roku,doskonale wzbogaca smak tego ciasta,do wypieku użyłam mojego ulubionego serka firmy WIELUŃ który otrzymałam jakiś czas temu do testowania. Zawsze raczej używałam go do smarowania bułeczki na śniadanie, odkąd użyłam go do wypieków już nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek. Doskonale spisze się do serników. Polecam ten wypiek
Wanilia i Kardamontworzy pyszną kompozycję smakową, jednym słowem pyszne ciasto, godne polecenia. Jedno z najlepszych. Dżem ma idealną konsystencję, do ciast nadaje się wspaniale, ale nie tylko,świeża bułeczka na śniadanie z nim też smakuje wybornie, choć ja wolę dżemy domowej roboty, to dla osób zabieganych i nie mających czasu na robienie swoich jest godny polecenia :) Składniki
Wanilia i KardamonDziś w poście prosto i łatwo -sałatka z ryżem i szczypiorkiem to propozycja na przystawkę czy jako dodatek do bułeczki na śniadanie, jest pyszna i aromatyczna. Warto spróbować! Składniki: 100 g ryżu 5 jaj 3-4 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 1/2 pęczka szczypioru 1/2 jabłka 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sól i pieprz
Wanilia i KardamonWłoska bułeczka powstała z ciasta na pizzę. Ponieważ podobno co region Włoch, to inny sposób na focaccię, postanowiłam nie przejmować się tym, że coś może nie pasować i zrobiłam ją po swojemu, inspirując się tylko znalezionymi przepisami. Wyszła pyszna i bardzo sycąca. Kształt i danie pasują idealnie na przystawkę 14 lutego, ponieważ obecne święto zakochanych, czyli Walentynki, spokrewnione
Kuchenna Kontrrewolucyadusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając (ok. 15-20 min.). Podprawić solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. PODAWAĆ: Podaję w miseczkach i do tego chlebek lub bułeczki. Jeśli nam trochę zostanie - następnego dnia można podać na ryżu
Tradycyjna kuchnia inaczejegositycznie - wiem, ale co zrobić, kiedy tak smakowało?^^ Rewelacja :) Jest to fantastyczny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa :) I jestem pewna, że byłby również wyśmienity z ciemnym pieczywem czy pszenną bułeczką :) Składniki: 4 kromki chleba 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1,5 szklanki mleka 1 jajko 1 lyżeczka cukru 1 cukier waniliowy 2 jabłka rodzynki, orzechy Kromki chleba pokroić
My simple kitchenciągłym biegu. Pomiędzy kroplami deszczu. Wychwytuję promienie słońca. Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Wówczas miałam przed oczami wizję upieczenia słodkich bułeczek z cynamonem, aż w sieci nie znalazłam tego ciasta. Wtedy od razu wiedziałam, że je upiekę. Ładnie się prezentuje a przy tym jest smaczne i łatwe do zrobienia. Nuta cynamonu jest tutaj dobrze wyczuwalna
My simple kitchenzdejmujemy osłonki i przekrawamy je na pół. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części. Każdą z nich formujemy z wałek długości ok 25 cm i owijamy nim parówkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy
e-PrzepisyKulinarneKolejne Wypiekanie na śniadanie i znów Madzia i Paweł są gospodarzami tej fajnej akcji wspólnego pieczenia ..tym razem zaproponowali pyszne bułeczki...polecam..kto jeszcze nie piekł niech je zrobi.. 170 g mąki pszennej typ 650 [ u mnie 450] 320 g mąki graham (typ 1850) ok. 315 ml wody 2 łyżeczki drożdży instant [ 20-25 g świeżych
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lubicie, jadacie bułki o nazwie grahamki? To ciemne bułeczki wypiekane z mąki graham. Ja bardzo je lubię, kiedyś często kupowałam je w sklepie. Jednak od niedawna piekę je sama w domu, odkąd znalazłam na nie przepis. Domowe grahamki są o wiele smaczniejsze od tych sklepowych. Są bardzo
Marta Gotujewyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posypujemy po środku bułką tartą, na niej układamy owoce. Składniki na kruszonkę zagniatamy palcami, aż stworzą się sypkie grudki. Posypujemy nią wierzch każdej drożdżówki. Bułeczki pieczemy około 35 minut w temp
e-PrzepisyKulinarnePyszne domowe bułeczki do hamburgerów ale nie tylko. Można je też wykorzystać do zrobienia pysznej kanapki. Nic tylko piec i robić pyszne domowe hamburgery. składniki: 700 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 200 ml letniego mleka 200 ml letniej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki oleju oraz mleko do posmarowania
Monia miesza i gotujemusi wyrastać trzy razy, nie trzeba go też zagniatać "godzinami." Jest to najlepsze ciasto drożdżowe, z jakim miałam do czynienia do tej pory, zaraz po tym na rwane bułeczki - klik. Pozostałe składniki: 1 pierś z kurczaka 250 gramów świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju 5 ząbków czosnku sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 150 gramów sera feta
Garniec Magalieszmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 stopni, program góra/dół+termoobieg. Pieczemy bułeczki przez 30 minut. Studzimy na kratce. Bon appetit! Oryginalny przepis pochodzi jak już wspomniałam - od Dominiki . Dziękuję za inspirację
Garniec Magaliekolację chciał nie chciał trzeba było upiec domowe pieczywo. Wykorzystałam produkty Kłos Pol . Z mąką owsianą miałam pierwszy raz do czynienia choć do pieczywa używałam już płatki owsiane. Bułeczki wyszły pyszne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni