boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:72/99)

Zrazy z dzika 225

ucieszyłam bo dziczyzna jest pyszna. Oczywiście musi być dobrze zrobiona Mięso na zrazy pokroić na 0,5 cm, doprawić płaty mięsa z dwóch stron solą, pieprzem i posmarować musztardą. Boczek i cebulę zmielić przez maszynkę do mięsa i połączyć z mięsem mielonym. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Masą z mięsa mielonego posmarować każdy płat mięsa. Ogórka kiszonego pociąć w wzdłuż(...)zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać wodą, zagotować. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Gotować na małym ogniu do miękkości. Jak już zrazy są miękkie, zlać sos do garnuszka i zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Powoli wlać do gotującego się sosu. Ponownie zalać tym sosem zrazy. Podawać z ziemniakami w towarzystwie kapusty zasmażanej białej

Kuchnia Pokoleń
Kotlety mielone z piekarnika (pieczone) 171

też inne warianty np. zamiast jajka dodanie ziemniaka, czy rezygnacja z bułki tartej... W smaku są delikatne, miękkie i troszkę inne niż te klasyczne. Idealnie pasują do różnego rodzaju sosów, lecz ja je uwielbiam bez względu na to, czy są z dodatkami - czy bez.      300-400g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka(...)dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić. Uformowane obtoczyć w bułce tartej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. (Naczynie można uprzednio wysmarować odrobiną masła lub plastrem boczku. Nie jest to konieczne.) Piec około 30-35 minut w 180-190 stopniach. W międzyczasie kotlety poobracać na drugą stronę

Di gotuje
Roladki schabowe w sosie pieczarkowo koperkowym. 230

Przygotowanie: Boczek lub bekon pokroić w kostkę lub paski. Cebulę i paprykę pokroić w paski. Plastry schabu rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć i posmarować musztardą. Następnie na mięso położyć cebulę, boczek i paprykę. Zawinąć i zabezpieczyć przed rozpadnięciem się wykałaczkami lub specjalnymi nićmi. Każdą roladkę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony do dość mocnego zarumienienia. Zalać bulionem(...)soli i pieprzu. Mięso wyjąć z naczynia, w którym jest duszone. Do bulionu dodać pieczarki i serki topione. Od czasu do czasu mieszać, do całkowitego roztopienia się serka. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można dodać więcej serków lub zrobić zawiesinę z mąki i wody ( ja zrobiłam zawiesinę). Ja w tym momencie wyjmuję wykałaczki z mięsa, ale nie ma takiej konieczności

W kuchni u Moniki
Gołąbki z soczewicą 169

patelni, a gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek (w wersji wegetariańskiej cebulę i czosnek smażymy na oliwie). W misce mieszamy wszystkie składniki farszu, tj. soczewicę, boczek z cebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Główkę kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można z niej zdejmować pojedyncze liście. Farsz zawijamy(...)minut do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż gołąbki się lekko przyrumienią. Do podania możemy przygotować sos pomidorowy

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z królika 156

problemu z mięskiem. Rosołek z królika też jest bardzo smaczny i chudy . Taki pasztecik bardzo dobrze smakuje z pieczywkiem, jak również możemy podawać z sosami takimi jak sos tatarski, czy chrzanowy. Zaletą są też przyprawy, które były użyte do wypieku pasztetu, takie jak liście laurowe   ,  ziele angielskie ,    a przeważnie  przyprawa   Pasztet - typ kogutek(...)było 750 g mięsa ) marchewka - 1 szt seler - kawałek tłuszcz do smażenia liść laurowy  - 3 szt ziele angielskie  - 4  ziarenka   sól i pieprz do podsmażenia boczek surowy - 450 g wątróbka wieprzowa - 300 g cebula -- 1 szt tłuszcz do smażenia do masy mięsnej jajka - 4 szt bułka kajzerka - 2 szt mleko - 2 szkl przyprawa

Kuchnia Danusi
Rolada schabowa z morelami 155

grubości około 1 cm. Z opakowania moreli odkładamy ok 6 sztuk. Pozostałe kroimy na mniejsze kawałki i lekko miksujemy. To samo robimy z boczkiem wędzonym. Łączymy morele z boczkiem, dodajemy 1 jako i mieszamy. Rozkrojony schab przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Nakładamy przygotowany farsz. Schab zawijamy w rulon. Zawiązujemy w kilku miejscach sznurkiem wędliniarskim. Przyprawiamy na zewnątrz czerwoną(...)pieczenia przykrywamy folią aluminiową. Po pieczeniu schab wyjmujemy z naczynia i zlewamy do garnka płyn z blaszki ( jeżeli trochę się przypaliło, wlewamy trochę wody, ale nie skrobiemy aby później sos nie był gorzki ). Do zlanego płynu dolewamy tyle wody aby całość miała około ½ l. Dodajemy kostkę bulionu, pokrojone pozostałe morele, gotujemy ok 10 minut. Całość miksujemy. Dodajemy 100 ml słodkiej

Smaki Ewy
Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru 169

płat - najwygodniej włożyć mięso między  folię spożywczą lub do foliowego woreczka Plastry wołowiny rozłożyć obok siebie.Posolić i popieprzyć. Każdy posmarować dosyć grubo musztardą,  rozłożyć  plaster boczku, posypać kaparami i szczypiorkiem, położyć suszony pomidor. Zrazy zawinąć, spiąć wykałaczkami, szpilkami do zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym. Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko mąką i mocno zrumienić(...)Płynem zalać zrazy. Dodać czosnek, zioła, przykryć  i gotować w ustawieniu low ok 10  - 11 godzin. Gdy mięso będzie miękkie, zrazy przełożyć do innego naczynia, a powstały sos przelać na patelnię, przecierając przez sito. Można zagęścić  masłem i śmietaną. Doprawić, w razie potrzeby, solą i pieprzem. Do gotowego sosu  włożyć  mięso ( można  wyjąć wykałaczki

Stare Gary
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 175

można je lekko posolić.  Szaszłyki: marynowana przez 48 godzin wołowina , cebula , świeża czerwona papryka , wędzony parzony boczek . Wszystkie składniki pokroić: mięso w średniej grubości kawałki, cebule w krążki, boczek w plasterki, paprykę w odpowiedniej wielkości kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki, które przedtem wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka minut - takie patyczki nie przypalają się podczas grillowania. Szaszłyki(...)sposób szaszłyki będą soczyste, a nie wyschnięte na wiór ;) Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z najprostszą surówką z kapusty pekińskiej, chrupiąca bułką i czosnkowym sosem jogurtowo-pomidorowym. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka pizza carbonara. 137

Gotowe ciasto francuskie? Tak czasem używam, nie mam ochoty, ani czasu na składanie, wałkowanie, składanie, wałkowanie i tak cały czas. Ale ciasto do pizzy, to w

Brzuszki Łakomczuszki
Akademia CookUp - Potrawy mączne i makarony 204

pszenicy durum, itd. Jak postępować z gotowaniem różnych makaronów -  świeżych, suszonych czy mrożonych. Dowiedzieliśmy się jak dobierać odpowiednie typy makaronów do dań i jak łączyć je z sosami. I w końcu przyszedł czas na wstęp o ciastach, które mieliśmy zaraz przygotować - ciasta jajecznego i z jajeczno-semolinowego. I tu nastąpiło to co mało spodziewane! Przynajmniej dla mnie! Mimo różnych(...)niego domowego fast fooda! Kiedy ciasto na pity wyrastało, a potem pięknie rumieniło się i rosło w piekarniku my mogliśmy zabrać się za przygotowanie pierogów z soczewicą i wędzonym boczkiem. Rozdzieliliśmy farsz między całą grupę i lepiliśmy w najlepsze - jakoś do lepienia pierogów nie mam zbyt dużych ciągot, tak tam było szalenie sympatycznie - muzyka, fajny klimat, fajni i przyjaźni ludzie

Plate of Joy
Zapiekanka makaronowa z kabanosami wg Aleex 141

kabanosami, którą zrobiłam dziś na obiad. Smakowite połączenie wędliny, makaronu, pomidorów i sera zadowoli nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Polecam. Składniki: • 150 g kabanosów wieprzowych lub drobiowych • 100 g chudego boczku • 400 g makaronu np.: świderki, kolanka • ½ puszki pomidorów bez skórki • ser żółty • przyprawy: oregano, pieprz, sól, zioła, np. dalmatyńskie • duża cebula • ząbek czosnku • olej Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować(...)wędliną i cebulką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wcześniej lekko natłuścić je olejem). 5. Pomidory zmiksować z przyprawami i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. 6. Makaron z wędliną polać sosem pomidorowym, posypać garścią sera startego na dużych oczkach tarki, przemieszać. 7. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym serem. 8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut. 9. Podawać

W mojej kuchni
Zrazy wołowe tradycyjne 126

udziwnione zrazy i do tego pyszne. Mięso wołowe pokroić na plastry, mocno rozbić na cienkie płaty. Doprawić solą i pieprzem z każdej strony. Na każdym płacie położyć słupek boczku wędzonego, słupek ogórka kiszonego, kilka wiórków cebuli. Dokładnie zawinąć i spiąć wykałaczkami, żeby podczas smażenie się nie otworzyły. Na patelni z odrobiną oleju obsmażyć zrazy na złoty kolor. Pod koniec dodać(...)wywaru można dolać tylko wodę. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Trwa to dosyć długo, to wszystko zależy jak jest wołowina. Podczas gotowania trzeba kilkakrotnie podlać wodą i zamieszać.Sos można zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszanej w małej ilości wody i dodanej do gotującego się sosu, dokładnie wymieszać. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Szaszłyki drobiowe z szalotką, pieczarkami i papryką 178

czerwoną papryką to danie idealne na grilla. Uwielbiam mięsno-warzywne szaszłyki, ponieważ są różnorodne w smaku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje szaszłykowe to spróbujcie przygotować szaszłyki z boczkiem, cebulą i cukinią bądź drobiowo-cytrynowe z cukinią i papryką.   Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duża czerwona papryka  4-5 szalotek 3-4 duże pieczarki sól, pieprz papryka(...)części). Na patyki szaszłykowe nabijać warzywa i piersi z kurczaka. Przygotowane szaszłyki polać odrobiną oliwy z oliwek. Po kilku godzinach upiec na rozgrzanym grillu. Podawać z ulubionym sosem

Ugotować
Jajka po florencku 145

się po okolicy kot. Na takie jedno jajko po benedyktyńsku potrzeba 2-3 plastry boczku, więc tyle kotów własnie koło was powinno się kręcić. Zatem wołacie koty, oddajecie im boczek i już nie zawracamy sobie tym tematem głowy. Robimy szpinak: rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cienko pokrojony ząbek czosnku. Taki nie za mały ten ząbek. Smażymy cały czas mieszając(...)smaku i podsmażamy mieszając co jakiś czas. Po kilku minutach szpinak jest gotowy, aromatyczny i pyszny. Na podgrzanego w piekarniku tosta kładziemy solidną porcję szpinaku, na to jajko, polewamy sosem holenderskim, posypujemy świeżo zmielonym białym pieprzem i odrobiną szczypiorku. Niebo w gębie! Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy

Marder&Marder Manufacture