boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:55/99)

Szołdry abo murziny (Wielkanocne mięsiwa zapiekane w drożdżowym cieście na śląską modłę) 199

zrobić 3 rozmaicie 4 mówili 5 koło, przy 6 dlaczego 7 dużą 8 boczku wędzonego 9 kiełbasy 10 dajcie 11 pachniały 12 później 13 z powrotem 14 do środka 15 gdzie 16 pół 17 roztrzepanym 18 uważajcie 19 przypaliły 20 naprawdę 21 sos

Chop w kuchni
KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA 416

ciepło jak i na zimno. Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 2 jajka 100 g mąki pszennej 250 g wędzonego boczku 1 łyżka majeranku sól pieprz do smaku Obrane ziemniaki umyłam i starłam na drobnej tarce

potrawyregionalne
Makaron z sosem grzybowym 201

olej dodajemy obraną oraz pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy aż się zeszkli. Grzyby oraz boczek kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli smażymy ok 15 min. Dokładamy serek mascarpone, mieszamy do rozpuszczenia się, dolewamy śmietankę oraz przyprawiamy. Na bardzo wolnym ogniu dusimy grzyby z sosie ok 10 minut. Makaron mieszamy razem z gorącym sosem. Smacznego

kgwjanczewo
Boczek pieczony w niskiej temperaturze 125

rozmarynem. Boczek umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na jeden dzień. Boczek mocno zwinąć i obwiązać nitką. Ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować tłuszczem ( smalec, olej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Mięso polać wytworzonym sosem i zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec aż mięso wewnątrz osiągnie 72 stopnie – około

królestwo garów
KUGIEL 229

chrupkości. W Polsce mamy również odpowiednik kugla, czyli babka ziemniaczana lub rejbak. Często robiona z boczkiem lub żeberkami wraz z kością. Z związku z tym, że mamy piątek a większość pewnie z Was zachowuje post od potraw mięsnych zrobiłam postny kugiel urozmaicając podanie z sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem.   Składniki: 10 ziemniaków  2 małe cebule  5 łyżek

pieprzny smaczek
PAPPARDELLE Z BRUNATNYMI PIECZARKAMI 110

zrobić: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć pokrojony drobno boczek, aby wytopić z niego tłuszcz. Następnie dodać masło, posiekaną drobno szalotkę i czosnek, oraz pokrojone grzyby. Smażymy do momentu, aż pieczarki zmiękną. Wlewamy śmietankę i mieszając czekamy, aż sos zgęstnieje, wtedy dodajemy makaron i całość dokładnie mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz

Kuchnia w opałach
Temesvári sertéstokány 167

moździerzu, posiekaj czosnek i przygotuj pozostałe przyprawy. Następnie pokrój mięso w paski długości ok 5 cm, odłóż na bok. Cebule pokrój na dość sporą kostkę i dodaj do boczku, zeszklij na tłuszczyku przez ok 5 minut. Cebulę odsuń na bok patelni, dodaj mięso i na dużym ogniu zarumień ze wszystkich stron (jeśli masz niewielką patelnię, zrób to partiami). Przygotuj warzywa(...)całość zdjąć z gazu i dodać do śmietany trochę sosu i rozrobić przed dodaniem jej do dania. Mimo to, Temesvári sertéstokány może się zważyć ze względu na jogurt. Nie wpływa to jednak na szczęście na smak :) Życzę mu apetyt !!!*** link do oryginalnego przepisu ***  link do tłumaczenia googlowskiego :) *Obkroiłam boczek i łopatkę z tłuszczu doszczętnie. **W oryginalnym przepisie był kminek

Bazując na smaku
Zupa bryndzowa 276

życzcie mu uciążliwych dolegliwości gastrycznych. Bryndza jest genialna do tart, sałatek i sosów. Ja ją kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz

ladykitchen
tagliatelle a la carbonara 150

podsmażamy, dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilkę dusimy. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do boczku. Dodajemy serek topiony. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż serek się rozpuści. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub posiekany jarmuż, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy aby makaron pokrył się sosem. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 141

mną talerz zapiekankowej dobroci. Nazwa wiele mówiąca: zBoczek! Ziemniaczane talarki pod przykryciem z wędzonego boczku i czerwonej cebulki , polane kwaśną śmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane talarki pod przykryciem z brokuł , spowite aksamitnym sosem beszamelowym z kawałkami soczystego kurczaka , przyprószone mozzarellą . Dobroci zapiekankowej było niewątpliwie dużo - solidna pół-kilogramowa

Grunt to przepis!
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 137

maszynce do mięsa, jak ostygną dodać ser i cebulkę i przyprawić do smaku. Sos czosnkowy : - jogurt naturalny - czosnek - sól i pieprz do smaku Mieszamy wyciśnięty czosnek z jogurtem i przyprawami. Można dodać trochę majonezu dla tych co nie patrzą na kalorie :) Skwarki : - surowy boczek - pieprz - jeśli boczek nie był za tłusty to kilka łyżek oleju Mielimy boczek i smażymy

Wypieki Rene
WAFFLES & BACON – BATMAN: ARKHAM KNIGHT – gofry na piwie z karmelizowanym bekonem 253

się w Pauli’s Diner, zamawia sałatkę bez sosu, po chwili jednak wraca po rozum do głowy i prosi kelnerkę o gofry z bekonem. Takich rarytasów zdecydowanie nie mogliśmy odmówić ani sobie, ani Wam! Wspomniane gofry podaliśmy w dość nietypowy sposób, gdyż do ciasta dodaliśmy piwo i ser. Dodatek karmelizowanego boczku i syropu klonowego powoduje, że gofry z Gotham

Nerds Kitchen
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 236

Bakłażana. Posypałam go ziołami.   Następnie cebula z czosnkiem.   Kolej na wędzony boczek. Warstwa pomidorów, posypanych ziołami. Rozłożyłam plasterki cukinii.    Brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków. W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty ser mozzarellę z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Polałam sosem ziemniaki. Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na około 30 minut i piekłam w temperaturze

potrawyregionalne
Fasolka szparagowa z boczkiem na ostro 147

Fasolka, fasolka, mogę ją jeść latem na okrągło. Do znudzenia. Dzisiaj przedstawiam wam przepis na fasolkę na ostro w sosie pomidorowym, tylko zastanawiam się czemu do

Bernika - moj kulinarny pamietnik
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 190

przepisem na ten rarytas z zająca – w składnikach wymienione zostały boczek, marchew, pietruszka, cebula, prawdziwki, namoczony chleb, kopa jaj (tutaj chyba karczmarz się nieco pomylił :D), słonina, imbir, sól oraz majeranek. Do receptury dodaliśmy kilka naszych trików, które sprawią, że pasztet będzie aromatyczny i aksamitny. Podaliśmy go z sosem żurawinowo-winnym, gdyż jak sama nazwa dodatki mówi, kraina Toussaint słynnie(...)czyli nogi odkrawamy przy łączeniu kości, a tors dzielimy na 3 części za pomocą tasaka lub dużego, ostrego noża). Podroby odstawiamy do lodówki – będą nam potrzebne nieco później. Z boczku odkrawamy skórę i kroimy na mniejsze kawałki. Skoki (kończyny) w kilku miejscach nacinamy tak, aby zrobić mini kieszonki, do których wkładamy po kilka małych kawałków boczku. Pozostałe kawałki boczku wykorzystamy

Nerds Kitchen
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 153

flądra smażona, sery angielskie i francuskie, smażony ser, pajda ze smalcem, Pszeniczne: Grillowany boczek, smażone jajko, białe kiełbaski, Belgijskie: Dania rybne, warzywa z woka lub blanszowane, lody waniliowe, krewetki tygrysie Barley Wine: Polędwica wołowa, orzechy nerkowca, gofry, fistaszki Bitter: Fasolka po bretońsku, gołąbki w sosie pomidorowym, jagnięcina, smażone jajka, kiełbaski Jeśli nie macie dostępu do dobrze zaopatrzonych sklepów piwnych, istnieją

Kuchnia PROzdrowotna
Przepiórki z figami 122

ułożyć resztę fig. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut. Zdjąć boczek z przepiórek (ułożyć go obok), polać ptaki połową wina i piec dalej 25-30 minut. Figi, które piekły się obok przepiórek, przetrzeć przez sito, dodać do nich resztę wina i sos z pieczenia, z którego należy zdjąć tłuszcz. Zagotować, dodać masło, wymieszać. Zdjąć

królestwo garów
Zdrowe grillowanie 160

pobudza nasz apetyt i tym samy jemy po prostu więcej  tłustą kiełbaskę, boczek czy karkówkę zastąpmy chudym mięsem m.in pierś z kurczaka, ryby, wołowina jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne  zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów  fit desery - zamiast ciężkich ciast z masami użyj lekkich deserów np. sorbety owocowe

Truskawkowa Fiesta
Fasolka po bretońsku 158

Fasolka po bretońsku  to polskie danie, które zawiera  fasolę ,  sos  pomidorowy i kiełbasę. Poniżej przedstawiam przepis na błyskawiczną fasolkę po bretońsku, ponieważ aby skrócić czas przygotowania użyłam fasoli konserwowej. W oryginalnej recepturze do fasolki po bretońsku dodaje się jeszcze wędzony boczek i majeranek.  Składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów

Ugotować