boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:53/99)

Roladki z brzoskwinią w winno porowym sosie 229

kurczaka z owocową soczystą wkładką,duszone w delikatnym sosie z dodatkiem białego wina,to dedykacja dla prawdziwych smakoszy,na wykwintny rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje.... Składniki Dla dwóch osób: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 duża brzoskwinia 1 por 2 łyżki serka mascarpone Kilka gałązek świeżej mięty 4 plastry boczku gotowanego 250 ml bulionu drobiowego 50 ml wina(...)strony,  ułożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie,oraz po kawałku pora-resztę pokroić w krążki.  Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej mięty całość zrolować, zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć wykałaczkami Na patelni rozgrzać olej obsmażyć roladki z każdej strony aby były lekko rumiane przełożyć do rondla razem z olejem w którym się dusiły, wlać bulion drobiowy oraz

Wanilia i Kardamon
Gdyńska Oferta Lunchowa - z wizytą w TRAFIK 159

boczkiem , pełna mięsa, warzyw i przypraw. Zupa bardzo dobrze doprawiona, pełna warzywnego aromatu, z wyczuwalnym smakiem boczku. Prosta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem głównym okazała sie p olędwiczka wieprzowa z polentą oraz puree z selera i cytryny, w sosie na bazie cydru Przyznaję, że polędwiczka mogłaby dodatkowych kilka minut spędzić w ogniu, bo była marginalnie

Grunt to przepis!
Zalewajka mojej babci. 567

dlatego przedstawiam Wam dziś przepisy moich ukochanych Babć. 1. Na zalewajkę 2. Rybę w sosie pomidorowym 3. Ciasto drożdżowe     Moim ukochanym Babciom, Babciom mojego syna :) i wszystkim Babciom na świecie składam najserdeczniejsze życzenia. Dużo zdrowia i radości.      Zalewajka Składniki: 200 g boczku wędzonego (babcia Miecia używa słoniny :) ) 250 ml zakwasu na barszcz biały

Miksturownik
Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną 141

bułce układamy kolejno: świeży szpinak, burgera, plaster pomidora, plastry ogórka, plaster cebuli, podgrillowany oscypek, podsmażony plaster boczku i przykrywamy drugą połówką ciepłej bułki. Bułkę spinamy długą wykałaczką, a na wykałaczkę wbijamy po 2 pomidorki. Zajadamy z dżemem żurawinowym ze słoiczka. Albo z domowym sosem żurawiinowym. Smacznego! EDMIR-POL   to rodzinna firma, od początku działalności zajmująca się sprzedażą naturalnych

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 266

piersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku mała cebula kawałek świerzego ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę drobno tartego sera – parmezanu marynata : 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Ogrodnik w podróży
Bigos orientalny 180

schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)  0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)  0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma)  0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe)  5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki(...)drobną kostkę boczek i cebulę. Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić na patelni) dodać do kapusty. Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą z nich dodać do kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wędzoną paprykę, kardamon, miód, gałkę muszkatołową oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku. Gotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Włoska carbonara z surowym żółtkiem – makaronowy ideał 171

szerokim płaskim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek i smażymy, aż stanie się brązowy i chrupki. Wyjmujemy go z tłuszczu, odkładamy go na chwilę na bok (zostawiamy sobie łyżkę boczku do dekoracji). Wrzucamy na pozostały w rondlu tłuszcz czosnek, szybko mieszamy żeby od razu się usmażył i nie zrumienił, wrzucamy odcedzony makaron. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wsypujemy cały(...)dokładnie mieszamy całość, aż jajko zagęści sos i makaron stanie się szklisty– już bardziej rondla nie podgrzewamy , bo jajko się zetnie i wyjdzie nie carbonara, ale makaron z jajecznicą. Rozkładamy dwie porcje gorącego makaronu na talerze, robimy na szczycie wgłębienia w które wkładamy po jednym surowym żółtku. Całość posypujemy odrobiną boczku i ziół, świeżo mielonym, ziarnistym grubym kolorowym pieprzem

Karo in the Kitchen
Najlepsze Ciasto na Pizze 6019

Ciasto na pizzę to połowa (jak nie więcej) sukcesu na idealną pizzę. Według mnie najlepsze ciasto na pizzę to lekko chrupiąca skorupka z delikatnym, puszystym i

Słodka Strona
Nóżki kurczaka w musztardzie i boczku 213

godzin do zamarynowania. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Każdą nóżkę kurczaka owijamy plastrem boczku, spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy winem, na wierzchu kładziemy drugą gałązkę rozmarynu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut, od czasu do czasu polewając powstającym sosem. Podajemy z ziemniakami/ryżem i/lub ulubioną surówką, posypane szczypiorkiem. Smacznego

My Culinary Art
Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym 100

piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekałem do czasu, aż ziemniaki się zezłociły. Sos : wymieszałem majonez, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Wstawiłem na pół godziny do lodówki. Cebulę obrałem, pokroiłem w cieniutkie plasterki. Bekon usmażyłem na chrupko. Upieczone ziemniaki posypałem cebulą, boczkiem, posiekana natka pietruszki, a na koniec pokruszonym serem

R'n'G Kitchen
Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły - Sesja fotograficzna dla Boskiej Pragi 157

sous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką z brukselki i boczku  Polenta z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym, purée z bakłażana i sezamu, chutneyem z dyni i jabłka oraz pianą z palonego masła Czarne pierogi z łososiem, sezamem i sosem chrzanowym Hummus Ekipa Codzisw.menu prawie w komplecie: Natalia, Asia, Karolina, Wiktoria, Monika, Michał, Michał

Food Square
ZAPIEKANKA BRUKSELKOWO - WARZYWNA 154

piekarnika na około 40 minut w temp.200 stopni. Należy podlać ją wodą aby warzywa puściły sos i dobrze się upiekły. Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę startym serem wedle uznania. Ja użyłam mozzarelli. Możecie oczywiście użyć dowolnych warzyw i dodać pokrojoną wędlinę np.wędzony boczek. Smacznego! Proste i zdrowe danie

potrawyregionalne
Gulasz z żołądków, przepyszny 190

Zrobiłam go dzisiaj na obiad, tym razem z warzywami. Sos który się wytworzył podczas gotowania jest pyszny, bardzo polecam. Smakowało wybornie Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony, smażyć chwilkę, tłuszcz z boczku musi się lekko stopić. Dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć, aż zmięknie. Wrzucić pokrojone żołądki, łodygę

Kuchnia Pokoleń
Truskawkowa sałatka z rukolą, ziarnami i miodowo-bazyliowo-miętowym sosem 155

jeść nie tylko jako przekąskę, ale również jako dodatek do grillowanych mięs. Karkówka, czy boczek są idealne. Spróbujcie ;) Składniki: 10 średnich truskawek 2 garści rukoli łyżka ziaren słonecznika 10 oliwek czarnych pomidory suszone ok 5 sztuk pół kotki sera feta pęczek szczypiorku Sos: 1 łyżki płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz 2 łyżeczki

ChilliJemy
Baba Ziemniaczana 252

Baba ziemniaczana jest świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można ją podawać ze śmietaną, ulubionym sosem lub po prostu samą. Wymaga trochę pracy ponieważ trzeba zetrzeć ziemniaki, ale warto. To proste i bardzo dobre danie. Składniki: 1,5  kg ziemniaków 200 g wędzonego boczku może być dodatkowo zapażony 2 duże cebule 200 g mąki 2 jajka 3 ząbki czosnku

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania