bułeczki - 9699 przepisów (strona:475/647)

Pulled pork 135

przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrastania. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Bułki smarujemy roztrzepanym białkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Plecione bułeczki z twarogiem 176

razem bułeczki plecione a w nich twaróg.         Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki pszennej -1 jajko i 2 żółtka oraz 1 jajko do smarowana -4 dkg drożdży -2 łyżki cukru -250 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -szczypta soli -wanilia     Składniki masy serowej: -1/2 kg zmielonego twarogu -2 łyżki stopionego masła -cukier puder

Maminek kulinarny
CIASTO UCIERANE MEGA CYTRYNOWE – KUKURYDZIANE , BEZGLUTENOWE 217

powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i złoty kolor. Mąkę kukurydzianą można zastosować do wielu ciast i pieczyw, można z niej zrobić naleśniki, bułeczki kukurydziane, ciasto na pizzę, szarlotkę, racuszki, placki. Po za tym, jest świetna do zagęszczania zup i sosów. SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) Na dużą proszę podwoić składniki! CIASTO: * masło

Ostra na Słodko
Bułki grahamki 161

pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 10 części. Dłonie oprószyć mąką i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, ponownie przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z serem i truskawkami 150

Drożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz

Bullio
Niby lody, niby śniadanie czyli serowo-kefirowo-bananowe danie! :) 138

około 1h. Dekorujemy owocami. Można przygotować polewę z owoców np. wiśni. Wbrew pozorom danie jest bardzo sycące i wystarcza jako kolacja bądź śniadanie. Można również podawać ze świeżymi maślanymi bułeczkami. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Bułeczki z jabłkami 116

ciasta.Kratkowaną częścią ciasta nakryc ciasto z dżemem.Pokroić w dowolne kawałki i ułożyć na blaszce.Odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika

Moje domowe kucharzenie
KRUCHA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ 196

Ostatnio mam "fazę" na ciasta z jabłkami :))  Kilka dni temu upiekłam bułeczki z musem jabłkowym , a teraz przyszedł czas na tradycyjną szarlotkę z kruszonką.  Pyszny, mięciutki spód + jabłka z lekką nutką cynamonu i chrupiąca kruszonka ...  całkowicie zaspokoiły moje szarlotkowe pragnienie :))) Składniki: 2 czubate szkla nki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru   220 g miękkiego masła

Walijskie Pichcenie
Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 145

Kolejne bułeczki z książki "Cukiernia Lidla". Kołoczki były łatwe w obsłudze te tutaj paluchy choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w środku nie należy do najprzyjemniejszych ale naprawdę warto wykazać odrobinę cierpliwości! Drożdżowe paluchy z twarogiem lub makiem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml mleka, ciepłego 22 g świeżych drożdży 35 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na piwie 91

składniki a rano o określonej godzinie mamy ciepły chleb. Bardzo przyjemnie rano wstać i mieć gorący chleb z chrupiąca skórką … W wypiekaczu można również wyrobić ciasto na pizzę, na bułeczki, na makaron. Mam zamiar jeszcze potestować możliwości wypiekacza i dalej eksperymentować z pieczeniem chleba. Wypiekacz okazał się całkiem sympatycznym urządzeniem. Łatwy w obsłudze. Idealny dla osób, których bratem jest lenistwo

królestwo garów
Navona 133

chipolino w sosie balsamiczno – kawowym” za 67 zł oraz „Eskalopki cielęce w sosie z suszonych pomidorów podane ze smażonym na maśle szpinakiem” 44 zł. Jako czekadełko podawane są małe bułeczki pieczone na miejscu z oliwą. Do picia otrzymałyśmy świeżo wyciskany sok z pomarańczy oraz kawę do deseru. Tournedos – małe okrągłe befsztyki przyrządzone z cieńszej części polędwicy wołowej

królestwo garów
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 102

podana, świeża... i nic więcej nie trzeba, po prostu idealna. 4. Mus z homara/ burger brioch z homarem; Mus pyszny, świetny w połączeniu z homarem z burgera... ale pół bułeczki spokojnie by starczyło. Druga połówka zdecydowanie zbędna, lub za mało nadzienia...    5. Polędwiczka z dzika/ pure z dyni/sos jałowcowy z porto/ rosti ziemniaczane/ grzyby; To co lubię – mięso

królestwo garów
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 127

firmy Europlant, w Pałacu w Nosowie. Warsztaty prowadził Artur Moroz, Szef Kuchni w restauracji Bulaj . Oprócz kiszki ziemniaczanej, przygotowaliśmy jeszcze kilka innych potraw, oczywiście z ziemniaków :) kluski śląskie powałki - bułeczki z ciasta z ziemniaków gotowanych Augusta, z drożdżami, mąką, jajkami,  boczkiem i kminkiem   cepeliny –z ziemniaków Augusta babkę ziemniaczaną szlachcice - ciasto pierogowe i farsz z tartych, podmsażanych ziemniaków

królestwo garów
Muffinki z budyniem (miały być), czyli budyniowe babeczko - bułeczki ;) 140

nadzienia budyniowego. Aby nie stracić budyniowej koncepcji niecałą połowę budyniu wymieszałam z ciastem babeczkowym i wyłożyłam do foremek. Piekłam niecałe 30 minut w temperaturze 185 stopni. W smaku babeczko - bułeczki są pyszne, ale o formie muffinkowej musiałam zapomnieć, a formę babeczkową udało się uzyskać jedynie w kilku sztukach. Nic tylko iść i rzucić pani sprzedawczyni w twarz te foremki... Oczywiście

Kuchnia po mojemu
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem na jesienną chandrę 129

minut do wyrośnięcia. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę przez ok. 30 minut, z czego połowę na dolnym ruszcie aby spody były na pewno upieczone. Bułeczki wychodzą pyszne. Niezbyt słodkie, ale cudownie pozytywne. Skuteczna terapia anty-jesienna. Trochę niedietetyczna, ale i tak polecam. Z zimnym mlekiem pycha

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania