cudownie żółtym kolorze. Pozostały zapas schowałam głęboko w szufladzie zamrażalnika i odnalazłam dopiero po roku. Wyrzuty sumienia nie pozwoliły mi go wyrzucić, więc zdecydowałam się upiec złociste dyniowe bułeczki, a później pyszne ciasteczka. Niesamowity smak i bajeczny kolor tych wypieków skłonił mnie do zakupu największej dyni w sklepie i przygotowania zimowych zapasów. Sądzę, że słoneczne naleśniki i muffiny będą
Zapiski Młodej Żonyjajka i bułki tartej. I o ile bułki tartej nie używam w kuchni już od dawna, o tyle do karpia ulegałam. No bo mój małżonek twierdził, że karp bez bułeczki, to nie karp. W zeszłoroczne święta jednak się uparłam. Bułki tartej nie będzie! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyJuż dawno chodziły za mną takie bułki. Nie są to lekkie bułeczki z chrupiącą skórką Ale dla mnie idealne, lepsze niż te ze sklepu, które chce wyplenić z mojego domu... @ LISEK Składniki: 12 g świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 200-240 g ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy Wykonanie
LEjDISbawi się w kuchni czerpie z różnych stron inspiracje. Moimi głównymi źródłami, poza poznanymi w świecie smakami, są książki i programy kulinarne. Ostatnio widziałem jak Rachel Khoo robiła szwedzkie bułeczki. Ciasto i sposób przygotowania zachęciły mnie do stworzenia czegoś własnego. Do szwedzkiej podstawy przemycę zatem troszkę moich włoskich smaków. Czego użyłem? Do ciasta: -400 gram mąki pszennej TYP450 -30 gram
BaRepaswsypaliśmy do ciasta i tym samym wiemy co jemy, a także możemy modyfikować smak pieczywa dokładając ulubione dodatki. W efekcie otrzymujemy chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku bułeczki, które cudownie pachną w całym domu. Składniki szklanka maki pszennej tortowej 2 szklanki maki pszennej razowej typ 2000 18g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek
Pyry na GazBardzo smaczne orzechowe bułeczki i miękkim wnętrzu i aromacie orzechów. Ich kawałki miło chrupią w ustach i doskonale się komponują zarówno ze słodkim jak i wytrawnym dodatkiem. Składniki 250g mąki pszennej typ 500 150g mąki żytniej razowej typ 2000 250ml letniej wody 21g drożdży Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 50g masła 50g orzechów laskowych 50g orzechów włoskich Sposób przygotowania Drożdże wymieszać
Pyry na GazRogaliki z dodatkiem ziemniaków Jagodzianki na twarożku Bułeczki z rabarbarem Rogale marcińskie Drożdżówki odrywane z borówkami Jagodzianki na oleju Jagodzianki Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Ala piecze i gotujeNadal zapraszam do konkursu na najlepszy sernik. Wyniki konkursu będą podane w sobotę około 20,00. Zasady konkursu są pod postem: (bułki na piwie ) pijane bułeczki :) A dzisiaj moje ulubione ciasto. Uwielbiam ciasta z dodatkiem oleju. Lekkie, delikatne ciasto z owocami i chyba najłatwiejsze. Wprawdzie zdjęcie nie wyszło najlepiej, a nie miałam czasu na poprawianie
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj cały dzień spędziłam poza domem i dopiero wieczorem mogę trochę odpocząć :) A na kolację zaserwuję wspaniałe bułeczki. Połączenie kilku przepisów, plus własna twórczość dały bardzo smakowity wynik. Przepyszne, mięciutkie , pachnące pomidorami i ziołami :) . Składniki na 12 bułek: 300 ml kefiru 50 ml wody ciepłej 2 łyżki keczupu 2 łyżki oliwy lub oleju 500 g mąki pszennej chlebowej
Na słodko lub wytrawniemamy pomysłu na coś wytrawnego do jedzenia. Ulubione.. nie tylko moje i znikają w mig :) Przepis wzięłam od Doroty Składniki na 12 dużych bułeczek : 500 g mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 jajko 1 łyżeczka soli 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży
Na słodko lub wytrawnielatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Znalazłam ten przepis w jednym z numerów gazety TINA. W oryginale bułeczki były z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki wyszły przepyszne. Niesamowicie
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj zapraszam Was na słodką i dietetyczną przekąskę. Muffinki te przygotowywałam na Piknik Opolskie Fit, jako jedną z moich dietetycznych propozycji. Rozeszły się w mig niczym świeże bułeczki. A miło mi było tym bardziej, że wiem, iż smakowały :) SKŁADNIKI: 2 rozgniecione dojrzałe banany 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 szklanka płatków owsianych (zmielonych) 1 szklanka mąki żytniej razowej
Kuchnia w opałachkażdym razem nie byłam zadowolona. I wiem, że byłabym jeszcze bardziej niezadowolona gdybym ściśle trzymała się przepisu ale tego nigdy nie robię (no chyba, że piekę jakieś bułeczki bo to nie moja działka). Zarzuciłam więc korzystanie z przepisów. Zwykle moją książką kucharską jest moja głowa, ale czasami warto się czymś zainspirować. I tak było tym razem. Wracałam z pracy
OstryKęsmomenty trudne, ale przekonałam się również, że będą chwile łatwe i przyjemne - okazuje się, że umiejętność zwinięcia papieru do pieczenia w zgrabny rożek oraz ukręcenie lukru królewskiego czy zaplecenie bułeczki może zrobić wrażenie nie tylko na kolegach, ale i na nauczycielu. Mam nadzieję, że brak perfekcyjnej znajomości języka nadrobię entuzjazmem i znajomością rzeczy praktycznych. Bo owszem, pieczenie na większą skalę
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaczyn, dodajemy masło i sól. Ciasto mieszamy ręką (najlepiej założyć rękawiczkę jednorazową, bo ciasto się trochę klei). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie formujemy 9 bułeczek, i układamy na blaszce posypanej mąką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 15-20 minut w 190 stopniach
Aga w kuchni