bułeczki - 9699 przepisów (strona:473/647)

Pizzerinki 356

Pizzerinki to wbrew pozorom nie do końca tradycyjne pizze w wersji mini. Pizzerinki w smaku przypominają nie tradycyjną pizze, a raczej bułeczki pizzowe sprzedawane w piekarniach pełniąc funkcje "drożdżowki na pikantnie". Pizzerinki są przepyszne, wyśmienicie smakują posmarowane masłem. Idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Składniki: (ok. 10 pizzerinek) 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży

Słodka Strona
Czekoladowe grzebienie 191

smakuję (tu mowa o procencikach), póki jest zakazane :). W końcu się o tym przekona :D. A dzisiaj powrót w moich postach do ciast drożdżowych, a mowa o bułeczkach. Mięciutkie, i łatwe do zrobienia, a nadzienie banalne : wystarczy w domu gorąca czekolada instant lub kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie dam nadzienie w domu, byli trochę sceptyczni

Moje pyszne gotowanie
Łososiowa przekąska 180

pieprzu i posiekanej natki pietruszki (zastąpiłam ją suszoną, bo świeżej nie miałam). Pozawijałam takie roladki. Podałam do nich cytrynę do skropienia oraz podpieczone  z czosnkiem  na patelni bułeczki.  Na szybko, bez zbędnych ceregieli, ale....pysznie :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Młoda kapusta z wody czyli nareszcie nowalijki! 263

obiad taką kapustką ;) Możemy do niej jednak podać kilka ugotowanych młodych ziemniaczków i jajko sadzone, a wtedy mamy wspaniały letni obiadek :) Na kolację jednak wystarczy kapustka i troszkę bułeczki zrumienionej na maśle :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klopsiki w ostrym sosie z pomidorów 173

kolejno do gotującego się na wolnym ogniu sosu. Gotować przez kilka minut. Przyprawić ostrą papryką do smaku. Potrawę można podawać jako danie jednogarnkowe z chrupiąca bułeczką lub jako drugie danie na przykład z ziemniakami. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 190

rozgniotłam, natarłam nim kociołek, czosnek został w środku, żeby nadawać smaku :) Masę serową przełożyłam do kociołka z podgrzewaczem i podałam na stół wraz z bułeczką i - oczywiście - lampką białego wina. zanim zdążyłam zrobić zdjęcie, masa serowa zaczęła zastygać na widelczyku ;) Firmie  EMAKO  dziękuję za przesłanie  ceramicznego kompletu do fondue . Jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe powidła śliwkowe 155

pasteryzować w tradycyjny sposób. Tymi powidłami poczęstowałam kilka osób i wszyscy twierdzili, że są bardzo smaczne :) Pasuje do nich świeża, chrupiąca bułeczka lub naleśniki. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Opieńki w zalewie octowej 239

paszteciki lub kotlety grzybowe.  Na koniec propozycja: na takie grzybobranie warto zabrać coś smacznego do zjedzenia, bo mimo wszystko jest to zajęcie energochłonne. Świetnie nadają się do tego bułeczki drożdżowe ,  ale o tym w następnym poście

Maminek kulinarny
Bułki pszenne 229

wrażenia (także kulinarne) i miłe spotkania po latach:) I choć walizki jeszcze nie do końca rozpakowane, myśli uciekają  jeszcze gdzieś daleko, a moja kuchnia pachnie już świeżo pieczonymi bułeczkami, które uprzyjemnią mi powrót do codzienności. Składniki: 60 g masła 300 g mąki pszennej 10 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżka miodu 1 roztrzepane jajko 1/2 łyżeczki soli

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 195

Mama robi ją bardzo często, a my z wielkim apetytem pochłaniamy ją w kilka chwil. Jest to rzecz bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna. idealnie smakuje ze świeżą bułeczką lub z pumperniklem.  Potrzebujemy: - 8 jajek - pęczek szczypiorku - 4 łyżki majonezu - sól, pieprz Przygotowanie:  Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorup i studzimy. Zimne kroimy w drobną kostkę

W poszukiwaniu inspiracji
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 191

pozostałych składników. Brzmi prosto i bezproblemowo. Ale... Ziemniaki? Do chleba...? Hmpf ... Jako, że żyłka ryzykanta jest na swoim miejscu, zabrałam się za pieczenie chleba zaraz po tym, jak poprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Samo zdrowie: ciasto marchewkowe 189

dodawać do masy, dokłądnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. 40-50 minut. Ostudzić. Smacznego! A jutro pokażę Wam przepis na bułeczki w kolorze tak radośnie i intensywnie pomarańczowym, że zakochacie się w nich od pierwszego wejrzenia. Gwarantuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Takie łatwe, takie dobre... 192

doszłam do wniosku, że niezbędną część stanowią bezy. Nie lubię tych suchych kupnych, a przygotowanie ich w domu to chwila zaledwie. Raz dwa ukręciłam białka, które zostały mi po bułeczkach. Trochę czasu w piekarniku, i efekt idealny - chrupkie z zewnątrz, lekko ciągnące w środku. Słodziutkie. Niewielkie.  Idealne. Bezy piekę zawsze opierając się na podstawowej zasadzie: 125 gram cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaszka manna w nowej odsłonie 180

wtorek zachciało mi się słodkiego. Tarty już dawno nie było (zjedliśmy ją w poprzedni weekend), cebulowe bułeczki jednak deseru nie przypominają. Problem tkwił w fakcie, że do sklepu to mi się iść nie chciało... Przypomniałam sobie o kremówce kryjącej się w zakamarkach lodówki. Niemal zdecydowana zrobić pannę cottę, wyciągnęłam z lodówki, co potrzebne. I w tym momencie  Wiera

Pożeraczka, czyli raz adobrze