wileńszczyzny, więc co jak co, ale co to bliny wiedzieli doskonale. Jednak w ich wykonaniu, bliny bliny to nic innego jak naleśniki z pomaczką – tłuszczem wytapianym z wędzonego boczku i słoniny ze śmietaną. Dietetyczne to w żadnym wymiarze danie nie jest Ja za to od dziecka słyszałam, że jak bliny to tylko z mąki gryczanej i nawet doszło(...)mają swoje korzenie na wschód od naszej granicy. A to, jak kto je wykonywał, zależy od rodzinnego domu. Tak czy siak, bliny są pyszne. Ja podałam je z dodatkiem sosu waniliowego, który doskonale złamał smak blinów. Ale możecie podać je ze śmietaną czy tylko cukrem. Kto co lubi Ja użyłam do wykonania blinów mąki pszennej chlebowej i mąki gryczanej pełnoziarnistej
Mieszam w Garnkurzepakowy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie ................................... Wykonanie : Plastry mięsa myjemy , rozbijamy cienko tłuczkiem. Na tak przygotowane mięso kładziemy kawałek cebuli, boczku parzonego i ogórka kiszonego.Każdy plaster mięsa składamy i zwijamy w ciasny rulon .Spinamy wykalaczką lub nitka Na patelni rozgrzewamy olej,ukladamy zrazy i smażymy, aż do zrumienienia.Podgrzamy wode(...)dusimy do miękkości Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1h (jeśli istnieje potrzeba, dolewaj co jakiś czas odrobinę wody). Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem ......................... sos chlebowy Kraj pochodzenia: Wielka Brytania Składniki: mała cebula 4 goździki 400 ml pełnego mleka 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu listek laurowy 3-4 kromki chleba tostowego łyżka masła
w mojej kuchniprzepis to dla mnie bomba! Rewelacyjna pizza na pysznym, puszystym, drożdżowym spodzie. W zależności od naszych upodobań przyrządzamy do niej dodatki takie jak: papryka, pieczarki, cebula, salami, boczek, warzywa czyli to, co lubimy najbardziej :) Robi się ja szybciuteńko, a porcja z 1 patelni zadowoli spokojnie 2 głodomorów, bo pizza jest syta. Polecam przepis - odkąd(...)pół szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Na wierzch: 100g szynki 1 mała cebula kilka pieczarek starta mozzarella Na sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pikantnego ketchupu 2 łyżeczki wody szczypta soli bazylia papryka ostra
Walijskie PichcenieMąż Marzenki przepisu na tajemniczą marynatę żonie nie zdradził. Męska solidarność? ;) Policzymy się później ;);) A tak na serio, to właśnie drobiowe szaszłyki z boczkiem były impulsem do obecnego hasła tygodnia. Miło, że patent Maćka na soczyste mięso poszedł w świat. Korzystajmy z niego! U mnie tym razem patyczki nadziane zostały wieprzowiną, batatami oraz cukinią. Tę ostatnią dla urozmaicenia pokroiłam(...)wcześniej, aby dobrze przeszło aromatem przypraw. Składniki: 500 g wieprzowiny (u mnie łopatka) 1-2 bataty 1 cukinia marynata: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, kolendra, 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę (pieprz i kolendrę utrzeć w moździerzu). Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na kilka godzin
zadanie-gotowaniefrancuskiej, 3 łyżki miodu, łyżkę oliwy i pół łyżeczki suszonego oregano. Wyjęte z lodówki płaty ciasta francuskiego pokroiłem na ćwiartki. Na środku czterech kawałków ciasta umieściłem po dwa plasterki boczku, a na nich kawałki schabu, które następnie posmarowałem z wierzchu marynatą musztardową. Na wierzch mięsa wysypałem pokrojone w plasterki suszone śliwki. Brzegi ciasta posmarowałem rozmąconym jajkiem, a następnie wszystkie kawałki(...)rozmąconym jajkiem, a następnie piekłem je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Na talerze wyłożyłem sałatę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Przygotowałem sos do sałaty mieszając 2 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz niewielką ilość soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu, a następnie skropiłem nim sałatę
Wyprawy kulinarnePesto to pyszny, zielony sos w oryginale składający się z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i przypraw. Oczywiście przygotowując je w domu spokojnie możemy odejść od zwyczajowych składników i stosować zamienniki. Zamiast orzeszków pinii np. można użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych(...)potraw. Dziś prosta wersja makaronu z pesto - bezmięsna (ale pyszna) :)) Jeśli chcemy uzyskać treściwsze danie dodajmy podsmażony w kosteczkę boczek lub podsmażone kawałki kurczaka. Składniki: 200g dowolnego makaronu - u mnie spaghetti Na pesto: liś cie szpinaku świeża bazylia kilka orzechów włoskich oliwa sól pieprz 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki startego żółtego sera grana padano lub parmezanu (jeśli nie mamy
Walijskie PichceniePlastry mięsa myjemy , rozbijamy cienko tłuczkiem. Na tak przygotowane mięso kładziemy kawałek cebuli, boczku parzonego i ogórka kiszonego.Każdy plaster mięsa składamy i zwijamy w ciasny rulon .Spinamy wykalaczką lub nitka Na patelni rozgrzewamy olej,ukladamy zrazy i smażymy, aż do zrumienienia.Podgrzamy wode w rondelku ,wkładamu zarumienione zrazy ,dodajemy 2-3 ziarenka ziela angielskiego ,1-2 liść laurowy i dusimy(...)miękkości Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1h (jeśli istnieje potrzeba, dolewaj co jakiś czas odrobinę wody). Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem . =========== Angielski sos chlebowy Składniki : mała cebula 4 goździki
w mojej kuchniSkładniki: 500 g fasolki 300 g kiełbasy lub boczku 100 g duszonych pomidorów lub przecieru cebulka kilka ząbków czosnku olej lub smalec sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Fasolę płuczemy i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc. Gotujemy w tej samej wodzie. W tym czasie obsmażamy na tłuszczu pokrojone w kostkę mięso i cebulkę(...)koniec czosnek. Dodajemy je do fasoli gdy zrobi się miękka ale nie papkowata. Dodajemy przyprawy. Kilka fasolek miksujemy z pomidorami i wlewamy do sosu, żeby go zagęścić. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy na ciepło
prawdziwe jedzenieMałe, śliczne i efektowne. Kilka prostych technik i nadziewane jajka przestają być nudne, ale stają się prawdziwymi klejnotami na stole. Lekko pikantne od sosu chili, podane z bekonem – a leciuteńkie w smaku. Ze świeżym szczypiorem i z delikatnym serowym chipsem, który konkurować może z koniakowską koronką. I ładne, i pyszne. Jajka gotujemy na twardo, przez 8 minut od momentu zagotowania(...)nożem na pół nie do końca ostudzone i jeszcze lekko miękkie chipsy, rozkładamy na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Studzimy. Na tej samej patelni wysmażamy boczek na chrupko i rumiano, z obu stron. Po usmażeniu zdejmujemy go na papierowy ręcznik i dokładnie wycieramy z tłuszczu – im bardziej bekon zrobi się matowy, tym lepiej. Będzie
Karo in the Kitchenznacznie różnią się od siebie kalorycznością. Najmniej kaloryczne są lody wodne i sorbety, zaś najbardziej lody mleczne i śmietankowe, z dodatkami takimi jak bita śmietana, wafelek, posypka, alkohol, sos czy ciasteczka, które znacząco zwiększają wartość energetyczną. Kaloryczność może także zwiększyć niepozorna polewa - różnica między zwykłym Big Milkiem a tym w polewie wynosi aż 87 kcal. To tak, jakbyśmy zjedli drugiego(...)Lody zawierają kalorie - jedne mniej, inne więcej, ale zawsze jakieś ilości znajdziemy. Mówi się jednak, że kalorie z mrożonych deserów nie są przyswajane przez organizm. Słowem nie idą w boczki. Wg niektórych źródeł podgrzanie w organizmie jednej gałki lodów "kosztuje" nas około 50 kcal, czyli tyle (lub nawet więcej!) ile ma średnio właśnie taka gałka. To świadczyłoby
Powiedz dietom niespaghetti amatriciana . Nic dziwnego, że właśnie tam, wszakże z Amatrice pochodziło wielu kucharzy papieskich, a tradycje kulinarne regionu są szczególnie silne. 400 g spaghetti 250 g guanciale (ewentualnie boczku) 4 peperoncino 400 g passaty pomidorowej 50 g pecorino oliwa (często używany jest także tłuszcz zwierzęcy) sól pieprz W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w kostkę lub paski guanciale. Mieszamy(...)kilku minutach guanciale i papryczki zdejmujemy z patelni i wlewamy na nią passatę, doprawiamy szczyptą pieprzu. W międzyczasie, w osolonej wodzie gotujemy makaron. Nie do końca ugotowany dodajemy do sosu i mieszamy z guanciale oraz peperoncino. Posypujemy pecorino i podajemy gorące
Bon Ton Italiatniemy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Chleb kroimy w paski, podobnie robimy z boczkiem. Na każdym płacie karkówki przy jednym (węższym końcu) układamy po kawałku chleba, boczku, 2 kawałkach ogórka i cebuli. Karkówkę zawijamy w rulonik i związujemy nitką. Rozgrzewamy brytfankę z odrobiną oleju. Obsmażamy zrazy układając je złączeniem do dołu. Wówczas rolady nie rozpadną się. Kiedy(...)Dorzucamy liść laurowy oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Czekamy aż zacznie wrzeć i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 90 minut. Pod koniec duszenia sprawdzamy czy sos jest odpowiednio doprawiony i dodajemy przyprawy jeżeli są konieczne. Kontrolujemy również ilość bulionu i uzupełniamy w razie konieczności. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy brytfankę z piekarnika i zostawiamy na kilka
Kolizje Smakówmąki 1 łyżka śmietany 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą tłuczka rozbić, a następnie posolić, popieprzyć i posmarować odrobiną musztardy. 2. Następnie dodać plasterek boczku, kilka plasterków ogórka i cebuli. Przygotowane mięso zawinąć - najpierw tył, później boki i mocno ścisnąć, aby się nie rozleciały. Jeżeli boicie się, że podczas smażenia zrazy zdeformują się to owińcie(...)przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Pod sam koniec dodać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie to wyjąć je z garnka, a sos zagęścić (tzn. w 1/2 szklance wody rozpuścić mąkę z odrobiną śmietany i przygotowaną masę wlać do sosu; chwilę gotować, aby sos zgęstniał). Ewentualnie posmakować sos i doprawić do smaku
Ugotowaćjednej strony doprawiamy je przyprawą do wieprzowiny, z drugiej solą i pieprzem. Na stronę posypaną solą i pieprzem układamy po 2 plastry ogórka, 1 plaster cebuli i 1 plaster boczku. Zawijamy ściśle i sczepiamy wykałaczkami. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej - garnek powinien pomieścić wszystkie roladki w jednej linii. Zraziki smażymy na brązowo z obu stron (możemy(...)wrzenia. Zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia 30 minut. 3. Zraziki wyławiamy, a sos redukujemy - ustawiamy ogień na najwyższy poziom i wygotowujemy do pożądanej konsystencji (ok. 20 minut). Wkładamy zraziki do sosu, podgrzewamy jeszcze chwilę i podajemy. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi. Smacznego
My Culinary Art