plastrami boczku. Na patelni rozgrzałam oliwę i masło. Nastawiłam makaron do gotowania. Indyka przełożyłam na patelnie i smażyłam z obu stron na złoty kolor. Kilkakrotnie je przewracamy na obie strony, aby równomiernie się nam obsmażyły. Wlewamy śmietankę,dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone suszone pomidory i gotujemy kilka minut do momentu, aż pomidorki zmiękną, a sos zrobi się bardziej
kruche babeczkiplaster boczku, następnie usmażyć na patelni aż się zrumienią. JAJKO POCHE – JAJKO W KOSZULCE Sposób przygotowania: Do garnka wlać 2 l wody, 40 ml octu winnego, dodać łyżkę soli i zagotować. Do lekko wrzącej wody delikatnie wbić jajko i gotować ok. 2-2,5 min, następnie przełożyć do miski z zimną wodą. REDUKCJA Z OCTU DO SOSU HOLENDERSKIEGO
SzczyptaSmaQśledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE
bistro mamazeszklić. Dodać boczek, podsmażyć 2-3 minuty. Dodać startą marchewkę. Smażyć 3-4 minuty. Dodać przyprawy (bez soli i pieprzu). Smażyć kilka minut, żeby smaki się wymieszały. Dodać bakłażana i pomidory (ewentualnie paprykę). Smażyć kilka minut, aż pomidory będą lekko się rozpadać. Dodać kurczaka, wymieszać, smażyć 7-8 minut. Dodać bulion, wymieszać, dusić kilka minut do zredukowania sosu. Dodać oliwki
Pociąg Do KuchniOstatnimi czasy przyrządzamy sporo wołowiny. Bo mięso wołowe jest dobre i zdrowe. Chociaż wieprzowe też jest dobre 😉 szczególnie boczek. No ale miało być o wołowinie. Wiadomo
slodkokwasnaplkiełbasy, boczku , jeśli lubisz 2 czerwone cebule, raczej małe 1 pęczek koperku sól i pieprz do smaku 4 łyżki passaty pomidorowej i kilka pomidorów suszonych Poszatkuj kapustę i zlej wrzątkiem, duś do miękkości. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pokrojone na kawałeczki piersi z kurczaka, dosmacz solą i pieprzem. Przełóż do garnka z kapustką, dodaj pomidorowego sosu z butelki
Z Kuchni Do KuchniBoczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki Sałatki: Sałatka ziemniaczana z jajkiem Sałatka ,,słonecznik" Sałatka z kurczakiem i mango Sałatka warstwowa z kurczakiem Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami Sałatka ziemniaczana Zupy: Żurek wielkanocny Zupa pieczarkowa Sosy: Domowy
Kuchnia Łukaszalekko rozbić. Mięso nacieramy solą i kropimy oliwą. Odstawiamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie obtaczamy je delikatnie w mące. Na patelni podsmażamy boczek i dodajemy do niego obtoczone w mące mięso. Smażymy je z każdej strony. Mięso przekładamy do garnka, a na patelni smażymy posiekaną cebulę. Cebulę dodajemy do mięsa wrzucamy suszone(...)owoce jałowca, lekko pieprzymy. Podlewamy 1/4 szklanki wody i całość dusimy, aż mięso będzie mięciutkie, co jakiś czas na przemian podlewając winem i wodą. Sos który powstanie nam w mięsie przecieramy przez sitko i polewamy nim mięso. SMACZNEGO
Lili w kuchnisosem beszamelowym to idealna potrawa na obiad we dwoje lub kolację ze znajomymi. Włosi kochają lasagne bolognese i napoli, każdą. My pokusiliśmy się o zrobienie zupełnie nowej, wiosennej, zielonej wersji tej sycącej włoskiej potrawy. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego 40 gramów boczku 40 gramów masła
Bon Ton Italiakawałku boczku, ogórka i cebuli. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką. W brytfance o grubym dnie rozgrzać olej z margaryną,obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na ciemno-brązowy kolor. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 80minut, w razie potrzeby dolewając wody. Następnie wyjąć zrazy, doprawić sos, można zaciągnąć łyżeczką
Z miłości do słodkościgniazda nasienne i kroimy w kostkę, marchew obieramy i kroimy na plastry, seler naciowy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy głębszą patelnię i wrzucamy na nią boczek, smażymy kilka minut do uzyskania ładnego koloru, a następnie dorzucamy cebulę, czosnek i seler naciowy. Wszystko przesmażamy do momentu, gdy warzyw lekko zmiękną i dodajemy marchewkę. Następnie dodajemy pieczarki(...)Wywar zagotowujemy i podgrzewamy bez przykrycia przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy przecier oraz passatę i ponownie całośc zagotowujemy. Solimy i pieprzymy do smaku. Do mięsa i sosu dosypujemy wszystkie przyprawy i zioła oraz cukier, mieszamy, a następnie wsypujemy warzywa. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko na małym ogniu przez
Cooking Monsterpodsmaż boczek z oregano, aż zbrązowieje. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, podsmażaj ok. 7 minut. Następnie dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż zbrązowieje, mieszając. Dodaj pomidory z puszki, a puszkę wypełnij wodą i dolej ją do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz świeżej bazylii, wybierz listki i schowaj je do lodówki. Łodyżki posiekaj i dodaj do sosu. Doprowadź
Corner With Recipesboczkiem, do którego zapomniałam dodać tak lubianego przez mojego Męża czosnku ;P i tu też nie dałam :P ja tam akurat czosnkowa nie jestem, więc nawet nie zauważyłam różnicy :) Składniki: Składniki na marynatę: 2 kg szynki 10 liści laurowych (Prymat) 10 ziaren ziela angielskiego (Prymat) 1,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego (Prymat) 5-6 łyżek soli 2 łyżki sosu sojowego
Kolorowy Przepisownikboczku. Dodajemy cebulę Wlewamy to wszystko do masy ziemniaczanej (z tłuszczem).Rozbijamy 2 jajka. Żółtka dodajemy do masy ziemniaczanej. A białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do masy z ziemniaków i powoli mieszamy. Całość wlewamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia ,spryskujemy wierz olejem i do pieca w temp 180 do zarumienienia :)--na okolo 1-1,5 godz. SOS
w mojej kuchniZabiegana ostatnimi czasy miałam naprawdę mało czasu na dobry obiad. Kiedyś w kolejce nawiązałam rozmowę z panią z Rosji, która podała mi ciekawy przepis na smażoną
Przepisy Aleksandry