bułeczki - 9699 przepisów (strona:493/647)

Chałka inna niż wszystkie 143

wiosennie, jakbym chciała). Tak naprawdę jest to zaprzeczenie definicji chałki: zamiast masła - oliwa, zamiast kruszonki - sól. Hmpf... Moi drodzy - upiekłam chałkę wytrawną!  Zagniatając ciasto, planowałam bułeczki. Ale później przypomniałam sobie, jak bardzo podoba mi się kształt chałki, całe to zaplatanie, a później krojenie równiutkich kromek. Nie zastanawiając się wiele, wcieliłam swoją zachciankę w życie. I wiecie co? Wyszła pierwszorzędna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziołami pachnące pyszności 87

tymianek pysznią się różnymi odcieniami zieleni. Pachną tak cudownie i nęcą okrutnie, więc ciągle tylko myślę o tym, gdzie by je dodać. I kiedy przyszedł czas na pieczenie weekendowych bułeczek, pomyślałam, że ziołowe sprawdzą się idealnie. Kiedy ciasto wyrastało pomyślałam, że nadam mu nieco inną formę - i tak powstał uroczy, zawijany chlebek. Miałam w domu akurat jeszcze czosnek niedźwiedzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wakacje, Walle i powrót do trochę lepszej normalności 102

Walle. Czyż nie jest piękny...? Dziękuję Ci, Kochanie, ogromnie - lepszego prezentu nie mogłabym sobie wymarzyć. I tak teraz staramy się Walle'go  troszkę wykorzystać - zagniata ciasto na chleb, bułeczki i makaron, kręci biszkopty i serniki, ubija śmietanę i białka. Oj, będzie miał chłopak ciężkie życie... Co prawda C. stanowczo stwierdził, że najwyżej jedno ciasto na tydzień, ale zobaczymy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziemniakami i... Nowa książka 179

Przez jakiś czas w tygodniu nie jadaliśmy razem śniadań; teraz, mimo, że razem wstajemy, ja zaraz po przebudzeniu nie potrafię wmusić w siebie nic poza herbatą. Bułeczkę albo muffinkę zabieram ze sobą zgrabnie zapakowaną, i jeszcze przed zajęciami konsumuję ją w ramach śniadania. W ogóle to się będę musiała do tego przyłożyć, żeby nie zabierać ze sobą batonów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O bułkach, które stały się chlebem 156

owszem, podwoiło objętość i w ogóle wyglądało jak należy, ale było rzadkie i lepkie. Nijak nie dało się nic z niego uformować, a już na pewno nie małe, zgrabne bułeczki... Jak już wspomniałam, czas naglił, więc zamiast się złościć i rozczulać, przelałam ciasto do keksówki. Wyrosło sobie jeszcze odrobinę, żeby wylądować w gorącym piekarniku. Następnego ranka z pewną dozą niepewności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mój pierwszy spływ kajakowy. I muffinki dla alergików 107

urządziliśmy grilla. Mmm, po ponad sześciu godzinach na wodzie apetyty dopisywały! Były kiełbaski, karkówka, kurczak, polędwiczki, a nawet zaskakująco smaczne kurze serca. Była kukurydza i mocno pachnące czosnkiem domowe bułeczki. Było ognisko i pieczone na patykach pianki. A gdy zrobiło się chłodno, pojechaliśmy na kawę do rodziców C. Jak już napisałam wyżej - podobało mi się ogromnie, i mam nadzieję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O wszystkim i o niczym. I szarlotka 150

najlepszym razie dochodziłam do otwarcia strony i gapienia się w biały, pusty ekran... A często nawet tam nie udało mi się znaleźć. Najpierw piątek, kiedy pół dnia piekłam bułeczki i ciasteczka na sobotę, na wieczór panieński siostry C. Bezlaktozowa i bezglutenowa dieta Connie zawsze jest dla mnie dużym wyzwaniem, tym razem jednak poszło gładko, a efekt przeszedł moje oczekiwania - dawno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wieczór panieński w duńskim wydaniu. I orzechowe, kruche ciasteczka 132

napisać, no musiałam !), zapraszam Was na pyszne ciasteczka orzechowe. Connie jest uczulona na pszenny i żytni gluten oraz laktozę. Jej mama poprosiła, żebym na śniadanie upiekła dla niej bułeczki. A ponieważ zostało mi nieco mąki orkiszowej, pomyślałam, że mogłabym przygotować coś jeszcze... Miało być prosto, raczej szybko, a jednocześnie efektownie. I wtedy przypomniałam sobie o stempelkach, które kupiłam, bo były

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na śniadanie zamiast chleba - pancakes. Z karmelizowanymi jabłkami 152

wyrastanie trwa dwa dni ( dosłownie! ), albo całość jest zbyt skomplikowana. Albo może po prostu szukam wymówek, sama już nie wiem... Rano, i owszem, mam ochotę na pyszną, mięciutką, pachnącą bułeczkę, ale kiedy przychodzi moment przygotowań... Rezygnuję. Nie wiem, dlaczego.  Chociaż... To chyba dlatego, że codziennie gotuję obiady. Kiedyś to C. się tym zajmował, a jak był w pracy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie ciasto z cynamonem i budyniem. I o tym, jak łatwo stracić kawałek palca 213

dobrociami. Delikatne, cienko rozwałkowane ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i delikatnym budyniem waniliowym. Całość zwinięta w efektowny warkocz, prezentuje się zachwycająco. A smakuje jeszcze lepiej. Jeśli lubicie słynne, cynamonowe bułeczki, w tym wypieki zakochacie się bez pamięci, bo jest po prostu jeszcze lepszy! Koniecznie musicie spróbować. Przepis znalazłam na duńskim blogu Bageglad i tylko nieznacznie zmieniłam (prawdziwa wanilia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Buchty z jagodami 472

Buchty z jagodami... Drożdżowe, złociste bułeczki, wypełnione soczystymi jagodami. Oprószone cukrem pudrem. Idealne do odrywania! Smacznego! Składniki: 500 g mąki pszennej; 10 g suchych drożdży; 275 ml mleka (u mnie 0,5%); 60 g margaryny; 1 małe jajo; 2,5 łyżki cukru; 1/4 łyżeczki soli; skórka otarta z całej cytryny; 250 g jagód (u mnie mrożone); Cukier puder do oprószenia

Gospodyni Miejska
Drożdżowe ślimaczki z budyniem 282

cukru wskazaną na opakowaniu. Margarynę można zastąpić masłem. Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%. Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Chleb cynamonowy 163

czym posypujemy go mieszanką z cukru i cynamonu i zwijamy ciasno w rulon. - ostrym nożem przecinamy na pół - zwijamy w warkocz  - doda mu to cudownego wyglądu   - bułeczki wykonałam tak zwinęłam w rulon i pocięłam na kawałki ok 5 cm szerokości   - przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min   - w tym czasie nagrzewamy

Basia w kuchni
Bułki nocne 213

rosło w górę ) - odstawiam na blasze wyłożonym pergaminem przykrywam lnianą ściereczką na ok 20 minut , aby podrosły - w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 190 stopni - po 20 minutach smaruję bułeczki rozmąconym jajkiem i posypuję ulubionymi ziarnami - piekę ok 20 minut - gotowe :) Super sprawa kiedy chcemy zrobić niespodziankę naszej rodzince w niedzielny poranek i obudzić ich zapachem ciepłej bułki, który się

Basia w kuchni
Nadziane bułki drożdżowe z serem 185

Pomysł pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" . Kiedy zobaczyłam te bułeczki wiedziałam, że wkrótce je zrobię. :-) Nie zmieniałam nic jeśli chodzi o ciasto - wyszło idealne! Ale wybrałam inny farsz. Pyszne, lekkie, mięciutkie - wspaniałe! (Z podanej porcji wychodzi 16 sztuk) Ciasto: 2,5 szklanki mąki  szklanka mleka 3 łyżeczki cukru 50g drożdży 1/4 szklanki oleju  szczypta soli Farsz

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania