już pomysłu na to, z czym go podać, ale z frytkami i gotowanymi buraczkami dobrze się skomponował. Taki inny niedzielny obiad. Frytki były tym lepsze, gdy wygrzebywałam nimi resztki sosu w naczyniu. ;) Nie robiłam zdjęć naczynia po upieczeniu, bo mokre od marynaty brzegi trochę się przypaliły. Ale co tam :) Smacznego! Składniki na 2 porcje: 2 średnie filety z kurczaka(...)łyżeczki oleju 2 łyżeczki miodu 2-3 łyżeczki wody 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego nieco pieprzu kolorowego mielonego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej kilka plastrów surowego wędzonego boczku (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso umyj i lekko osusz. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Natrzyj filety z każdej strony i polej resztą. Zawiń talerz z mięsem folią i schowaj na ok 2 godziny
Anioszek w kuchniblenderem) wraz z odciśniętymi kajzerkami, gotowaną gęsiną, ugotowanym kawałkiem boczku, przyprawami, dodajemy jajka, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą, wlewamy wywar z gotowania boczku i dokładnie wyrabiamy masę ręką. Do masy dodajemy suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy. Dwie aluminiowe foremki wysmarowane margaryną i obsypane odrobiną bułki tartej napełniamy do 3/4 wysokości, na wierzchu masy układamy(...)Pieczemy pasztet 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy pasztet 40 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy w rondelku 1 łyżkę miodu, wlewamy ok. 100 ml wina i wsypujemy suszoną żurawinę, gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje, tzn. płyn się zredukuje. Pokrojony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomowo wykonanego szaszłyku z elektrycznego grilla. ,,, Ale,na dobry początek: Szaszłyk drobiowy SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 żółta papryka 1 cebula 1 cukinia kilka pieczarek kilka plasterków boczku przyprawa do grilla, oliwa z oliwek z czosnkiem Wszystkie produkty należy umyć i oczyścić. Pokroić w kostkę, następnie wsypać do jednej miski. Przyprawić przyprawą do grilla i polać czosnkową oliwą(...)trochę zamarynowało :) Nabijać na patyk szaszłykowy po kolei jak kto lubi. Grillować na 4 do momentu zarumienienia się mięska :D podawać z tym co kto lubi: ketchup, musztarda sos czosnkowy... Adaptacja żołądka przeprowadzona pomyślnie :D Wiosno nadchodź jak najszybciej
MarciochaKucharzysali. Po wydaniu obiadu, deseru i zakąsek, do obsługi wystarczą 3 osoby. Jak wydajemy drugie dania . Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę(...)uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść
Kulinarny karnet ChristopheraPrzyprawa do kurczaka z grilla Kamis Grill pikantny w tubie Kamis Grill klasyczny w tubie Kamis Przyprawa do karkówki z grilla Kamis Przyprawa do skrzydełek ognistych Kamis Przyprawa do sosu tzatziki Kamis Nugetsy z parówek Kamis Przekąska kibica Tosty z narożnika Kamis Przekąska kibica Mięsne kuleczki Kamis Przekąska kibica Ziemniaczki na medal Kamis Nagrodzone przepisy: KAMIL: Cukinia marynowana w czosnku(...)koniec dekorujemy gałązkami tymianku MARIOLA: Grillowany pstrąg pod pierzynką z kaszy gryczanej z warzywami z musem brokułowym Składniki 1 duży pstrąg 1 woreczek kaszy z warzywami 4 plastry surowego boczku 1 brokuł sól, pieprz biały pieprz zielony warzywa do dekoracji cytryna tymianek Wykonanie Oczyszczonego pstrąga opłukać zimną wodą, w filetować podzielić na dwie części osuszyć ręcznikiem.. Filety z pstrąga
Wielki apetytCzas nadszedł na kapustę! Potwierdza to tylko że nadeszła jesień. Kisić kapustę zacznę w przyszłym tygodniu. Dzisiaj natomiast proponuję jej zasmażaną wersję - robioną trochę inaczej
Smaki Ewyodrobinę soli, ziele angielskie i listek laurowy, gotować na małym ogniu aż fasola zmięknie ale nie rozgotować. Jeśli woda z fasoli Wam za szybko odparuje możecie jej jeszcze dolać. Boczek i cebulę pokroić w kostkę dodać posiekany czosnek i przesmażyć. Przełożyć do podgotowanej fasoli. Kiełbasę pokroić w kostkę lub pół plasterki, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju przełożyć kiełbasę(...)kiełbasę przełożyć do fasoli. Następnie dodać przecier pomidorowy i chwilę gotować. Fasolkę można lekko zagęścić aby powstał sosik w 1/2 szklanki wody rozpuścić 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Jeśli wolicie sos bez zagęszczania to nie musicie go dodawać. Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem.Najlepiej smakuje z bułką :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipikantna tajska zupa z kurczakiem na mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza ( 18 zł ) - mix sałat z ciepłymi grzankami z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i sosem miodowym vinegrette, posypana prażonymi orzeszkami pinii Ciepła Koza Herbata kwitnąca Wschodzące Słońce ( 11,90 zł ) - ręcznie zwijane na kształt kuli liście białej herbaty, które po zaparzeniu ukzajują kwiat lilii i amarantusa(...)plastry awokado, zielonego ogórka i selera naciowego z grillowanymi krewetkami Planka Stek ( 55 zł ) - stek z brazylijskiej wołowiny, serwowany na desce topolowej podawany z pieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym musem imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek Sandacz Soffi ( 38,90 zł ) - filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką Sandacz Soffi Tort Bezowy
Atlas Smakówziela angielskie 1 łyżeczka mąki pszennej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kotlety rozbić cieniutko uważając by nie podziurawić mięsa, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Boczek i ogórek kroimy w cieńkie paseczki, a cebulę w piórka. Wszystko przekładamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz i dokładnie zwijamy formując roladę(...)tłuszczu, aż się zrumienią. Na koniec dolewamy wrzącą wodę, dorzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Gdy rolady będą miękkie zagęszczamy sos wodą z mąką i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiziołowa sól, świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Ziemniaki obieramy kroimy w talarki, gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pokrojony w plasterki boczek lekko podsmażamy, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy 5 minut. Dodajemy mięso mielone smażymy wszystko 15 minut na koniec dodajemy pomidory mieszamy dusimy 10 minut. Dodajemy sól oraz świeżo zmielony(...)obgotowanych ziemniaków, posypujemy białym pieprzem, mieszanką ziołową oraz gałką muszkatołową, na ziemniaki kładziemy obrana oraz pokrojoną w talarki cebulę, na to kładziemy pokrojoną w paski paprykę przykrywamy mięsem z sosem pomidorowym. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami posypujemy mieszanką ziołową oraz sola i pieprzem zmielonym czarnym. Na koniec przykrywamy wszystko startym serem żółtym. Przykrywały pokrywą żaroodporną wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy
kgwjanczewomleka bułką, tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować musztardą nałożyć plaster boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka, cebulę nakryć porcją mielonego i uformować razem z tej ilości mięsa takie 3 zrazy duże, w takich wiekszych łatwiej skleić nadzienie - można podac 2 porcje z jednego(...)zostało nadzienie to wsypać je do rondla wlać wodę, kostkę rosołową i pod przykryciem gotować z 30 minut na mniejszym ogniu 2 łyżki mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając BURACZKI: na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach tarki ugotowane buraczki, do smaku dać cukier, ocet winny, sól, pieprz i chwię podsmażać mieszając
W Mojej Kuchni Lubięzamiast przykrywki owinęłam górę folią aluminiową. Wyszło pysznie. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy go na złoto z każdej strony. Wrzucamy boczek (bez tłuszczu) do garnka. Patelnię rozgrzewamy jeszcze bardziej, żeby tłuszcz prawie zaczął dymić. Wołowinę tniemy na duże kawałki (około 5cm), osuszamy każdy z nich ręcznikiem papierowym (uwaga! Eko ręczniki się przyklejają(...)danie, by psuć je gotową kostką. Czas na doprawienie mięsa. Do garnka dodajemy dwa przeciśnięte ząbki czosnku, łyżeczkę tymianku, listek laurowy, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos nie będzie jeszcze smakował dobrze, ale spróbujcie by wyczuć, czy potrzebujecie więcej lub niej soli i pieprzu. Całość zagotowujemy na dużym ogniu, garnek ma być odkryty. Powinno to trwać około
Gotowanie i blogowaniestarty ( ja miałam 140g), oliwa z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie: F ilety z indyka rozbić na dość cienkie plastry, osolić i popieprzyć. Położyć na nich po plastrze bekonu lub boczku. Szparagi umyć o osuszyć, odłamać zdrewniałe końce i położyć na mięsie. Zawinąć. Zawinięte mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować folię aluminiową by przykryć nią same końcówki szparagów(...)piekłam gdzieś ok. 1h. Ale najlepiej samemu długą wykałaczką sprawdzać czy szparagi są miękkie. 20min. przed wyjęciem posypać startym serem żółtym. Tak przygotowane danie można podać z sosem majonezowo czosnkowym tu przepis. Smacznego
W kuchni u Monikiwarstwę na bokach i dnie (patrz: fotka poniżej). Piekarnik nastawiamy na 180°C. 3. Plastry ziemniaków wkładamy do miski, mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i krążkami szczypioru. Układamy w wyłożone boczkiem wgłębienia w muffinkowej formie; układamy równo z brzegiem, ziemniaki nie powinny wystawać poza powierzchnię formy. 4. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną(...)zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy sos: paprykowy, pomidorowy, chili, BBQ, jogurtowy... Koniecznie wypróbujcie
Kuchnia Prezydentowejplasterki. Każdy kawałek mięsa przyprawić sola, pieprzem, papryką ostrą i słodką, a także posypać pokruszonymi (suszonymi) warzywami. Przygotowane mięso wstawić na kilka godzin do lodówki, dzięki temu boczek "przejdzie" przyprawami. Po kilku godzinach każdy plasterek mięsa pokroić na 2-3 kawałki. Cebulę obrać, pokroić w plastry i przyprawić solą oraz pieprzem. Cukinie przekroić na pół i pokroić(...)pokroić w zgrabne kawałki. Na patyki szaszłykowe nabijać naprzemiennie mięso i warzywa. Smażyć na grillu, tak długo aż mięso zmieni kolor i będzie lekko przyrumienione. Podawać z ulubionym sosem
Ugotować