gładką, jednolitą masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz dobrze wyrabiamy i dzielimy na równe części, ilość zależna wielkości bułeczek jakie chcemy uzyskać. Z podzielonego ciasta formułujemy kule, w każdej z nich robimy wgłębienie, dodajemy marmoladę i ciasto zlepiamy. Buchty układamy jedną koło drugiej do wysmarowanej tłuszczem formy
Moniki Smakołykimiał przy tym ogromną frajdę (choć większość swoich małych dzieł od razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście
Pożeraczka, czyli raz adobrzebałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko odrobinę
Ratunku obiadbiałek. Gotową masę makową - jeszcze bez dodatku białek! - przechowujemy kilka dni (nawet do tygodnia) w lodówce. Jeśli chcemy wykorzystać ją jako nadzienie do ciasta lub bułeczek, należy wyjąć ją wcześniej z lodówki, pozwolić się trochę ogrzać i gdy osiągnie temperaturę pokojową, wymieszać z ubitymi białkami. Smacznego! PS. Mój przepis na masę makową, to wersja nieco skrócona - z maku
Ratunku obiadciasto wyjdzie dobre, ale po wyrastaniu stało się miękkie i pulchne. Z podanej porcji wyszło mi około 25 sporych pierogów, plus zostało mi ciasta na jedną bułeczkę (swoją drogą też smaczną). Polecam jako alternatywę do uszek. Składniki: 500 g mąki 100 g suszonych borowików lub 250 g pieczarek 7 g drożdży instant 1 łyżka cukru
Sto kolorów kuchniBurgery kocham. Mogę zawsze i wszędzie. Te nie tylko są smaczne, ale przez swoją wielkość, zabawne i zachęcające do jedzenia. Aby je zrobić, najlepiej upiec samemu małe bułeczki hamburgerowe - i już nic więcej nie potrzeba. Tylko buła i mięso. Możemy oczywiście zrobić burgery normalnej wielkości - będą tak samo dobre! Polecam! składniki (8 dużych
Stare Garyobjętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrobić. Odrywać kawałki ciasta, uformować kształt owalny (lub inny). Na środek wyłożyć plaster marcepanu, następnie śliwki, posmarować rozbełtanym jajkiem. Włożyć bułeczki do zimnego piekarnika, który należy dopiero nastawić na 180 stopni. Piec około 17-20 minut. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaświęta, szczególnie, że maluchy nie przepadają za makowcami, sernikami, czy piernikiem. Te zostały wykonane w zeszłym roku na kiermasz świąteczny w szkole mojej córki i rozeszły się jak świeże bułeczki. Są trochę pracochłonne, ale efekt wart tego trudu. Inspiracja od Doroty . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżeczki soli 150 g cukru 2 g szafranu lub kurkumy 750 g mąki mix keksowy Helio masa krówkowa Helio jajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczek Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować.Posmarować masą
Moje domowe kucharzenieszerokosc,a potem zaraz skrecamy dookola osi.Ukladamy na duzej blasze z piekarnika,wylozonej papierem do pieczenia..Odstawiamy do napuszenia i nastawiamy piekarnik ,zeby sie nagrzal...Przed samym pieczeniem smarujemy buleczki zoltkiem wymieszanym i 1 lyzka mleka.Pieczemy 25 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Brioszki to francuskie buleczki sniadaniowe z duza iloscia masla i jajek.Moje sa odchudzone,ale bardzo smaczne.Jest to takie samo ciasto z jakiego robie chalke.Jest to moim zdanie swietna propozycja wielkanocna.Idealne do koszyczka wielkanocnego.Buleczki sa szczegolnie lubiane przez dzieci.Do ich upieczenia uzylam foremek muffinkowych.Skladniki na 9 brioszek:250 g maki pszennej chlebowej30 g cukru25 g masla125 ml mleka1/4 lyzeczki soli1/2 opakowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!migdalowej.Zwijam w rulonik jak nalesnik.Rozcinam wzdluz,pozostawiajac gore nie rozcieta.(drugie male zdjecie).Nastepnie zaplatam(pierwsze male zdjecie).Lacze oba konce i powstaje zgrabna buleczka.(trzecie male zdjecie).Zrobione buleczki ukladamy w odstepach na blaszce wylozonej pergaminem,poniewaz sporo urosna.Przykrywamy sciereczka i pozostawiamy do podwojenia objetosci.Gdy sie napusza smarujemy zoltkiem rozbeltanym z mlekiem.Posmarowane mozemy dodatkowo posypac platkami migdalowymi.,Wstawiamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubie drozdzowe buleczki nadziewane owocami lub serem,sa podzielne,a nadmiar zawsze mozna zamrozic.Za babkami drozdzowymi nigdy nie przepadalam i nigdy ich nie pieklam.Dopoki nie zobaczylam babki tutaj: http://zapachchleba.blogspot.de/2014_03_01_archive.html. Zamarzyla mi sie po raz pierwszy drozdzowa, ogromna wielkanocna baba.Dodatek mleka kokosowego jak dotad sprawdzil sie w kazdym moim przepisie,dlatego chetnie go uzywam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiekszych.Uformowac kulki,rozplaszczyc je w dloniach,ulozyc na blaszce i zostawic do napuszenia.Nastepnie w kazdej bulce zrobic denkiem od szklanki wglebienie ,dociskajac mocno szklanke do blachy.Zaglebienie wypelnic jagodami.Rant kazdej buleczki posmarowac roztrzepanym bialkiem.Rozsypac na buleczce kruszonkejagodzianki wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C 22-25 minutstudzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kremowe smarowidło do chleba.Delikatna w smaku dynia,której smak inensyfikuje dodatek podprażonych pestek z dynii ,a dodatek prawdziwego masła nadaje aksamitnej konsystencji. Bajecznie proste do przygotowanie.Idealny dodatek do świeżch bułeczek lub kromki chrupiącego chleba upieczonego w domu.Bardzo polecam! Składniki: 300g dynii Hokkaido 150 g masła 4 łyżki pestek z dynii sól Wykonanie: dynię umyć,pokroić w 2-cm szpalty.Ułożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!