takie minimalistyczne, bez wielkiej ilości składników, bez wielkiej pracy przy nich. Poszperałem w internecie i wpadłem na bloga Amu Amu . I tam znalazłem te właśnie proste i naprawdę pyszne bułeczki. 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 g zwykłej mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 200 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka miękkiego masła
Marder&Marder ManufactureNoooo, teraz to jestem naprawdę z siebie dumny :) Podpatrzyłem któregoś dnia na blogu Tak sobie pichcę... fantastyczne bułeczki idealnie nadające się na leniwe śniadanie przed telewizorem. W łóżku nie, bo jakoś nie ogarniam tego fenomenu śniadań w łóżku. Wy lubicie potem spać w pościeli pełnej okruchów? Ja chyba jakiś taki za bardzo praktyczny jestem. No w każdym razie
Marder&Marder ManufacturePisałem ostatnio, przy okazji zawiniętych w supeł bułeczek , że jestem z siebie dumny. No to teraz jestem drugi raz dumny z siebie. Zrobiłem prawdziwą domową wędlinę! Pierwszy raz. W sumie skomplikowane to nie było, ale skoro już pierwsze koty za płoty to może za jakieś kiełbasy się wezmę? Hmm, poczytam o tym, zobaczymy... A wrócę jeszcze do bułek-supełków
Marder&Marder ManufacturePora na coś słodkiego! Pora na buchty! Jak mówi Wikipedia, buchty to "słodki wyrób piekarniczy: bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem (marmoladą lub dżemem). Bywają również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Buchty nie lukruje się, nieraz natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem. Buchty wypiekane są w piecu, piekarniku
Marder&Marder Manufacturekupienia. Mam nadzieję, że sklep będzie się rozwijał. Życzę im szczęścia! :) Na temat poszczególnych mąk napiszę co-nieco przy okazji kolejnych wpisów, gdzie będę ich używał. Póki co zrobiłem bułeczki z mąki orkiszowej typ 500, a teraz właśnie, gdy to piszę wyrastają mi bułki żytnie (zmieszana mąka 720 i 2000). Nie wiem jak będzie z tymi żytnimi (bo dopiero wyrastają
Marder&Marder Manufactureciasto przez 15 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części i formujemy bułki. Ja akurat miałem ochotę na prostokątne bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znów przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do kolejnego wyrastania. Następnie smarujemy bułki olejem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Można leciutko (delikatnie, żeby
Marder&Marder Manufacturetrwa to korzystam. Wśród moich gigantycznych zapasów mąk odkryłem ostatnio zapomnianą zupełnie przeze mnie mąkę kukurydzianą. Fajnie, dawno nie używałem (na tyle dawno, że zupełnie o niej zapomniałem). Zatem bułeczki kukurydziane. Znaczy się z dodatkiem mąki kukurydzianej. Sama mąka, bez dodatku np. pszennej nie bardzo się nadaje, bo nie zawiera glutenu. Zatem nie bardzo się nadaje, bo nie wyrośnie
Marder&Marder ManufactureDzisiaj bez przepisu żadnego. Tak tylko na szybko chciałem się pochwalić co dzisiaj zrobiłem. Znaczy się na zdjęciu widać co zrobiłem :) 4 bagietki, 12 bułeczek i 6 chlebów. Od 5 rano robiłem i mamy teraz z Madzią spory zapas pieczywa. A wy będziecie mieć sporą porcję nowych przepisów. Ale dopiero za czas jakiś, bo teraz jeszcze inne przepisy w kolejce
Marder&Marder Manufactureciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą spłaszczamy, następnie boki zawijamy do środka tworząc sakiewkę.. Czynność jeszcze powtarzamy 1-2 razy. Formujemy podłużne bułeczki (ja uformowałem podłużne, ale i tak wyrosły mi na okrągłe). Obtaczamy je w parmezanie wymieszanym z oregano. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką
Marder&Marder ManufactureCroissant, czyli lekko słodkie, bardzo maślane francuskie bułeczki. To było dla nas wyzwanie. Planowaliśmy je zrobić już jakiś czas temu, ale jakoś nigdy okazji nie było, jakoś zebrać się nie mogliśmy. Aż nagle okazja przyszła do nas sama. Od kilku tygodni bierzemy z Madzią udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Wspominałem już o tym, ale mogę raz jeszcze wspomnieć
Marder&Marder Manufactureżeby się ze wszystkim wyrobić. Bo znowu mam mega zajawkę na pieczenie, znowu daje mi to frajdę. Więc dzisiaj zrobiłem 6 chlebów (w trzech rodzajach), 4 bagietki i 12 bułeczek - zdjęcie na dole wpisu. A teraz już mogę spokojnie zasiąść do komputera i porobić wpisy o dzisiejszym pieczywku. Teraz więc przepis na chleb z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami
Marder&Marder Manufacturewyglądu i w smaku. Taki trochę bardziej bułkowy niż chlebowy, taki miękki i delikatny. W sumie można by było zamiast jednego wielkiego bochenka zrobić kilka/kilkanaście małych okrągłych bułeczek. Może kiedyś tak właśnie zrobię. Zaczyn: 90 g mąki 55 ml wody 7 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczka soli Ciasto na chleb: cały zaczyn 500 g mąki pszennej
Marder&Marder Manufacturedalszy ciąg tego, co z Madzią nazwaliśmy "Niedzielną Piekarnią". Mianowicie którejś niedzieli wstałem o 5 rano i zacząłem piec. Mąki starczyło mi na 6 chlebów, 4 bagietki i 12 bułeczek :) Teraz zatem pora na przepis na owe bagietki. Tak naprawdę to ta "Niedzielna Piekarnia" była dość dawno temu, a ten wpis po prostu mi się gdzieś zagubił. Zupełnie przypadkiem
Marder&Marder Manufacturegrillem zapraszamy na grillowane frykadelki, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i grillowane pomidory. A przepis na frykadelki można znaleźć w książce od Dobrej Kiełbasy: KLIK FRYKADELKI: 1 czerstwa bułeczka 1 cebula świeża natka pietruszki 500 g mieszanego (wołowo-wieprzowego) mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy olej Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Cebulę obieramy
Marder&Marder Manufacturebagietki, jakieś słodkie wypieki. Cokolwiek. Na co jest pomysł lub zapotrzebowanie. Ostatnio akurat nie miałem całej niedzieli wolnej więc tak na pół gwizdka zrobiłem. 6 chlebów i parę czosnkowych bułeczek. Od dawana chodził za mną taki zupełnie zwykły pszenny chleb. Taki najprostszy. Przez moment miałem już dość wymyślnych chlebów i zachciało mi się takiego zupełnie zwykłego. Chociaż gdy już zacząłem
Marder&Marder Manufacture