boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:50/99)

Awokado zapiekane z jajkiem i boczkiem 138

każdej połówki jajko, je również lekko posolić. Posypać niewielką ilością drobno startego sera, z boku wetknąć plasterek boczku. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20-25 minut. Podawać posypane drobno posiekaną papryczką chili, z cząstką cytryny i sosem majonezowym. Sami powiedzcie, czy to danie nie wygląda pięknie? :) Podrzucam Wam również przepis na domowy majonez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 162

doskonały. Różne sposoby obróbki warzyw bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle ile potrzeba. Bardzo jesienna propozycja. Zupą w naszej karcie był „krem z białych warzyw, podany z delikatnym sufletem z wędzonego boczku” . Nazwa trochę przewrotna, bo krem nie był w żadnym odcieniu bieli.Czarny kolor kremu może trochę(...)prawdziwie męska uczta: okazała golonka z przyjemnymi dodatkami. W menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim” . Dla wielu golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna i chrupiąca, pod spodem pyszne

Pasja Smaku
NALEŚNIKI ORKISZOWE Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM 128

Naleśniki orkiszowe, zawijane z brokułami, pieczarkami i serem. Podawane z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym są fajną alternatywą dla klasycznych naleśników na słodko.  W mięsnej wersji można dodać grillowanego kurczaka, drobniutko pociętego lub pokrojony w kosteczkę przyrumieniony boczek. Gotowe naleśniki przechowujemy pod przykryciem, w lodówce. Bardzo dobrze smakują odgrzewane. Najlepiej odsmażać je na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju kokosowego(...)drobną kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera / startego na tarce 20 g masła 1 łyżka oliwy SOS POMIDOROWY 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku  garść listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/5 łyżeczki chili

cool and minty
Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 144

szklisty – około 15-20 minut. Pamiętamy o mieszaniu.   Po odparowaniu gaz pod sosem wyłączamy. Próbujemy sosu czy nie za gorzki, ewentualnie dosładzamy go jeszcze do smaku.     KLOPSIKI ZIOŁOWE Mięso indyka i jajko ogrzewamy do temperatury pokojowej. Suchą bułkę, szalotki i boczek kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich czosnek, przyprawy i zioła a całość umieszczamy w malakserze(...)Klopsiki najpierw smażymy partiami na złoto z każdej strony, na średnim ogniu, około 8-10 minut. Wszystkie usmażone klopsy wkładamy do żaroodpornego naczynia (bez pokrywki) i zalewamy naszykowanym wcześniej sosem. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy klopsy w sosie przez 20-25 minut. Co jakiś czas warto je zamieszać. Klopsy po upieczeniu podajemy na podkładce

Karo in the Kitchen
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 138

chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu , z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu. Składniki: 1 kg grzybów leśnych (różnych), 500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi), 200 g wędzonego boczku, 200 g wątróbek drobiowych, pęczek włoszczyzny, pęczek natki pietruszki,  1 łyżka suszonego(...)koniec gotowania dodać wątróbki, gotować jeszcze 10 minut. Bulin odlać (po schłodzeniu można go przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać np. do zup, sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić.     Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły wodą. Odsączyć

SzczyptaSmaQ
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1017

Jaja faszerowane pastą z sardynek Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z serem i szynką Zapiekanka chlebowa z boczkiem Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki z warzywami Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami Ziołowo sos + szybka sałatka z serem i oliwkami Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami Sałatki, surówki Domowa sałatka

Słodkie okruszki
Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą 238

minut. Zadowoli wszystkich fanów szparagów, a także tych, którzy lubią makarony, ale nie przepadają za ciężkimi sosami, w których często owe makarony pływają. Zobacz również inne przepisy na SZPARAGI ----> omlet ze szparagami i baleronem coppa , szparagi z boczkiem , szaszłyki z kurczakiem i szparagami  Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą - przepis: Składniki: 250 g makaronu 4-6 plastrów szynki

Moje Qulinaria
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami 178

miękkości.  Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę,  rozgnieciony ząbek czosnku, oraz pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Dodajemy przecier pomidorowy,  listki laurowe i ziela angielskie, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do wolno gotującego się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę, oraz pokrojone w paseczki pomidory suszone. Doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pyszna wiejska pizza 116

mleka 3/4 szk wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 6 łyżek oleju Sos : 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 4 łyżki wody 2 szczypty soli Farsz : 4 cienkie wiejskie kiełbasy 150 g wędzonego boczku 200 g pieczarek 2 cebule 200 g żółtego sera 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka pomidorów z czosnkiem i bazylią

Ewa w kuchni
Kminkowa łopatka 191

Duszona wieprzowina zawsze ma u mnie zwolenników. Powodem jest chyba aromatyczny sos i fakt , że mięso rozpływa sie w ustach. Tym razem upiekłam łopatkę bardzo prosto

Buniabaje w kuchni
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 240

przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki  pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól morska  świeżo zmielony pieprz   Sos:  4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie) 0,5 łyżki octu jabłkowego(...)zagotowania: na większym ogniu bez przykrycia, po zagotowaniu: na mniejszym ogniu już pod przykryciem)  Ser feta rozgniatamy w miseczce widelcem - odstawiamy na bok.  Umyty i osuszony boczek kroimy w drobną kostkę - usuwając warstwę skóry. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w drobną kosteczkę.  Na rozgrzanej patelni umieszczamy 1 łyżkę masła i zarumieniamy na niej posiekany ząbek czosnku. Kolejno

Symfonia Smaków
Ziemniaki w całości z wypełnieniem z jajka, sosu pomidorowego, suszonej szynki z szybkowaru 163

faszerowane Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 18 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 lub wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 2 łyżki sosu pomidorowego z pieczoną cebulą lub więcej 4 ziemniaki o wielkości 230 g - 240 g/szt, nie obieraj, każdy wyszoruj szczoteczką do warzyw. Wybierz ziemniaki takie, aby po położeniu(...)ziemniak przypada 1 jajko) 2 plasterki dowolnej suszonej szynki lub boczku świeża szałwia lub inne zioło, drobno posiekaj 1 szalotka, pokrój na ćwiartki i upiecz jak do rosołu sól morska drobno mielona czarny pieprz świeżo mielony troszkę roztopionego masła Przygotowanie przygotuj sos pomidorowy wg przepisu Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą ułóż każdy ziemniak poziomo i zetnij

Szybko Szybkowar
Tarta z zielonym groszkiem 209

groszku świeżego lub mrożonego 100 g boczku 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy 3 jajka ¼ szklanki śmietany ¼ szklanki mleka 100 g startego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dzisiaj miła odmiana od zwykłych obiadów. Szybka i nieskomplikowana potrawa, na kruchym spodzie z dodatkiem warzyw i żółtego sera, polana aromatycznym sosem śmietanowym. Najpierw należy przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto połączyć

Świat Domowej Kuchni
A po drugie... 156

naprawdę jedyną rzeczą, którą dokupiłam, żeby je zrobić, był boczek. Mąkę, cukier, sól i mleko  ( szczególnie mleko) zawsze mamy w domu, w koszyczku znalazła się akurat czerwona cebula (ale równie dobrze można użyć zwykłej), a w lodówce leżało troszkę sera, który C. kupił do beszamelu. Sosu nie było, ser został. Poszperałam więc w książce Pieczenie chleba w domu Gertrud

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Feijoada po raz kolejny 169

pół kilo żeberek,  - pół kilo podgardla - pół kilo boczku - noga wieprzowa - pół kilo kości cielęcych. Mięso oraz boczek kroimy w kawałki i wrzucamy do głębokiego garnka/miski. Bierzemy blender. Wrzucamy do niego 2 cebule, 2 papryki zielone i miksujemy. Otrzymany sos do pokrojonego mięsa. Dodajemy również 2 łyżki koncentratu pomidorowego (my polecamy koncentrat pudliszki).  Tym razem nie udało się

Smaki Brazylii
Smaki dzieciństwa - KONKURS 90

które kojarzę z dzieciństwa nierozerwalnie wiążą się z moim tatą. I to nie koniecznie są moje ulubione smaki... Boczek, który tata układał na kanapki, a później kroił na tak maleńkie kawałki, żeby dało się to przełnąć bez gryzienia (nienawidziłam tego). Sosy... musztardowy i chrzanowy, których nikt nie potrafi podrobić... Barszcz biały - nie jadłam lepszego... Kurczak z rożna ze skórką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa warzywna z pesto, świderkami i boczkiem 88

według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do zupy ugotowany makaron oraz boczek. Gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, na środku umieszczamy łyżkę sosu pesto (przepis na domowe pesto jest już na blogu) i posypujemy całość odrobiną świeżych, posiekanych ziół. Zupę można także

MyCookBook.pl
roladki schabowe z chrzanem 151

pieczarek dodać chrzan i wymieszać. Na każdy plaster mięsa nałożyć farsz i zwijać w roladki. Każdą owinąć w boczek (jeśli trzeba to spiąć wykałaczkami) i nasmarować pozostałą mieszanką przypraw.  Piec w piekarniku około godziny w 200*C podlewając tworzącym się sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wietnamski pasztet pate 174

Jeden wietnamski pasztet już piekliśmy. Ale tamten był odświętny. I bardziej nadawał się do jedzenia na półmisku niż do serwowania w kanapce. Od tamtej pory zjedliśmy

slodkokwasnapl
Boczek pięć smaków. 143

Zima idzie. Taka refleksja nas naszła dzisiaj po wizycie na balkonie i doglądaniu papryczek. A jak idzie zima, to by się przydało obrosnąć warstwą tłuszczu i

slodkokwasnapl
Drobiowe roladki w boczku 4134

odkładam do lodówki. W między czasie kroję w plasterki boczek. Po pół godz. paseczki filetu przycinam +/- do wysokości boczku i zawijam dobrze zaciągając i łączę całość wykałaczką wbijając ją skośnie. Grilluję ok pół godzinki na średnim żarze. Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym . Jeść tylko i wyłącznie palcami

Mechanik grilluje

Proponowane wyszukiwania