boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:52/99)

Makaron z Boczkiem 193

drobną kostkę.  Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek- chwilę smażymy po czym wrzucamy boczek - smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy paprykę, pomidory, bulion i wszystko razem dusimy do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawiamy.  Ugotowany al dente makaron mieszamy razem z sosem, wykładamy na talerze i posypujemy tartym serem. Moje posty

Słodka Strona
Ragu alla bolognese (sos boloński) 196

dodatkiem warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka pomidorów

Oryginalny smak
Ryż curry z cukinią i boczkowymi chipsami 139

Ryż świetnie łączy się z większością dodatków. Lubię ryż z pieczarkami, lubię z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym. W tym przepisie połączyłam ryż z przyprawą curry, pieczarkami i cukinią. Do tego olej z pestek dyni i chrupiące chipsy z boczku. Musicie spróbować tego połączenia koniecznie. Składniki : * torebka białego ryżu * cukinia * 5-6 pieczarek * 2 plasterki boczku wędzonego  * curry, wędzona

Magiczne Życie Marty
Roladki z kurczaka w sosie szałwiowym 164

Witam Was! Często dostajemy pytania jak to naprawdę z nami jest... kto tego bloga prowadzi, kto gotuje, kto co robi... Nie ma żadnych tajemnic i szczerze

Pora coś zjeść
Gołąbki w kiszonej kapuście 215

czasu czy ochoty na kiszenie. Gołąbki podałam z sosem zrobionym z greckiego jogurtu, wymieszanego z harissą i pasta paprykową. proporcje dowolne - jak komu smakuje. składniki ok 20 liści kiszonej kapusty szklanka soku z kapusty bulion do zalania gołąbków farsz 300 g wieprzowiny 200 g wołowiny 200 g ryżu 80 g wędzonego boczku 2- 3 cebule 4 ząbki czosnku łyżka słodkiej(...)wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu 10 min - ma być prawie ugotowany. Przygotować farsz: połączyć mięso z na wpół miękkim ryżem, dodać przesmażoną, przestudzoną  cebulę i boczek,  słodką paprykę, posiekany czosnek. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi

Stare Gary
Spaghetti alla carbonara 261

gorący jeszcze makaron. Tworzy się wtedy kremowo-jajeczny sos. Z jajek zrezygnowałam, bo akurat dodatek jaj w daniach zawsze bardzo wyraźnie wyczuwam i to niekoniecznie z zachwytem. ;) Kremowy charakter sosu myślę, że osiągnęłam, dzięki dodatkowi śmietany, której tutaj nie żałowałam. Swoją drogą śmietana również nie występuje w każdym "oryginalnym" przepisie. Jest zatem kilka wersji carbonary a ja poniżej przedstawiam swoją(...)/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})();   Spaghetti alla carbonara PRZEPIS Składniki 200 g spaghetti pełne ziarno albo fettuccine 50 g wędzonego boczku  1 cebula 2-3 ząbki czosnku 150 ml śmietany 18% 50 g pecorino (lub parmezanu) 1 łyżka natki pietruszki 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie Makaron

coolinarnastrefa.blogspot.com
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 514

kapusty białej - 1 kg karkówki - 1 kg łopatki - 40 dkg. boczku wędzonego - 40 dkg ( dwie laski ) dobrej swojskiej kiełbasy - garść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół kostki smalcu Przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , sól Wykonanie Obie kapusty szatkuję drobno i w osobnych(...)domową wegetę, duszę. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekładam go do kapusty. Patelnię podlewam odrobiną wody, aby wszystkie smaki z pieczenia mięsa odeszły i dolewam ten płyn do bigosu. Boczek i kiełbasę kroje w plastry przesmażam na suchej patelni, dodaje do kapusty z mięsem. Mieszam i gotuję. W mniejszym garnuszku moczę suszone grzybki ( wypłukane ). Kiedy się wymoczą kroję

Kuchnia z widokiem na ogród
Grillowana cebula – smaczne pomysły na cebulę z grilla 242

przepisu słodką cebulę. Składniki: 4 duże słodkie cebule ¼ szklanki ulubionego sosu barbecue Przygotowanie: Przygotowanie tej cebuli jest identyczne jak w przepisie powyżej, z tą różnicą że wydrążony otwór wypełniamy sosem barbecue. Aby uzyskać bardziej wędzony smak tych cebul można przygotować je wrzucając zawinięte w foli aluminiowej do ogniska. Miłośnicy całych cebul z grilla pokochają je przygotowane w wersji klasycznej(...)nich masło. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Plastry boczku posypujemy brązowym cukrem i zawijamy nimi krzyżowo cebule. Tak przygotowane cebule zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 30 minut. A na sam koniec proponujemy wam grillowaną czerwoną cebulę. Te grillowane plasterki czerwonej cebuli z sosem balsamicznym są fantastyczne. Idealnie one pasują do hamburgerów

naRuszcie
Pieczeń rzymska (klops) z mięsa i ryby 239

wyłożonej połową boczku. Następnie położyć cztery ugotowane jajka, przykryć resztą masy a na górze ułożyć resztę boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy go podawać również z sosem tatarskim. Polecam również klops z mięsa i grochu

Tradycyjna Kuchnia
Boczek faszerowany kurczakiem 345

naczynia żaroodpornego lub zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na noc do lodówki. Po tym czasie boczek w naczyniu podlać szklanką wody i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, podczas pieczenia można polać wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia odkryć aby wierzch się przyrumienił. Przed krojeniem dobrze wystudzić i schłodzić w lodówce

Monia miesza i gotuje
młoda kapusta zasmażana z boczkiem 104

łyżeczki cukru sól, pieprz, wykonanie: Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą solimy i dusimy. Boczek oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę, mieszamy, doprawiamy w razie potrzeby solą, pieprzem oraz cukrem. Dodajemy mąkę. Podsmażamy jeszcze chwilę, aż sos się zagęści. Następnie dodajemy posiekany koperek i podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 647

mięsa (400 g wołowiny -łopatki lub biodrówki+ 400 g wieprzowiny + 300 g boczku), mielę w domu, dzielę na pół, jedną połowę zamrażam, resztę wykorzystuję na kotlety. Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko na kotlety, ale np. na sos bolognese lub do zapiekanki. Składniki na 12-15 sztuk: 500-600 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 2 czerstwe bułki

Kuchnia Prezydentowej
Bitki wołowe w pysznym sosie z miodem 226

warunek musi bardzo długo się gotować. To jest sukces dobrego smaku sosu. Mięso wołowe pokroić i plastry o grubości 1 cm, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor.Dodać obrane szalotki i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć chwilę mieszając. Pod koniec dodać miód(...)takich mięs. Nie trzeba nic robić , ani uważać. Nastawiam na wolne gotowanie i zapominam o mięsie. w takim garnku takie mięso bardzo wolno się gotuje nawet do 5 godzin. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody. Następnie powoli wlać do gotującego się sosu. Wymieszać. Smacznego, polecam

Kuchnia Pokoleń
Domowa Pizza 232

Nie ma osoby, która nie zna tego włoskiego dania. Pizza, rozpowszechniona praktycznie na całym świecie, jest również niezwykle popularna w Polsce i wzbogaca menu niejednego domu

Słodka Strona
Szmurowane mięso czyli kaszubski obiad 334

młodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:). A oto przepis: Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego  2 łyżki mąki pszennej majeranek   sól gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony ewentualnie 3 suszone grzyby 1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i  pieprzem i odstawić(...)który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty. 4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie. 5. Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 3 minut, wrzucamy kapustę i podlewamy 1/2 szkl.wody. Wszystko

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania