podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki) 15 dag boczku surowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 dymka 1 pęczek natki 2 jajka skórka z otarta z 1/2 cytryny 3 bułki 3/4 l mleka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka estragonu półtora łyżeczki majeranku sól , pieprz Sos : 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 125 ml czerwonego(...)plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem z cebulą. Dodałem poszatkowana kapustę , przyprawy , podlałem winem , przykryłem i dusiłem do miękkości. Farsz: bułki zalałem wrzącym mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę , pieczarki , natkę , boczek i podroby. Cebulę i dymkę zeszkliłem na maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny
R'n'G Kitchenjest łatwo dostępne w zupełnie przyzwoitej cenie. Chyba najbardziej znanymi w Polsce kulinarnymi sposobami na królika są te, które zakładają jego pieczenie lub duszenie we włoszczyźnie i podanie z sosem z dodatkiem śmietany. Do tego też dojdziemy, ale mimo wszystko rozpocznijmy od przepisu mającego swoje korzenie raczej na Półwyspie Iberyjskim – królika upieczemy z dodatkiem wina, pomidorów, cebuli i kilku prostych(...)królika i przykrywamy je boczkiem. Mięso obkładamy pomidorami, cebulą i 2 łyżkami masła, w międzyczasie przesypując wszystkie składniki dość obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec podlewamy winem. Brytfannę szczelnie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Pieczemy przez 90 minut. Królika podajemy na ciepło z warzywami, sosem i ziemniakami – gotowanymi i polanymi
Kulinarna Pokusarodzajem mięsa, po które równie chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 l bulionu 6-7 pomidorów(...)połowy ich objętość. Wtedy do pomidorów dodajemy wyrobione wcześniej w dłoniach w kulkę ciasta ( mamy wtedy pewność że nie powstaną grudki), masło z mąką. Cały czas mieszając doprawiamy sos pieprzem, solą oraz maggi, a gdy zgęstnieje wlewamy go do garnka z pulpetami. Całość ponownie zagotowujemy, wstrząsając garnkiem aby rozmieszać sos ( nie mieszamy łyżką, ponieważ możemy w ten sposób
Miód i pieprzteż tu pojawiać się przepisy wysokoenergetyczne, z dużą ilością białka. I takie jest to danie, pyszna fasola jaś, w sosie pomidorowym, ze świeżym rozmarynem, majerankiem, do tego klopsiki z mięsa wieprzowego przyprawione czosnkiem nieniedźwiedzim, a wszytko okraszone w dodatku boczkiem wędzonym. O tak! Miliony kalorii ;-))) To Panowie jak chętni to zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mięsa mielonego wieprzowego wysokiej jakości
SMYKWKUCHNIwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com "Danie, które zawiera gotowaną/duszoną fasolę, sos pomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej." (Wikipedia) 500g fasoli "Jaś" (*) 200g wędzonego boczku 250g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki
Di gotujeZapraszam na gołąbki podhalańskie. Tradycyjne gołąbki z mięsa z dodatkiem np.ryżu w sosie pomidorow ym jedliście zapewne nie raz. Te z dzisiejszego przepisu pochodzą z polskich gór. Faszerowane są ziemniakami, bryndzą,wędzonym boczkiem i cebulą. Połączenie tych składników jest naprawdę rewelacyjne i warte spróbowania. Składniki: główka białej / włoskiej kapusty (około 1kg) 500g ziemniaków 125 g bryndzy
potrawyregionalnekabaczek jest tarty na dużych oczkach tarki, żeby uzyskać ciekawą konsystencję. Jedynymi dodatkami są cebula - dla wzmocnienia smaku i boczek, który idealnie pasuje do placków. W tej wersji można je podawać zarówno ze śmietaną jak i ze swoim ulubionym sosem
Milion Smakówkażdej połówki jajko, je również lekko posolić. Posypać niewielką ilością drobno startego sera, z boku wetknąć plasterek boczku. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20-25 minut. Podawać posypane drobno posiekaną papryczką chili, z cząstką cytryny i sosem majonezowym. Sami powiedzcie, czy to danie nie wygląda pięknie? :) Podrzucam Wam również przepis na domowy majonez
Codzienna kuchnia niecodziennadoskonały. Różne sposoby obróbki warzyw bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle ile potrzeba. Bardzo jesienna propozycja. Zupą w naszej karcie był „krem z białych warzyw, podany z delikatnym sufletem z wędzonego boczku” . Nazwa trochę przewrotna, bo krem nie był w żadnym odcieniu bieli.Czarny kolor kremu może trochę(...)prawdziwie męska uczta: okazała golonka z przyjemnymi dodatkami. W menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim” . Dla wielu golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna i chrupiąca, pod spodem pyszne
Pasja SmakuNaleśniki orkiszowe, zawijane z brokułami, pieczarkami i serem. Podawane z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym są fajną alternatywą dla klasycznych naleśników na słodko. W mięsnej wersji można dodać grillowanego kurczaka, drobniutko pociętego lub pokrojony w kosteczkę przyrumieniony boczek. Gotowe naleśniki przechowujemy pod przykryciem, w lodówce. Bardzo dobrze smakują odgrzewane. Najlepiej odsmażać je na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju kokosowego(...)drobną kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera / startego na tarce 20 g masła 1 łyżka oliwy SOS POMIDOROWY 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku garść listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/5 łyżeczki chili
cool and mintyszklisty – około 15-20 minut. Pamiętamy o mieszaniu. Po odparowaniu gaz pod sosem wyłączamy. Próbujemy sosu czy nie za gorzki, ewentualnie dosładzamy go jeszcze do smaku. KLOPSIKI ZIOŁOWE Mięso indyka i jajko ogrzewamy do temperatury pokojowej. Suchą bułkę, szalotki i boczek kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich czosnek, przyprawy i zioła a całość umieszczamy w malakserze(...)Klopsiki najpierw smażymy partiami na złoto z każdej strony, na średnim ogniu, około 8-10 minut. Wszystkie usmażone klopsy wkładamy do żaroodpornego naczynia (bez pokrywki) i zalewamy naszykowanym wcześniej sosem. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy klopsy w sosie przez 20-25 minut. Co jakiś czas warto je zamieszać. Klopsy po upieczeniu podajemy na podkładce
Karo in the Kitchenchrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu , z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu. Składniki: 1 kg grzybów leśnych (różnych), 500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi), 200 g wędzonego boczku, 200 g wątróbek drobiowych, pęczek włoszczyzny, pęczek natki pietruszki, 1 łyżka suszonego(...)koniec gotowania dodać wątróbki, gotować jeszcze 10 minut. Bulin odlać (po schłodzeniu można go przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać np. do zup, sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły wodą. Odsączyć
SzczyptaSmaQJaja faszerowane pastą z sardynek Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z serem i szynką Zapiekanka chlebowa z boczkiem Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki z warzywami Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami Ziołowo sos + szybka sałatka z serem i oliwkami Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami Sałatki, surówki Domowa sałatka
Słodkie okruszkiminut. Zadowoli wszystkich fanów szparagów, a także tych, którzy lubią makarony, ale nie przepadają za ciężkimi sosami, w których często owe makarony pływają. Zobacz również inne przepisy na SZPARAGI ----> omlet ze szparagami i baleronem coppa , szparagi z boczkiem , szaszłyki z kurczakiem i szparagami Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą - przepis: Składniki: 250 g makaronu 4-6 plastrów szynki
Moje Qulinariamiękkości. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, oraz pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Dodajemy przecier pomidorowy, listki laurowe i ziela angielskie, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do wolno gotującego się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę, oraz pokrojone w paseczki pomidory suszone. Doprawiamy
Bon Appetit Małgorzaty