Bezglutenowe, dietetyczne ciasteczka chia z borówkami, których nie trzeba piec Propozycja wręcz idealna, szczególnie, gdy po obiedzie najpierw odzywa się drugi, a później trzeci żołądek Wybornie smakują a przy tym nie zawierają ani mąki ani cukru. Musicie zobaczyć i spróbować. Wczoraj zachęcaliśmy do włączenia nasion chia do swojej diety, dzisiaj przyszła pora na pokazanie Wam, co z tych drobnych ziarenek(...)można wyczarować. Nasza propozycja to bezglutenowe ciasteczka! Ciasteczka chia z borówkami Spód ciasteczek to mieszanka daktyli, bezglutenowych płatków owsianych, świeżej wanilii i szczyty soli. Wszystko zostało zmieszane z blenderze, tak więc wyrobienie spodu nie zajęło więcej niż 10 sekund. Spód od borówek (zaraz do nich dojdziemy) oddziela cienka warstwa gorzkiej czekolady (90%), która wcześniej została rozpuszczona z łyżką miodu
Ciasna Kuchniabudyniowej. Puddingi robi się z ryżu, kaszy manny, czekolady i jajek, nasion chia (moja wersja chia ). A dzisiaj na blogu wersja z kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady i borówek amerykańskich. PUDDING JAGLANY z CZEKOLADĄ i BORÓWKAMI Składniki: (2 małe porcje) 1,5 szklanki kaszy jaglanej 1 opakowanie herbatników 1 tabliczka czekolady mlecznej 100 g borówek amerykańskich 2 łyżki miodu(...)blenderem na mus. Czekoladę mleczną trzemy na tarce o małych oczkach (opcjonalnie można czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej). Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Do pucharków lub miseczek nakładamy borówki,na nie warstwę musu z kaszy jaglanej. Mus posypujemy warstwą pokruszonych herbatników,które przykrywamy startą lub rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie układamy ponownie borówki, mus jaglany i jeszcze raz czekoladę
Bon appetit mon amieŚwieży i lekki śmietanowy tort. Kojarzące się z okresem letnim jagody- można śmiało zastapić borówkami amerykańskimi. Nie martwcie się, że w przeciwieństwie do wylegujących się na słońcu ‘naszych’ jagód, mogą mieć one lekko kwaskowaty posmak. Słodki śmietanowy krem z dodatkiem mascarpone, świetnie ten kwasek przełamie i będzie pysznie! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej(...)cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 150 g. płatków migdałowych 750 g. jagód lub borówek amerykańskich DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata lub rozcieńczony z wodą jagodowy kompot. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem
Domowe Tortywkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Ten czas chłodzenia sprawi, że ciasto nie będzie pękać ani się kurczyć przy pieczeniu. Czas na nadzienie. Użyłam do nadziania swoich ciastek borówek brusznic zebranych w lesie, zamrożonych. Jeśli ich nie macie, zastąpcie je czterema łyżkami stołowymi borówek lub żurawiny ze słoika. Podam sposoby na oba rodzaje. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego(...)jabłko, przyprawy, mieszamy i gotujemy całość do miękkości jabłek. Nie może zostać w nadzieniu zbyt wiele płynu, powinno przypominać gęsty dżem z widocznymi fragmentami owoców. Jeśli macie tylko borówki ze słoika, przygotowywanie nadzienia zaczynamy od podduszenia na łyżce wody jabłek z cukrem i przyprawami przez około 5 minut. Następnie dodajemy żurawinę ze słoika, całość mieszamy i gotujemy na małym
Karo in the Kitchendziś chciałabym Wam pokazać ostatnie, wybitnie letnie ciasto. Sernik na zimno, oczywiście. Kiedy pojechaliśmy do Polski, Mamunia uraczyła nas sernikiem na zimno. Wiecie, takim tradycyjnym: na biszkoptach, waniliowym, z borówkami i galaretką. Pycha! Lekki i delikatny, podbił podniebienie C. Jak zwykle, nie mógł przestać o nim mówić. Postanowiłam więc zrobić mu przyjemność, i przygotować coś podobnego. Akurat mieliśmy w domu(...)Masa serowa jest bardzo kremowa i gęsta , jeśli wiecie, co mam na myśli. To nie jest puszyste ptasie mleczko, tylko konkretny sernik. Wierzch to owoce zalane galaretką. U mnie borówki, bo akurat tanio kupiłam, ale można użyć malin, wiśni, porzeczek, a w lipcu z powodzeniem truskawek. To taka klasyka, która nigdy się nudzi, a smakuje każdemu. Idealne ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobi fryzurę. Tego wam i sobie w dalszym ciągu życzę. W tym samym dniu, zanim spotkałam się z rozgrzaną brytfanką, powstała tarta. Lekka, niesłodka, z mango i borówkami amerykańskimi. Prosta w robieniu, wymagająca paru godzin w lodówce. Przed państwem: TARTA Z MUSEM Z MANGO I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Na spód do tarty potrzebujemy: kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek ½ szklanki(...)dwie łyżki rozpuszczonej żelatyny Pulpę łączymy z jogurtem, miodem i żelatyną. Jak już będzie dokładnie połączone, szpatułką delikatnie dodajemy bitą śmietanę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na upieczony spód. Dodajemy borówki lub inne ulubione owoce i wkładamy na 3-4 godziny do lodówki. Smacznego! Post Tarta z musem z mango i borówkami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenjest pełen energii. Ale nie ma co narzekać, póki co mamy jeszcze piękne słoneczne dni. W ten ostatni dzień wakacji chcę Was poczęstować pysznym i prostym ciastem. Kupiłam sporo borówek amerykańskich, część zjadłam, a drugą wykorzystałam do ciasta ucieranego. Ciasto jest delikatne, lekko wilgotne i kwaśne za sprawą borówek amerykańskich. Takie szybkie i proste w wykonaniu ciasta często smakują najlepiej(...)kuchni, to ciasto będzie świetnym rozwiązaniem. Mam nadzieję, że choć w lekkim stopniu osłodziłam Wam ten ostatni dzień wakacji. Życzę miłego dnia i uśmiechu na twarzy :-). CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI. Składniki: 190 g miękkiego masła 150 g mąki pszennej 135 g mąki ziemniaczanej 4 jajka L 160 g cukru 1,5 łyżeczki proszku
Zakątek rozkoszy kulinarnychdodatku cukru i bez tłuszczu! Jest bardzo aromatyczny, sycący po prostu bardzo pyszny! Wykonałam go z owoców, które uwielbiam i bez których nie wyobrażam sobie siebie w kuchni. Borówka amerykańska- źródło antyoksydantów, ma zbawienny wpływ na wzrok, jest pyszna, chyba w każdej możliwej postaci. Mango- bomba witaminowa, uznawane za jedno z najsmaczniejszych owoców na świecie, bardzo aromatyczne, przepyszne(...)jedyne w swoim rodzaju. Banan- nadaje zawsze idealnie kremowej konsystencji, jest dobrym nośnikiem smaku, bogaty w potas. Łatwo dostępny, dojrzały jest niezastąpiony do tego typu dań. Zapraszam! SKŁADNIKI: - borówki amerykańskie - banany - mango dojrzałe - 60 ml mleka kokosowego na 1 deser - nasiona chia ( www.skworcu.com.pl) Każdy rodzaj owoców zmiksuj w osobnym naczyniu. Do banana dodaj mleko kokosowe. Do każdego kubeczka dosyp
SMYKWKUCHNImnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Dziś zapraszam na dż emowy deser z nasionkami chia, borówkami amerykańskimi i jogurtem. Taki zestaw będzie też doskonałym zdrowym śniadaniem lub przekąską w ciągu dnia. Dżemowy deser z nasionkami chia Proporcje dla 2 osób Składniki: 1 szklanka(...)borówek amerykańskich 1 łyżka nasionek chia Sante 6 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu borówki do posypania Wykonanie: Borówki wkładamy do blendera, dodajemy nasionka chia i blendujemy. Dżem przekładamy do słoiczków, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin, u mnie stały cała noc. Następnego dnia jogurt słodzimy miodem i kładziemy na dżemie borówkowym. na wierzchu układa
Kulinarne przygody Gatitynaszym stole pojawia się pieczona kaczka albo dziczyzna, nie może zabraknąć również borówki. Zazwyczaj korzystaliśmy z tej kupnej, jednak tym razem udało nam się wybrać do lasu i nazbierać troszkę tych niezwykłych owoców. Zamknęłam je w słoiczkach na specjalną okazję ;) Muszę Wam powiedzieć, że nie ma co porównywać smaku własnoręcznie wykonanych konfitury i tych sklepowych ;) BORÓWKA CZERWONA (BRUSZNICA) DO MIĘS(...)LIMONKĄ, RUMEM I KARDAMONEM Składniki: - 1 kilogram borówek - 500 gram cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1 limonka - płaska łyżeczka kardamonu - 75 mililitrów rumu Przygotowanie: Borówki zasypujemy cukrami i zostawiamy na 30 minut. Potem dodajemy do nich sok z limonki, rum i kardamon. Najpierw gotujemy na dużym ogniu - jak się zagotuje ogień zmniejszamy. Całkowity czas gotowania jest zależny od tego, jaką
Życie zamknięte w smakuPancakes z borówką amerykańską Naleśniki z borówkami Składniki Danie dla dwóch osób 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny Sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia(...)sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą
Miód i pieprzmamy wyczekany weekend! A jak weekend – to i pora na najlepsze na świecie słodkości! Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych ciasto z borówkami i malinami. Kruche herbatniki pokryte lekko kwaskową jagodą masą i świetnie komponującą się z nią słodką masą budyniową wręcz rozpływają się w ustach. Lekka pianka dodaje im iście królewskiego charakteru i sprawia(...)będzie oblizywał się ze smakiem. Ps. lepiej od razu ukroić sobie 2 kawałki ;) Polecam! SKŁADNIKI: ( 22 x 26 ) * herbatniki – 300 g 1 WARSTWA: * galaretka jagodowa – 2 op * borówki – 200 g 2 WARSTWA: * mleko – 700 ml * masło – 50 g * cukier – 0,5 szkl * budyń waniliowy z cukrem – 2 op * mąka pszenna – 1 łyżka
Ostra na SłodkoPierogi z borówką i ciastem parzonym. Z ciastem tym bardzo fajnie się pracuje i nie zawiera jajek. Borówki lub jagody wcześniej mrożę , dzięki czemu łatwiej sklejać pierożki. Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli 1,5 szklanki borówki 200 ml śmietany cukier do posypania Wykonanie: Na stolnicę wsypać mąkę, sól(...)odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć borówki po czym złożyć na pół i skleić pieroga W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować
O kuchni z uczuciemchemii, z naturalnych, ekologicznych, zdrowych składników. Zakasałam rękawy i wzięłam się do dzieła. Upiekłam niski biszkopt z mąki orkiszowej, pojechałam na wieś położoną na terenie Rudniańskiego Parku Krajobrazowego nazbierać borówek amerykańskich z krzaczka rosnącego w ogrodzie znajomych, zakupiłam twaróg wyprodukowany w mleczarni w Skale. I tak oto powstała moja wizja domowego sernika na zimno. Jeśli kiedykolwiek będę mieć dzieci(...)pszenna, tortowa) szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera białego, półtłustego,3-krotnie mielonego 70 g cukru 150 ml mleka 1 laska wanilii 15 g żelatyny Ponadto: 300 g borówek amerykańskich 1 opakowanie galaretki (np. truskawkowej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym
W kuchni KatieBorówki wzmacniają odporność i pomagają w walce z bakteriami. W 100 g borówek jest taka ilość przeciwutleniaczy, jaką mają pięć razy większe porcje innych owoców i warzyw. Lubicie przetwory owocowe? polecam ten przepis! Składniki: 3 kg borówek, 1 kg gruszek, 1 kg winnych jabłek, 2 kg cukru. Wykonanie: Borówki przelać wrzątkiem, odcedzić, przełożyć do dużego rondla razem z cukrem(...)wody) i dusić przez 15 minut. Następnie dodać pokrojone, obrane i wypestkowane owoce. Gotować aż staną się szkliste przez 20 minut ( nie dłużej). Gorące borówki włożyć do wyparzonych słoiczków, a gdy ostygną na wierzchu zrobi się skorupka – słoiki zamknąć. Jeżeli chcemy bardziej twardszą konfiturę , polecam dodać mieszankę żelującą w proszku i zrobić według opisu na opakowaniu
Tradycyjna Kuchnia