wychodzi bardzo pokaźna zapiekanka, my zajadaliśmy ją przez dwa dni. Najbardziej smakowała nam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, pycha... ;-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm . Składniki: - 1200-1400g obranych, ugotowanych ziemniaków - 5-6 dużych jaj - 500g pieczarek - 100-150g wędzonego boczku - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 100g startego żółtego sera - duży pęczek natki pietruszki - szczypta(...)klarowanego lub oleju kokosowego podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy tak długo aż odparuje z nich cała woda. Przekładamy do ziemniaków z boczkiem i cebulą. Dodajemy starty ser (gdy nie zapomnimy go, tak jak ja...), przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, dodajemy jajka, pokrojoną natkę pietruszki, majeranek i inne przyprawy (gdy je dodajemy). Całość
Smaczne Zdrowenajmniej 30 min. Po tym czasie spróbować czy dobra :) Do takiej kaszy dobre są bitki w sosie własnym, gulasz, ale podana tylko z samymi warzywami, (lub z kruchą sałatą w jogurcie) też zaspokoi głód :) Ja uwielbiam ze skwareczkami z boczku... Wiem, że jest wiele sprawdzonych przepisów na gotowanie tej kaszy. Jeśli moi Czytelnicy zechcą się nimi podzielić
Proste Potrawyclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 uda drobiowe ( tzw. L ) 0,5 kg łopatki wieprzowej ( dość tłustej ) 1 opakowanie boczku wędzonego nie parzonego ( plastry ) 1 marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej(...)oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko . W przesmarowanej olejem formie do pieczenia , układamy plastry boczku ( jak na zdjęciu ) i wykładamy pasztet – powinien mieć dość luźną konsystencję . Zapiekamy w temperaturze
Ogrodnik w podróżypropozycjami? Ja mam w planach przygotowanie: Żurku na kościach wołowych z dodatkiem białek kiełbasy i wędzonego boczku oraz jajkiem. :) a niech ostrości doda i rozpali nasze kubki smakowe 1/2 łyżeczki chrzanu na talerz zupy. Myślę także nad przygotowaniem królika w sosie śmietanowym z przepisu Pani Anny Starmach Zdjęcie wygrzebane z internetu
ClauditteMissCookingjednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami
Z miłości do słodkościmomentu, aż będzie al dente. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i grubo posiekany czosnek. Gdy boczek lekko się przesmaży, dokładamy do niego ugotowany makaron (nigdy odwrotnie) i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Wyłączamy kuchenkę. Do gorącego makaronu wlewamy sos z żółtek i śmietany. Szybko mieszamy, ponieważ makaron jest gorący, żółtka powinny lekko zgęstnieć i sos zrobi się
Blondynka Gotujeśniadanie (szczególnie po piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stanowiła także obiad czy kolację – warto wtedy dodać do dania coś mięsnego np. wędzony boczek. Szakszukę podajemy z pieczywem – prosto z patelni. Składniki: 4 ekologiczne jajka 2 duże(...)czosnku i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili (lub wsypujemy chili w płatkach). Smażymy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki (lub kartonika). Wrzucamy także paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Sos mieszamy i dodajemy: koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Solidnie solimy i pieprzymy. Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy cztery wgłębienia i wbijamy w nie cztery jajka. Gotujemy
Poezja smakujeść non stop i to bez specjalnego namawiania. Fasolka po bretońsku. Ach, to był prawdziwy rarytas, a jedzenie było niemal rytuałem. Obowiązkowym dodatkiem był świeży, biały chlebek maczany w sosie i jedzony dopiero wtedy, gdy namiękł tak bardzo, że niemal zostawał w miseczce z fasolką. Nic dodać, nic ująć. Danie doskonałe, ale... Ale to było kiedyś. A teraz? Dawno fasolki(...)Dzięki temu wszystko jest równomiernie zrumienione. Tak przygotowany boczek, kiełbasę i cebulę dorzucamy do gotującej się fasoli. Wtedy też dodajemy przyprawy i pomidory z puszki oraz posiekany jak najdrobniej czosnek. W zależności od smaku posiadanych pomidorów można dodać jeszcze mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Całość gotujemy tak długo, aż powstanie gęsty sos, a fasola będzie mięciutka. Jeśli nie uda nam się
Ratunku obiadporanek, Tak jak obiecałem w ostatnim czasie przesyłam Wam przepis na najlepszą domową Pizze z ostrym zielonym pomidorem, ale nie martwcie się jeżeli nie macie go możecie zrobić zwykły sos pomidorowy lub po prostu dać przecier pomidorowy. To wszystko napiszę Wam tutaj moi mili :). tutaj podaje Wam link, gdzie możecie zakupić ten produkt, http://lukspomada.pl/index.php?m=m&id=123. Pizza z ostrym zielonym(...)robimy troszeczkę większe wkładamy tam sera startego i zawijamy tym samym nigdy nie zostawimy boczków po pizzy lub nasi goście. 7. Rozgrzewamy piekarnik na maxa u mnie to było 250 stopni z obydwoch stron 8. smarujemy nasze ciasto Ostrym zielonem pomidorem lub sosem pomidorowym płynnym ruchem łyżki. 9. dodajemy sera mozzarelli i reszte naszych składników na koniec
pichcisztocebula zmięknie. W tym czasie zmiksować szpinak na gładki mus. Do boczku z cebulą, dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek zacznie uwalniać mocny aromat, dodać serek mascarpone i zmiksowany szpinak - wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron tuż przed podaniem połączyć z sosem. Smacznego
kolorowotorcikowotartej lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez około 40 min. (aż boczek się zarumieni wedle upodobania bardziej lub mniej a po bokach mięso zmieni kolor) Gotowe! Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą z surówkami lub ulubionymi sosami
Tagebuch po polskusztuki - 1 kilo łopatki - 0,5 kilo boczku świeżego - 2 młode kapusty - pęczek koperku - łyżka soli, pieprzu, majeranku - 2 duże cebule - 2 szklanki ryżu - 3 liście laurowe - 3 ząbki czosnku - 2 szklanki sosu pomidorowego Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Na dwie szklanki ryżu daj 4 szklanki wody, zagotuj wszystko i zmniejsz gaz na minimum, przykryj i gotuj
Pasje Jolkikiełbaski białe i tradycyjne-śląskie. Pojawiły się również hamburgery z karkóweczką i tortellini zapiekane w boczku. (Przepisy znajdziecie na blogu) W tym roku poza rodzinką w naszym spotkaniu uczestniczyli " Jan Niezbędny " , Kamis i nasz ulubiony majonez Winiary (co prawda jako sos majonezowy, ale nie wyobrażam sobie przygotować go na innym majonezie, więc gościło również Winiary
Wielki apetytwolnowar. Poza tym kurczaka zastąpiłam perliczką. Perliczka wyszła fantastycznie. Nie była przesuszona, miała dużo aromatu, sos świetny. Bardzo polecam na pyszny obiad. Wpomagałam się tym przepisem składniki 1 perliczka 1-2 łyżki mąki Sól i pieprz do smaku 80 g boczku wędzonego, pokrojony w kostkę 3 łyżki masła lub oliwa z oliwek ok 10 sztuk małych pieczarek
Stare Gary