boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:57/99)

Mazowiecka polewka z przecieruchów 79

czosnek ( rozdrobniony) . Boczek kroje w kostkę podsmaża , cebulę w paski . Boczek smażę jak kawałki są juz zarumienione dodaje cebulę , jeszcze chwilkę smażę .Wlewam do gotujących sie kluchów , jeśli jakiś przypraw brakuje to dodaje .    Same przecieruchy  wyglądają tak Można je podać ze skwarkami lub sosem do mięsa

Eli Gotowanie
Kluski śląskie idealne 170

trzeba mówić, że takie kluski są idealnym dodatkiem do gulaszu lub grzybowego sosu. Jeśli chcecie je odgrzać na drugi dzień, zróbcie to w mikrofali, w garnku na parze albo na patelni do której wlejecie trochę wody zamiast oleju. Świeżo ugotowane, podane tylko ze skwarkami z boczku i smażoną cebulką, smakują obłędnie. SKŁADNIKI ziemniaki typu C- mączyste, rozpadające się, wysokoskrobiowe skrobia

Karo in the Kitchen
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 152

czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10 minut, żeby boczek z wierzchu się zarumienił. Po wyjęciu z piekarnika terrina wygląda tak: Podaje się i na ciepło (zaraz po przygotowaniu), albo na zimno (nie odgrzewamy) w cienkich plastrach – z sałatą, grzankami, także z sosem żurawinowym :) Smacznego :) *zdjęcia nie są najlepszej jakości, gdyż pochodzą z moich archiwów (to była moja

Pociąg Do Kuchni
Zapiekanka z cukinią 154

mogą nachodzić na siebie), następnie układamy pieczarki. Delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie posypujemy boczkiem oraz serem feta. Posypujemy przyprawą do pizzy (jeżeli nie mamy to: oregano, bazylia, papryka słodka, tymianek, rozmaryn) . Na koniec możemy posypać jeszcze żółtym serem. Całość zapiekamy jeszcze 15-20 min. Podajemy z: sosem czosnkowym - gęsty jogurt + przeciśnięty przez praskę czosnek + S&P sosem ziołowym - gęsty

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
recenzje - Kamis Kulinarne Inspiracje - kurczak ze śliwką owijany boczkiem 140

słonawy), a następnie każdą pierś, na całej długości, owinąć ściśle 3-4 plastrami boczku. Filety przełożyć na patelnię i obsmyć. Następnie zalać śmietanką, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przykryć i dusić 10-15 minut. Posolić do smaku. Podawać z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą oraz sałatą z sosem vinegret. Smacznego! Przypominam o konkursie! Do wygrania blender i zestaw przypraw Kulinarnych Inspiracji

CookYourself
Kurczak w sosie pomidorowym 116

tłuszcz położyć posiekaną cebulę, marchewkę w plastrach, boczek w kawałkach i podsmażać.  Po chwili dodać posiekany czosnek i razem przez chwilę podsmażać.  Wlać ok 500 ml wody, pomidory i całość zagotować.  Doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną cukru.  Tak przygotowany sos przelać do naczynia do zapiekania.  Dodać do niego fasolę, wymieszać.  Na wierzch położyć

Sto kolorów kuchni
Penne z kurczakiem i szpinakiem 122

następnie śmietanę i zagotować. Na patelni roztopić smalec, włożyć pokrojony w paski boczek jak się podsmaży dodać kurczaka też pokrojonego w paski. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i zmiażdżonym czosnkiem i dobrze podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodać szpinakowy sos, wymieszać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem szpinakowym, posypać fetą

Gaździnka warzy
Leczo z cukinią 757

potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie w domu typowymi dodatkami są cukinia, pieczarki i kabanosy

Poezja smaku
Maultaschen 215

sosem niemieckim Grüne Sauce na bazie świeżych ziół zrobił furorę na obiedzie! A niezwykły smak na długo pozostał na podniebieniu. SKŁADNIKI: ( dla 4 osób ) CIASTO NA MAULTASCHEN: * mąka pszenna – 200 g * jajko – 2 szt * oliwa extra virgin – ok. 2 łyżki * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak świeży – 150 g * parówki cielęce – 200 g * boczek(...)czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia. Parówki drobno siekamy ( jeśli chcemy możemy je przepuścić przez maszynkę. Ja lubię jak poszczególne składniki są widoczne ). Posiekane parówki mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulką i uduszonym szpinakiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku w razie potrzeby. CAŁOŚĆ: Ok. 2-3 łyżki farszu nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę ) , brzegi

Ostra na Słodko
Jak naparzyć Sandacza? Łatwizna! 137

chwili dodajemy pora. Warzywa mają zmięknąć, a woda odparować. Staramy się ich nie rozgotować, więc niech to będzie 5-7 minut. Całość należy skropić sosem sojowym, którego używamy zamiast soli. Teraz przygotujemy zestaw do gotowania na parze. Do garnka z wodą ponownie dodajemy przyprawy z tą różnicą, że w tym przypadku wodę solimy. Gdy machina już paruje, to wkładamy(...)niej rybę pamiętając by położyć nasze filety skórą do dołu. Rybka nie potrzebuje zbyt dużo czasu. Starczą jej 2-3 minutki i przewrócenie na drugi boczek. W tak zwanym między czasie do wszystkiego należy ugotować makaron wg przepisu i po odcedzeniu dodać go do warzyw na patelni. Wymieszać i utrzymywać ciepło. Mimo obszernego opisu, obiad szybko się robi. Smakowo

Karczma Honorietty
Bułeczki pizza (ślimaczki) 357

Takie bułeczki idealnie się sprawdzą jako kolacja, dodatek do zupy lub na imprezę. Do datki są dowolne - dodatkowo można dodać pieczarki, oliwki itp. jak kto lubi

IMPRESJA SMAKU
Grillowane kiełbaski z cebulką BBQ 161

pół plasterki cebulę i oliwę i podsmażamy aż się zeszkli. Podlewamy sosem BBQ i odrobiną octu i redukujemy do zgęstnienia. Kiełbaski nacinamy wzdłuż i faszerujemy cebulką. Cukinie „kroimy” wzdłuż obieraczką na cieniutkie plasterki. Każą kiełbaskę owijamy cukinią. W innej wersji cukinie możemy zastąpić cienkimi plasterkami boczku. Kiełbaski grillujemy obracając ostrożnie na boki, tak aby farsz nie wypadł z kiełbasek. Serwujemy

Pyry na Gaz
Soczewica po bretońsku 150

osolonej wodzie soczewicę 15 minut. Odcedzić. Cebulę z czosnkiem zeszklić. Zrumienić  boczek. Wrzucić do cebuli. Dodać  przecier, pokrojone w paseczki suszone pomidory, podsmażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki. Wrzucić zioła i soczewicę. Dusić ok 15 minut do miękkości. Dolać wody jeśli soczewica za bardzo wchłonie sos.  Podawać z zieloną natką

AZgotuj!
Makaron z bobem a’la carbonara 167

garnka z zimną osoloną wodą. Gotujmy do miękkości. Następnie odcedzamy i obieramy. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy bób i smażymy dwie minutki. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę, połowę sera oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Jeśli

Kolizje Smaków
Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom 145

dużej patelni wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony w paseczki boczek, podsmażamy. Jak ładnie się zrumieni, dodajemy przeciśnięty czosnek, i pokrojone w paseczki grzyby (jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy śmietankę wraz z posiekanymi oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem łączymy, wykładamy na gorące talerze. Posypujemy posiekanymi ziołami

SMYKWKUCHNI
"Kulinarne Inspiracje" Kamisa. KURCZAK ZE ŚLIWKĄ. 183

śliwki. Posyp papryką, tymiankiem i owiń ściśle 3-4 plastrami boczku.  Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą i sałatą z sosem winegret. Moja ocena: Przyznaję, że czuję mile zaskoczona. Zestaw przypraw i ziół został naprawdę

W kuchni Karmel-itki
Roladki schabowe i kluski śląskie 137

ziarenka ziela ang. mąka do obtoczenia 2 łyżki oleju Schab umyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą, ułożyć po plasterku boczku i po kawałku cebuli i ogórka kiszonego. Schab zwinąć w ciasne roladki. W razie konieczności związać nicią lub spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące.W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladki(...)dusić do czasu aż zmięknie. Podlać gorącą wodą do 2/3 wysokości roladek. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić jeszcze pod przykryciem ok 40 minut. Po tym czasie sos się zredukuje. Jeśli chcecie więcej sosu należy dolać trochę wody, zagotować i zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanej z 1/2 szkl zimnej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. W razie

Smakołyki Asi
Penne Carbonara 429

Makaron gotujemy al dente wg. instrukcji na opakowaniu. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia. Wlewamy śmietanę, gotujemy, mieszając, przez około 5 minut. Dodajemy roztrzepane żółtka, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy jeszcze ciepły makaron. Przesmażamy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, a makaron będzie nim oblepiony. Przekładamy na głębokie talerze i posypujemy

My Culinary Art
Królik w sosie własnym 186

kawałek konserwowej papryki pół cebuli ząbek czosnku kawałek boczku kostka rosołowa lub bulion Przygotowanie: Korpus królika po czyszczeniu i opłukaniu otwieram, solę, pieprzę i smaruję musztardą. Ogórek, paprykę i boczek kroję w podłużne paski, cebulę w piórka a czosnek ścieram na tarce, wszystko to układam na króliku. Całość nakrywam płatami bocznymi królika i obwiązuję nitką. Na rozgrzane masło (może być(...)kilka minut dłużej na spokojniejszym ogniu wyjdzie tylko na lepsze. Krojenie gotowego królika proponuję przekazać w męskie ręce z powodu jednej takiej kosteczki która się ciągnie przez całego królika ;). Sos. Przygotowuję z wywaru który pozostał po pieczeniu królika, zagęszczam przy użyciu mąki. Można go nieco rozjaśnić śmietaną - ale to wedle uznania

Mechanik w kuchni