwie kolorowego makaronu. Meksykanskie chili wolowe z salsa 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 świeże czerwone chili

Dzieje kuchennej Wiewióry
Hot-dog z majonezem, ketchupem i prażoną cebulką 161

wyrośnięciu smaruję mlekiem i obsypuję sezamem. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę Gdy się pieką, przygotowuję cebulkę. Gotowe bułeczki jeszcze ciepłe przekrawam na pół, ale nie do końca. Otwieram, smaruję majonezem, obsypuję cebulką. Wkładam do środka parówkę zagrzaną w misce z gorącą wodą. Całość polewam ketchupem

Kuchnia co dnia
Fasolka szparagowa na ostro 134

Uwielbiam fasolkę szparagową.  Jednak z masełkiem i bułeczką już mi się przejadła, no i  jest znacznie kaloryczna i mniej zdrowa niż moja propozycja. Na targu kupiłam fasolkę bez łyka. Nie ma tych wąsów ciągnących się jak to ma miejsce w przerośniętej fasolce. Składanki :) fasolka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu

AZgotuj!
Indyjski chlebek naan 77

jogurt i oliwę, sól. Całość zagnieć w elastyczne ciasto. Zostaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na 4 części z których uformuj 4 bułeczki, następnie spłaszcz je na wysokość ok 1 cm. Wstaw do piekarnika  nagrzanego na 230 stopni i piecz ok 15-20 minut. Podawaj gorące z masłem Lurpak Lekko

AZgotuj!
Premium Miks Lurpak czy smaczne? 118

czuć w nim żadnej chemii. Nie pachnie też żadnym masłem roślinnym.  Chleb żytni smarowałam Premium Miks  i masłem lekko solonym.  Maślane bułeczki fajnie smakują z Premium Miks lekko solonym. Ciabatta z Premium Miks z dodatkiem oliwy. Klasyczny Premium Miks  spodobał się najbardziej mojej rodzinie. Dla mnie ważne: Lurpak

AZgotuj!
Afrykańskie pączki kokosowe Mandazi 154

kulinarnie po przepisach. A ponieważ szukam wciąż nowych to znalazłam pączki na Tłusty Czwartek w Afryce. Zrobiłam dwie wersje: smażoną i pieczoną. Szczerze mówiąc te z piekarnika to raczej bułeczki. Te z oleju to są PĄCZKI. Można je robić na różne sposoby z mlekiem kokosowym, krowim, z białą mąką, z razową, z proszkiem do pieczenia, drożdżami, z jajem

AZgotuj!
Jabłka pod kruchym ciastem 169

Pierwszy raz piekłam to ciasto w formie na tartę. Świetnie się sprawdziła. Ciasto odrywało się jak bułeczki. 2 szklanka mąki szklanka cukru pudru 150 gram zimnego masła 3 żółtka pół laski wanilii lub cukier waniliowy  1 łyżka kwaśniej śmietany  6 jabłek Golden Delicjusz  cukier trzcinowy do posypania jabłek Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki

AZgotuj!
Filipińskie bułeczki Pan de sal 146

Filipińskie bułeczki  pan de sal  czyli dosłownie tłumacząc to solony chleb. Najlepsze oczywiście świeżutkie i cieplutkie na śniadanie idealne. Polecam z masełkiem i konfiturą własnej roboty lub z miodem. Składniki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 1/4 szklanki oleju  1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli  24 g drożdży świeżych

O kuchni z uczuciem
Chałka z budyniem 182

łukiem ;) zwykle zniechęcał mnie fakt długiego wyrabiania ciasta jak i czekania aż wyrośnie. Jednak od kiedy mam w swoim robocie hak do ciasta drożdżowego to zdecydowanie polubiłam ciasta drożdżowe, bułeczki i pizzę :)  Czas oczekiwania jest wynagrodzony przez rewelacyjny smak domowego wypieku. Gorąco polecam! Oryginalny przepis znajduje się tutaj . Składniki na 2 chałki: 600 g mąki 42 g świeżych drożdży

Moja Galeria Smaku
WROCŁAW I FESTIWAL FOODTRUCKÓW 219

przyjaciół. A, że kawałek dalej odbywa się smaczny festiwal, można napotkać mnóstwo osób, które wcinają różne pyszności. Jak na przykład my :)     Skusiliśmy się na azjatyckie bułeczki na parze, przyrządzane w specjalnych "koszach" bambusowych. Mięciutkie, puszyste i fajnie nadziane. Do tego pyszne sosy: imbirowy (słodko-słono-kwaśny i dość pikantny), chili słodko-kwaśny (taki standardowy, również nardzo ostry

W kuchni Karmel-itki
Pulpety w sosie pomidorowym 142

Proste i smaczny pomysł na szybki obiad. Składniki: 25 dag chudego mięsa wołowego, 1 jajko, 1 bułeczka, 30 dag pomidorów, ½ szklanki mleka, 1 łyżka maki, ziele angielskie, natka pietruszki. Wykonanie: Mięso zmielić, dodać żółtko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, sól do smaku i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrobić, dodać ubitą pianę i formować pulpety. Gotować w osolonej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
Bułki , które rosną nocą 185

Pomysł na takie bułki podpatrzyłam u  Danusi ..Moje bułki wyszły jak wyszły..nie były zbyt piękne, ale warto podzielić się dobrym przepisem.Świeżo upieczone bułeczki, serek , galaretka z czerwonej porzeczki i śniadanko gotowe.. 2 szkl. mąki  3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyzki cukru 1/2 łyzeczki soli 20 g świeżych drożdży 60 ml wody 60 ml mleka

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania