Należą do tych bułeczek, które nigdy się nie nudzą. Pasują do wszystkiego. Doskonale smakują zarówno z dżemem jak i z wędliną. Zawsze piekę ich większą ilość. Część suszę, żeby mieć później do kotletów, a część zamrażam. Odmrożone smakują prawie jak świeże, a jeśli jeszcze opieczemy je w tosterze będą doskonałe". Czytaj więcej
Wiem co jemszybko u nas nie znika jak świeże bułeczki. Chłopcy wprost uwielbiają takie chrupiące jeszcze ciepłe. Mogą je jeść same bez żadnych dodatków. Staram się więc urozmaicać ich skład, żeby nie było zbyt monotonnie. Te dzisiejsze są miękkie i pulchne z żółtym zabarwieniem dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej i masła. Smakują znakomicie opiekane w tosterze z domowymi powidłami. Nadmiar można zamrozić
Wiem co jemciasta i rodzaj nadzienia tak , aby każdy był zadowolony, bo mamy nieco inne gusta. Często jest tak, że z przygotowanej porcji ciasta piekę dwa albo nawet trzy różne rodzaje bułeczek. Dla jednego dzieciątka z Nutellą, dla drugiego z jagodami a dla nas z serem lub makiem. Te dzisiejsze są moje i męża. Ciasto o smaku cytrynowym z nadzieniem z twarogu
Wiem co jemZwykłe pszenne bułeczki tyle, że zaplecione fantazyjnie i posypane makiem. Z dodatkiem masła i domowej marmolady smakują znakomicie". Czytaj więcej
Wiem co jemobiady , co innego dla dzieci, co innego dla nas. Tak też było właśnie dziś. Zainspirowana akcją otrębową postanowiłam wzbogacić tradycyjny przepis na leniwe o otręby owsiane, a masełko z bułeczką zastąpiłam syropem klonowym. Wyszło z tego idealne połączenie . Spróbujcie koniecznie.” Czytaj więcej
Wiem co jemSame podstawowe składniki, bez żadnych dodatków. Nie jest może taka puszysta i miękka jak inne bułeczki, które piekłam do tej pory, ale za to świetnie się nadaje na bułkę tartą i do kotletów mielonych. Idealna do namaczania. Doskonale się odciska. Po upieczeniu trzeba ją wystudzić, pokroić na plastry grubości około 2cm i wysuszyć w piekarniku. Wystarczy 50°C i włączony
Wiem co jemelegancką tartę z dodatkiem pieczonej papryki, ale jak to bywa z planami, ulegają zmianie. Domownicy poprosili mnie o podanie szparagów w najprostszej formie - z wody, z masełkiem i bułeczką tartą - były pyszne! :) Składniki: pęczek zielonych szparagów sól szczypta cukru 3 łyżki sklarowanego masła bułka tarta Wykonanie: Szparagi opłukałam. Odłamałam zdrewniałe końcówki. Zrobiłam to łapiąc za oba końce szparaga i wyginając
Kuchenne zapiski Edytydomowe pączki~ Smażone wczoraj! Rozeszły się jak świeże bułeczki pączki! :3 Na szczęście na dzisiaj jeszcze kilka zostało :) Chwalcie się, ile pączków zjedliście? :) Tłustego Czwartku
breakfast of dreamsrazowej. Ten z mąk razowych jest bardziej kwaśny, niż z mąki pszennej, więc bardziej nada się do pieczenia chleba, nadając mu charakterystczny smak. Zakwas pszenny będzie dobry do bułeczek czy ciast. Łatwiejsza do zakwaszania jest mąka razowa. Zakwas robiłam dwa razy - z mąk żytnich. Pierwszy z mąki żytniej typu 720, a drugi z mąki żytniej typu 2000. Zakwas razowy najlepiej
chili & sugarzwykłe" ciasteczka, bo zawierają drożdże. Dzięki nim są puszyste i miękkie w środku, a na zewnątrz mają pyszną chrupiącą skórkę. Smakują trochę jak coś z pogranicza mini-bułeczek i ciastek :) Wiecie dlaczego warto jeść jagody goji ? Nie tylko dlatego, ze są smaczne... ;) Jagody goji to nazwa handlowa owoców kolcowoju chińskiego oraz kolcowoju pospolitego. Tradycyjnie przypisuje się jagodom goji następujące
chili & sugarzwykle - miał rację :) Zatem nie traćcie czasu na czytanie tych moich dyrdymałów i raz-dwa do Kury! A do mnie zapraszam w sobotę w samo południe na wiosenne bułeczki :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufactureciepłe miejsce. Jak wyrośnie to ugniatamy jeszcze przez jakaś minutę i dzielimy ciasto na 8 kawałków. Z każdego kawałka formujemy takie w miarę płaskie (ze 3 cm wysokości) prostokątne bułeczki, kładziemy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i znowu zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Bułki nam ładnie wyrosną, a my nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy bułki przez
Marder&Marder Manufacturewstępie - bo potem zapomnę - powiem, że to są absolutnie najbardziej puszyste bułeczki jakie kiedykolwiek zrobiłem. Długo szukałem idealnego przepisu na bułki i chyba właśnie go mam :) To jest właśnie to! Dosłownie rozpływają się w ustach. Są mięciutkie i maślane, mógłbym codziennie na śniadanie takie opierdzielać :) Ale raczej nie chce mi się codziennie tak rano wstawać żeby je robić. Cóż, szkoda
Marder&Marder Manufactureukładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pewnie trzeba będzie to na dwa razy zrobić, chyba, że ktoś ma dwie blachy. Ja nie mam. Jak już porobimy te bułeczki to przykrywamy je ściereczką, żeby nie obsychały i zostawiamy na jakieś 30 minut. Potem smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy jagodzianki około 25 minut
Marder&Marder ManufactureWczoraj mieliśmy z Madzią 3 rocznicę ślubu i dzień wcześniej Madzia powiedziała, że na jutro (czyli na rocznicę) na śniadanie chce mieć pomidorowe bułeczki. No nie wypadało mi odmówić :) Pognałem ją tylko do sklepu żeby kupiła co trzeba, czyli suszone pomidory i stwierdziłem, że ewentualnie tym razem - w drodze wielkiego wyjątku - mogę jej pójść na rękę i zrobić :) W sumie
Marder&Marder Manufacture