pietruszka - 2 ząbki czosnku - 220 g ryżu jaśminowego - 1 puszka pomidorów (400g) - sól morska - pieprz świeżo zmielony - liście laurowe, ziele angielskie - majeranek - olej - natka pietruszki do posypania Pokrojony boczek miksujemy w blenderze, przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę cebule, a po ok. 10 minutach – wołowinę, liście laurowe, rozgniecione ziele angielskie, całość mieszamy(...)talarki - marchewkę i w kostkę - korzeń pietruszki. Po ok. 10 minutach dodajemy ryż jaśminowy, następnie dokładamy mięso z patelni. Na tą samą patelnię przekładamy pomidory z puszki, lekko redukujemy sos. Pomidory przekładamy do zupy, doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem, posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Podajemy według gustu – z natką pietruszki, pieczywem – z czym, kto lubi. Zupa gołąbkowa
mojewypiekiinietylkogdzie wszyscy grzybiarze. Za kołnierzem miałam kilogram igliwia, a po drodze zgubiłam parasol. Jednak grzybów nazbierałam sporo i sporo też musiałam odrzucić. Te, które zostały, wylądowały w sosie. Jutro też jadę, choćby po to, by nacieszyć się widokiem wybarwiających się liści, krzewinek wrzosów, zapachu igliwia i smaku jeżyn... Naładować akumulatory na kolejny pracowity, szalony tydzień... Na początek weekendu chcę(...)świeżych borowików lub podgrzybków 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku ziarna kminku - ok 1 łyżeczki masło klarowane do smażenia lub olej 1 szklanka mleka chudy boczek i masło klarowane do okraszenia Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki, osączyć na sitku. Wyłożyć na szeroką i głęboką patelnię . Posolić i przyprawić obficie pieprzem oraz odrobiną kminku, dusić do miękkości
Czerwień i błękitpapierem do pieczenia. Szpinak, smażyć na patelni, tak żeby woda odparowała, około 10-15 min. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, dodać do szpinaku, dodać sól, pieprz. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni przez 10 min, tak żeby wytopić tłuszcz. W śmietanie wymieszać 1 łyżkę mąki, dodać łyżkę szpinaku, dodać 3/4 jajka, wymieszać żeby nie było grudek(...)zarumienienienia się ciasta. Wyjąć warkocz, lekko przestudzić, pokroić na plastry o grubości 2 cm, podawać ze świeżą sałatą wówczas może to być samodzielne danie, lub jako przekąska z sosem miętowym lub innym wg. uznania. Smacznego
moj przepis naŁatwa, szybka, pyszna i zdrowa! Czego chcieć więcej? :) Zawsze myślałam, że fasolkę szparagową można przyrządzać jako samodzielne danie z bułką tartą i skwarkami z boczku czy słoniny. Tak jadałam od dziesiątek lat i pomyśleć, że musiałam jechać do Francji, by się przekonać, że można inaczej i zdecydowanie zdrowiej :) Człowiek uczy się w każdym wieku ;) Składniki : fasolka szparagowa (ilość zależna(...)Przełożyć na talerze, polać oliwą, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać jako dodatek do obiadu. Takie dobre, a jakie łatwe w przygotowaniu :) ---------- Podobne: Gotowana kukurydza Pieczona dynia z sosem śliwkowym I jeszcze kilka zdjęć z regionu, któremu zawdzięczam ten wspaniały smak fasoli szparagowej :D Rodan, w drodze do Awinionu W drodze do Awinionu Awinion - częściowo zachowany most
Weekendy w domu i ogrodziemożemy włożyć wszystko co lubimy, nie musimy ściśle trzymać się przepisu. Może to być kolorowa papryka, suszone pomidory lub inne ulubione warzywka. Zawijańca możemy jeść na ciepło z sosem i kaszą lub na zimno, pokrojonego na plastry. Warunkiem jest tylko jak największa pierś. Polecam przepis na różne domowe imprezy - na pewno zaskoczycie nim mile swoich gości :)) Składniki(...)żółtym serem. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, po czym studzimy i układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku. Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej roladki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st. Pieczemy ok. 25 minut
Walijskie Pichcenieparowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno. Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też są godne polecenia. Ja wszystko wyrabiałam w mojej magicznej maszynie zwanej Thermomixem. Składniki: 250 g bułki czerstwej pokrojonej na mniejsze kawałki 1 cebula(...)dodaje do masy. Dobrze mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kuleczki o śr.ok. 5 cm Układam w parowarze i gotujemy ok 25 min. Kuleczki możemy podawać z różnymi sosami, masłem i parmezanem
Olikowa kuchniasię przez nie przeleje. Na dno wykładamy uduszony por, a następnie ostrożnie wlewamy zalewę ze śmietany i żółtek. Jeśli brakuje Wam mięsnego akcentu możecie też dodać kawałki podsmażonego boczku. Na koniec kładziemy wiórki sera, najlepiej wykorzystać półtwarde lub twarde sery francuskie (Comte, Gruyere, Maroilles), ale zwykła gouda też się nada. Lekko dociskamy wiórki sera do reszty farszu, aby delikatnie się(...)UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ „WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH ZALEWAJKA MAHAKAMSKA „Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM SANDACZ W TYMIANKU * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości Świeżutki post FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI
Nerds Kitchentłuszczu. Boczek przełóż do rondla lub żaroodpornego naczynia, tłuszcz zostaw. Polędwicę wołową pokrój w sporą kostkę (2-4 cm). Następni przysmaż do zrumienienia z każdej strony na wytopionym z boczku tłuszczu. Pamiętaj, że wołowina powinna w środku nadal być krwista. Marchew, szalotki, pieczarki i czosnek obierz. Marchew pokrój w talarki, zaś szalotki możesz przekroić na pół. Warzywa podsmaż na tłuszczu(...)wystarczającą ilość płynu i w razie potrzeby dolać więcej. Po dwóch godzinach możesz zmniejszyć nieco temperaturę do 160°C . Po upieczeniu wyjmij całą zawartość rondla z piekarnika. zostawiając sos. Przygotuj zasmażkę z masła i mąki, a następnie dodaj ją do sosu i energicznie wymieszaj za pomocą rózgi. Włóż z powrotem wszystkie składniki. Boeuf bourguignon nie wymaga żadnych dodatków, ale ugotowane
Food Squareczerwonego, wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 liście laurowe 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Rozgrzej na średnim ogniu dużą i głęboką patelnię, wrzuć boczek i smaż do chrupkości. Wlej troszkę oleju, jeżeli to konieczne i dodaj do patelni cebulę, czosnek, marchew i słodkie ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, często mieszając, przez około 5 minut(...)dodaj liść laurowy, tymianek i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie całość wymieszaj, następnie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego gotuj przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje a kurczak przestanie być surowy w środku. Wyjmij liść laurowy i tymianek, po czym podawaj danie posypane pietruszką wraz z puree z palonym masłem. Smacznego! English version Easy
karmelowywieleee wspaniałych przepisów...które specjalnie dla mięsożerców można lekko zmodyfikować, ale u mnie dziś bez zmian czyli Rosti szwajcarska potrawa narodowa , grubo starte ziemniaki z dodatkiem sera lub boczku takie nasze placki ziemniaczane w innym wydaniu zapewne posmakują wszystkim zarówno wegetarianom oraz wszystkim miłośnikom ziemniaków... Kochani jednocześnie przypominam o konkursie . Zapraszam serdecznie podzielcie się ze mną swoimi(...)czosnek, ser oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Formujemy dość płaskie placuszki. 3. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z dodatkiem oliwy około 5min. na zloty kolor. Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym, pomidorowym lub z sałatą doprawioną winegretem
NaKońcuJęzykauwielbiam, bo można nadziać na patyczki wszystko co lubimy. U mnie jest to przeważnie kurczak i warzywa, ale szynka wieprzowa, boczek i inne przysmaki będą świetnie smakowały. Można sobie poszaleć. Do moich szaszłyków użyłam podlaskiej przyprawy do szaszłyków, która otrzymałam do przetestowania od sklepu przyjemnegotowanie.pl Skład tej przyprawy : * cząber * kminek * pieprz czarny * jałowiec * czosnek * rozmaryn * papryka * owoc berberysu(...)więcej równe kawałki. Patyczki do szaszłyków namoczyć i na przemian nadziewać wszystkie składniki. Piec na grillu, najlepiej na aluminiowych tackach bądź folii aż do miękkości mięsa. Podawać z sosem tzatziki
Magiczne Życie Martyktoś nie lubi może dodać np. uduszony na masełku por. Ja dodałam kawałek kiełbasy bo akurat miałam w lodówce ale równie dobrze może to być kurczak czy boczek… i to właśnie lubię w zapiekankach… dla każdego coś… smacznego. Oto moja zapiekanka z makaronem. Zapiekanka z makaronem – składniki: 250-300 g makaronu (np. rurki) 250 g kiełbasy(...)odrobinie oliwy podsmażam obrany i posiekany czosnek i pokrojoną cebulę aż cebula zrobi się szklista i dodaję pomidory z puszki (jeśli są całe to należy je rozdrobnić). Doprawiam sos solą, pieprzem, bazylią, szczyptą cukru i ziołami prowansalskimi i gotuję ok. 20 min. Można przygotować sos dzień wcześniej. Na oliwie podsmażam pokrojoną kiełbasę i dodaję obraną i pokrojoną paprykę i podsmażam
UgotujmyTo.plspowodowały, że obiad znikł tak szybko, że z trudem jedną porcję pozwolono mi sfotografować dla Was :). Składniki dla 4 - 5 osób: 3 filety z kurczaka 9 plastrów bekonu lub boczku 150-200 ml słodkiej śmietanki 12% 10 pomidorów suszonych w oliwie 2-3 łyżki oliwy w której macerowały się pomidory garść pomidorków koktajlowych, u mnie słodka odmiana daktylowa(...)dymką, podlewamy śmietanką, dodajemy suszone i świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę razem dusimy. 4. Na talerze nakładamy przygotowany makaron, układamy pocięte w plastry filety drobiowe, polewamy sosem i posypujemy zieloną częścią dymki
Apetyczna babeczkaciepłego ok 50 g drożdży , tłuszcz z patelni, garstkę bazylii 1 łyżka kminku ok 1 płaskiej łyżeczki soli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Boczek należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, tak aby wytopił się z niego tłuszcz. Patelnę należy lekko przechylić aby tłuszcz ściekł w jedno miejsce. ciasto: W małej(...)odstępach ok 4 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200 C przez ok 15 minut, do momentu aż paluchy się zarumienią. Idealna przystawka do piwa, smakują wyśmienicie z sosem czosnkowym lub na sosem chilli. Smacznego
Niezły MłynekOczywistą oczywistością jest, że Amerykanie zmodyfikowali wiele dań włoskich. Osławione stały się kulki mięsne w sosie pomidorowym, wariacje na temat pizz i deserów. W Stanach Zjednoczonych popularność zyskała też pochodząca z Kampanii świąteczna zupa Minestra Maritata , błędnie przetłumaczona nie jako zaślubiona zupa, a jako „ wedding soup ” – zupa ślubna. Włoska nazwa podkreślała doskonałe połączenie składników, odpowiadające małżonkom stojącym(...)Kampanii. Składniki: 200 gr brokułów 200 gr endywii 300 gr szpinaku cebula, 2 średnie marchewki 500 gr kapusty włoskiej dowolne mięso na bulion 300 gr polędwiczek wieprzowych 300 gr boczku 100 gr salami bazylia, ostra papryczka 100 gr tartego sera sól, pieprz Smażymy boczek pokrojony w drobną kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy polędwiczkę wieprzową. Gotujemy około
Bon Ton Italia