Dawno już miałam na nie ochotę, aż wreszcie je zrobiłam :) Słodka bułeczka oblana czekoladą i kolorową posypką, pycha ! Następnym razem zrobię je trochę inaczej, już nie mogę się doczekać ! :) Składniki: 300 ml mleka 60g masła 1/2 łyżeczki soli 1/2 kostki drożdży 100 g cukru 2 jajka 560 g mąki pszennej dodatkowo : polewa czekoladowa dowolna posypka Przygotowanie: Masło rozpuszczamy
charlotte gotujesolą, cayenne i wodą. Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy oliwę, pokrojone suszone pomidory oraz starty ser i wyrabiamy kolejne 5 minut. Formujemy 4 bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy wyrosną pieczemy je w nagrzanym
Mienta blogwszystko poszło dobrze. WERSJA Z JAJKIEM , jeśli chcecie mieć pewność, że bułka się nie rozsypie, gdyż jajko zespoli całość. Natomiast jego płynność formowania bułek trochę utrudnia sprawę, a bułeczki nie wychodzą tak chrupkie jak w pierwszym przypadku. W tej wersji wystarczy dodać jedno jajko do zimnego makaronu, wymieszać i dalej postępować tak samo jak w wersji bez jajka. Na dnie
Nerds KitchenPozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut, by bułki lekko się podrosły. Bułki posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Ziarenka lekko przycisnąć do ciasta. Piekarnik rozgrzać do 190st. Bułeczki piec około 25 minut, po czym wystudzić na kratce
Walijskie PichcenieMakowe grzebienie w/g Siostry Anastazji Pyszne bułeczki z nadzieniem makowym. składniki na ciasto; 0,5 kg mąki 1 cukier waniliowy 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 szkl mleka , nie pełna 5 dag drożdży 150 g margaryny Gotowa masa makowa ( ja użyłam Bakalland ) Margarynę rozpuścić , żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do letniego mleka pokruszyć drożdże dodać
Sama słodycz i szczypta chiliochotę na więcej przepisów (nie tylko pieczywowych), to mamy prośbę: zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów (w tym m.in inny bezglutenowy chleb i owsiane bułeczki), w zakładce " PRZEPISY " PS. jeśli masz ochotę na coś bezglutenowego i nie wiesz jak się za to zabrać - napisz, nawet tu, w komentarzu. Być może w naszym kulinarnym doświadczeniu pojawiła
Wypisz Wymalujdodatkiem płatków migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorące bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam formować wraz z tatą ludziki z ciasta drożdżowego, dolepiać ręce, nogi, oczy i guziki z rodzynek. To była frajda! Zapraszam
SMYKWKUCHNINigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy
Kulinarne przygody Gatitydawna miałam ochotę upiec jakieś słodkie, drożdżowe bułeczki, albo drożdżówki z nadzieniem... skorzystałam więc z przepisu na najfajniejszym blogu jaki udało mi się dotychczas znaleźć w necie, a mianowicie TUTAJ Ciasto z tego przepisu wyszło rewelacyjnie, było mięciutkie i elastyczne. Z braku sera, zrobiłam nadzienie z budyniu i kaszki manny. Też fajnie się komponowało z drożdżowym ciastem
Walijskie Pichceniejajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży Na farsz: 0,5 kg pieczarek 3 średnie cebule sól pieprz * jajko + łyżka wody do posmarowania bułeczek Wykonanie: Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w wodzie zmieszanej z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. W tym czasie odmierzyć
Walijskie Pichcenieporze roku chyba dość często (przynajmniej u mnie). Bo chyba nie ma lepszego wiosennego obiadu niż młode ziemniaczki z koperkiem, sadzone jajko, kalafior lub szparagi z bułeczką i kefir... niebo w gębie! A, żeby nie było wciąż tak samo zrobiłam sadzone w cienkich parówkach, które wcześniej nacięłam. Podsuwam pomysł na zwykły obiad w niezwykły sposób serwowany :))) Składniki : parówki
Walijskie Pichceniebułeczek z musem jabłkowym został mi niewykorzystany mus, postanowiłam więc zrobić szybciutko naleśniki :) Na naleśniki każdy pewnie ma swój niezawodny przepis. Mój jest następujący: Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szkl.mleka, 1/2 szkl. wody (najlepiej mineralna gazowana) 2 jajka, 1 łyżka cukru szczypta soli, olej do smażenia mus jabłkowy lub inne nadzienie Wykonanie: Jajka ubijamy cukrem
Walijskie Pichcenienaciowy i dymkę kroimy w drobną kostkę. Twaróg siekamy w blenderze, lub po prostu dusimy widelcem. Całość mieszamy ze sobą, dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy, dorzucamy posiekany szczypior. z pełnoziarnistymi bułeczkami to już poezja
Walijskie Pichceniewidelcem lub rozdrabniamy blenderem. Ogórki i jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy musztardę, pieprz, majonez i koperek. Mieszamy, chłodzimy w lodówce min. 1h, żeby składniki się przegryzły. Z wieloziarnistą bułeczką - pychotka
Walijskie Pichcenie