połowę. Przekładamy na talerz. 3. Na tę samą patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy przez 5 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy 5 minut. Dodajemy grzyby i gałązkę świeżego oregano, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy łyżkę koncentratu i przesmażamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. 4. Do gniazdek z ciasta nakładamy drobiowe ragout
My Culinary ArtJakoś przyzwyczailiśmy się do bardziej treściwej formy leczo z boczkiem lub kiełbasą, zwłaszcza jeśli ma ono stanowić danie obiadowe :)) Ja zawsze zajadam leczo z pieczywem, mąż natomiast woli ... z ryżem. Składniki: 3 duże ceb ule 2 ząbki czosnku 1 kg czerwonej papryki 2 puszki pomidorów w sosie własnym 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
Walijskie Pichceniefasolą dodać zmiksowane pomidory, koncentrat, podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem. Doprawić majerankiem, solą, zmielonym pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru. Jeśli lubimy -jak my- trochę ostrzejsze smaki, to można dodać pieprzu kajeńskiego lub chili mielonego. Gotować kolejne 10-15 min. U mnie – ponieważ nie dolewałam dużo wody – sos był gęsty i nie musiałam robić do niego zasmażki. Smacznego
UgotujmyTo.plsól do smaku 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć ze zmielonym boczkiem, solą, pieprzem, majerankiem, mlekiem. Pietruszkę drobno posiekać, połączyć z resztą składników. Dobrze wymieszać, najlepiej dłonią. 2. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę mięsną. Piec w tem. 180 C przez 90 minut. Po upieczeniu odlać ,,sos,, , który zbierze się w foremce, wyciągnąć pieczeń i pozostawić do wystudzenia
Apetyczna babeczkajednak wyjątkowe - jak moi Fani! Przecież nie mogłabym Was nie zaskoczyć! Składniki: ciasto na tartę - przepis tutaj (klik) 3 duże marchwie 2 duże pietruszki 1 cukinia 1 bakłażan opakowanie boczku długo dojrzewającego lub szynki szwarcwaldzkiej 1 jajko 1 łyżka stołowa musztardy Dijon 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto na tartę według(...)wolę takiego. Czosnek posiekać drobno. W miseczce wymieszać jajko, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty (wcześniej wysmarowaną olejem), posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 200 stopni, program góra/dół bez termoobiegu. Układać kompozycję z warzyw, zaczynając od środka. Skończywszy każdy "okrąg" smarować boki warzyw sosem. Jako ostatnią warstwę zewnętrzną proponuję
Garniec Magaliegarnek z makaronem. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę, boczek i podsmażamy by się lekko zrumienił. Dorzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy na małym ogniu aż cebula zmięknie. Zwiększamy ogień dorzucamy anchois i brokuły i smażymy 5 minut mieszając. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wino i odparowujemy sos do 1/4. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewióryszerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia. Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą sos. Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane
cucinarechyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe
Pełny talerzpiekarnika tartę kroimy w paski i jemy ciepłą. My oprócz boczku dodaliśmy resztkę pepperoni, ale można to pominąć. Nie kombinujcie tylko z pomidorami i oliwkami, bo wyjdzie pizza, a na włoską pizzę, to jeszcze poznacie przepis! Do tego zrobiliśmy szybką sałatę z kurczaka, żółtej papryki i gruszki polaną sosem z oliwy, octu balsamicznego i musztardy. Znajdźcie godzinę i zróbcie sobie
GRUBY WAŁEKpokroić w kosteczkę. Twarożek wymieszać z jajkiem, dodać fasolę, boczek, sól, pieprz, zioła, dymkę oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Na spód wyłożyć farsz, a wierzch posypać żółtym serem. Piec ok. 45 minut ww. temperaturze 190-200oC. Tartę podawać ciepłą z czerwonym barszczem do picia lub polaną sosem na bazie jogurtu, np. musztardowym, chrzanowym lub czosnkowym
Czerwień i błękitMarzy się wam szybki i nieskomplikowany obiad, za to smaczny? Spaghetti Carbonara to idealne wyjście z sytuacji W trakcie gotowania makaronu przygotowujemy szybki sos (serio jest
Wypieki i RumieńceKolejny przepis na pastę do kanapek... Warto czasami posmarować kanapeczki czymś innym niż twarożek czy masło. Składniki: 300 g bobu 100 g wędzonego boczku 2 łyżki
IMPRESJA SMAKUkuchni poleskiej. To nic innego jak duszona fasolka w sosie pomidorowym z dodatkami. Można dodać do niej mięso, kiełbasę, pieczarki, krojonych pomidorów. Jest syta i bardzo aromatyczna. Polecam samą lub z bułeczką, czy chrupiącym chlebkiem. Składniki: 0,5 kg fasoli białej Jaś 250 g kiełbasy dobrej jakościowo 250 g boczku wędzonego lub surowego olej rzepakowy - do smażenia
Zasmakuj Kuchnikostkę. Boczek kroimy w paski, cebulę drobno siekamy. Boczek podsmażamy, dodajemy cebulę i na koniec dynię. Śmietanę mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla. Czynność tę powtarzamy na kolejnych plastrach ciasta. Przykrywamy farszem, zalewamy sosem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200ºC. Do wykonania tarty wykorzystałam
Podróż w kulinaria