zburzyć struktury ryby. Sposób na makrelę wędzoną na zimno jest w zasadzie bardzo prosty. Po upieczeniu, robimy z niej pyszną sałatkę, którą podajemy na świeżutkich, pełnoziarnistych, sezamowych bułeczkach lub rogalikach . Ale o tym pieczywie, następnym razem. Tymczasem - smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z makreli wędzonej na zimno appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoPrzepisów na rożnego rodzaju bułeczki i drożdżówki znam wiele ale jagodzianki popełniłam chyba tylko raz. Dzisiaj z samego rana, czekając na powrót Córci z nocowania u koleżanki, upiekłam jagodzianki po raz drugi w wersji mocno zakręconej, brudzącej palce i języki ale przede wszystkim przepysznej, puchatej :) Zapraszam na Ślimaczki Jagodowe by Wiewióra :) Zakręcone Jagodzianki
Dzieje kuchennej Wiewiórycałkiem nie zachwyciły. W ubiegła niedzielę na śniadanie oraz dzisiaj na drogę upiekłam, korzystając z przepisu zamieszczonego w majowym EasyFood, który to magazyn dostałam od Kasi, najpyszniejsze i najprostsze bułeczki ostatnich czasów. Idealnie tez na deser czy kolacje z kubkiem kawy lub kakao. Wilgotne, pełne smaku, bardzo pomarańczowe i słodkie
Dzieje kuchennej Wiewiórynapisano. Przychodzą niestety takie momenty gdy musimy zmienić życie, zmodyfikować jadłospis. Warto wówczas spróbować zmienić przepisy już nam znane. Moja teściowa nie mogła kiedyś uwierzyć, że drożdżówki, słodkie bułeczki, można upiec bez mleka, tymczasem ja właśnie takie piekę
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepisami zamieszczanymi przez Lo jest tak, że nie mogę się im oprzeć. Bardzo trafiają do mnie formą i samym wyobrażeniem smaku... nie jedna bułeczkę z Pistachio już upiekłam ale gdy zobaczyłam TE wiedziałam, że muszę, no po prostu muszę! w ten zimowy, wietrzny i mroźny czas nie ma przecież nic wspanialszego niż zapach drożdżowego roznoszący się po mieszkaniu!!! a jaka
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio mało piekę w niedzielne poranki. Tradycje trafił szlag... niestety... jemy razem ale nie tak jakbym tego chciała i na ogół Małżon nie przejawia zainteresowania słodkimi wypiekami typu bułeczka. Cóż zrobić... Dzisiaj obudziło mnie słońce a cisza panująca w domu zachęciła nie tylko do wstania i włączenia czajnika oraz wzięcia książki do ręki ale i do zabrania się do pieczenia
Dzieje kuchennej Wiewiórytych wszystkich chlebach, bułkach i bułeczkach jakie piekę na śniadania przychodzi dzień, że mam ochotę na coś mniej zapychającego i jem płatki. Czasem kukurydziane z miodem i mlekiem ale często wcinam granolę. Zawsze własnego wypieku, ostatnio bezglutenową. Dzieciaki też mają na nią chrapkę ale w tym wypadku im odmawiam bo mleczna... Bezglutenowa granola krówkowa po 30 g migdałów
Dzieje kuchennej WiewióryChacie, pierwsze grillowanie i łapanie słoneczka. W tym roku jednak stało się inaczej. Z racji zapowiadanej kiepskiej pogody zrezygnowaliśmy z wyjazdu. Za to: pojeździliśmy na rowerach, upiekłam pyszne bułeczki, zrobiłam słodziuchny deser, i zaserwowałam blachę pysznego pieczonego obiadu swoim najbliższym. Dzisiaj mamy czwartek więc
Dzieje kuchennej Wiewióryuśmiechem na buzi, godzina leżakowania z drzemaniem i ciągłym poszturchiwaniem. 5.12 "mamo jeść!". No i rozpoczęliśmy niedzielę! A co na śniadanie? pieczone wczoraj ale idealne i dziś lekko słodkie bułeczki ponoć rodem z Majorki. Maślane, pulchne, idealne same w sobie ale i z domowym dżemem. Przepis niedawno pojawił się w Filozofii Smaku
Dzieje kuchennej WiewióryPojawiły się dni parę temu na blogu Anny. Zafascynowały mnie swoim kształtem i wiedziałam, że upiekę je na dzisiejsze śniadanie. Lekkie, puszyste drożdżowe bułeczki z intrygującymi zakrętasami. Ciasto świetnie współpracuje i jest łatwe w obsłudze. Zróbcie koniecznie! Zakręcone brioszki ciasto:325 g mąki tortowej + 1 łyżka50 g cukru + 1 łyżka15 g świeżych drożdży150 ml mleka75 g miękkiego
Dzieje kuchennej Wiewióryżeby na śniadanie zjeść taką bułeczkę??? za mną chodziły już od dawna i wreszcie je upiekłam! pyszne :) Przepis to moja kombinacja tego co najlepsze. Drożdżowki z bialym serem i truskawkami ciasto z TEGO przepisu (połowa porcji) 150 g białego sera jedno białko 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta cynamonu kilka truskawek, pokrojonych do posmarowania trochę jajka wymieszanego
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam połączenie ciasta drożdżowego i jagód, kocham jagodzianki a te bułeczki chciałam upiec już dawno. Ślinotok pojawił mi się jak tylko zobaczyłam je w "Kulinarnych wyprawach Jamiego". Czekałam tylko na jagody by je poczynić! Są niebywale delikatne, miękkie, idealnie wilgotne i puszyste a połączenie jagód z pomarańczą zachwyciło mnie zdecydowanie! Seksowne drożdżówki
Dzieje kuchennej Wiewiórywiecie, ze dzisiaj w Szwecji obchodzony jest Dzień Cynamonowej Bułeczki??? Ja dowiedziałam się wczoraj z bloga pewnej fajnej kobitki mieszkającej w tym pięknym kraju :) I co mogłam zrobić? upiekłam cała blachę pachnących cynamonem i kardamonem ślimaczków. Fajne to święto i szkoda, ze u nas mało podobnych. Wszystkiego cynamonowego Moi Mili!!! Dawno, dawno temu na początku września
Dzieje kuchennej WiewióryCały czas kombinuję co by tu Córci zapakować do śniadaniówki. Oprócz wszelkich ryżów, kasz, granoli czy kanapek trafiają tam również ciekawe, trochę zdrowsze wersje ciast czy słodkich bułeczek. Dzisiaj dostała kawałek przysmaku, którego baza była marchewka i banan. Przepis podpatrzyłam w Co dziś zjem na śniadanie. Będę jeszcze z nim kombinować. U nas w wersji bez pomarańczowej i z pestkami
Dzieje kuchennej Wiewióry