boczku kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli. Następnie parówki kroimy w plasterki dodajemy do reszty składników na patelni. 3. Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników na patelni oraz wykładamy oliwki. Dodajemy małą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kostkę rosołową oraz zioła prowansalskie. 3. Ziemniaki kroimy w plasterki, układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym ziemniaki na zmianę z sosem
Kuchnia Pełna PasjiChiny? <taka mała ciekawostka> ;p Gotowanie, zapiekane, smażone, purée, ich kaloryczność (która w początkowej fazie wbrew wszystkim legendom wcale nie jest wysoka!) zależy od późniejszej obróbki i sosów, z jakimi zostaną podane. Ja wiem, jak wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które(...)idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek i ser do posypania (ja z tej opcji zrezygnowałam)) Przygotowanie : 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętajcie jednak, aby były "al dente", ponieważ będą dochodziły potem w piekarniku
Kitchens AlphabetGratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)kosteczka masła 100ml śmietany 30%* 1 jajko duża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Opcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!) *wersja fit: zamiast śmietany można dodać mały jogurt naturalny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200'C. Formę wysmarować masłem oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!). Surowe ziemniaki obieramy
Kitchens AlphabetJuż raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na
Kuchnia Pełna Pasjimacie moździerza – świetnie sprawdza się włożenie ich w mocny foliowy woreczek i stłuczenie ich drobno tłuczkiem do mięsa lub drewnianym wałkiem. Rozdrobnione przyprawy wrzućcie do oliwy z octem i sosem, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i sól, przyprawy sypkie – paprykę i majeranek. Wymieszajcie dokładnie. Taką marynatą natrzyjcie szynkę dokładnie z każdej strony. Teraz mamy dwie opcje do wyboru – tak naszykowane(...)lodówce. Ja zawsze robię ją w specjalnym rękawie do pieczenia – pieczenie bez przykrycia (np. na blasze) wysusza to mięso – nie ma skóry, nie jest obłożone słoniną czy plastrami boczku. Nie ma dodatkowego tłuszczu poza kilkoma łyżkami oliwy – wyschnie. Pieczenie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką sprawia, że nie staje się z wierzchu delikatnie przypieczone. A pieczenie w zamkniętym obiegu powietrza
Karo in the KitchenŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO PASZTET Z ŻURAWINĄ KOTLETY PANI GAJOWEJ KOTLET SZARPANY GOŁĄBKI MYŚLIWEGO BABKA KORZENNA DOMOWY CUKIER WANILIOWY DROŻDŻOWE CHRUSTY PRZYPRAWA DO PIERNIKA PRZEPYSZNY SCHAB W SOSIE ŚIWKOWYM PIERNIKI NA MIODZIE MAKOWIEC DWUWARSTWOWY MIELONE DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO(...)CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA DO SERNIKA CIASTECZKA Z LAWENDĄ PIEROŻAŃCE ŚLEDŻ W ŚMIETANIE ROLADKI Z BOCZKIEM DIETETYCZNA ROLADA KOKOSOWA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy(...)palnika. Masę mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym (u mnie bezzapachowy), po kilka minut, do lekkiego przyrumienienia. Podajemy jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję z pokrojonych w cienkie paski pieczarek, podsmażonych na oleju kokosowym
Smaczne Zdrowelodówki na 2 godziny. Po tym czasie umieściłem wyjąłem perliczkę z lodówki. Pomarańczę przekroiłem na ćwiartki i jedną ćwiartkę umieściłem we wnętrzu perliczki. Następnie owinąłem dokładnie ptaka plasterkami parzonego boczku, co zapobiega nadmiernemu wysychaniu mięsa podczas pieczenia i umieściłem go w delikatnie natłuszczonym naczyniu do zapiekania (użyłem tak zwanej gęślarki, lecz może być również naczynie żaroodporne). W naczyniu umieściłem również(...)niego 2 łyżki oliwy, niewielką ilość soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, po czym dokładnie wymieszałem, aby oliwa połączyła się z sokiem z cytryny tworząc jednolitą konsystencję. Takim sosem polałem buraki i całość dokładnie wymieszałem. Ziemniaki obrałem ze skórek i pokroiłem w ćwiartki, które ułożyłem na blaszce do pieczenia. Delikatnie je posoliłem, przyprawiłem świeżo zmielonym pieprzem i posypałem 1 łyżką
Wyprawy kulinarnecytrynową wodą, aby karczochy nie ściemniały. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy karczochy i smażymy do zarumienienia na złoty kolor. Potem przekładamy na talerz. Na tą sama patelnię wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni i dodatkowo natłuści patelnię, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podgrzewamy do jej zeszklenia. Następnie dodajemy pierś kurczaka - umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę. Musi się smażyć(...)kolejności dorzucamy: czosnek, tymianek, bazylię. Podsmażamy chwilę i dolewamy wino oraz bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia i odparowujemy do połowy objętości płynu - wtedy dorzucamy karczochy. Gotujemy do chwili, kiedy sos osiągnie konsystencję syropu. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną nieco większą od drugiej. Większą wykładamy formę do tarty. Podpiekamy ciasto w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy
Życie zamknięte w smakuWątroba -około 200 g 250 g wieprzowiny 300 g boczku niezbyt tłustego 100 g pieczarek 100 g czerstwej bułki 2 cebule 3 jajka sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa Boczek, wieprzowinę, pokrojoną cebulę i pieczarki gotujemy w garnku. Później dokładamy pociachanego na kawałki królika i dalej gotujemy na małym ogniu, tak żeby pod koniec gotowania było maksymalnie dwie szklanki wody. Następnie(...)wątrobę i gotować tylko tyle, żeby straciła swój krwisty kolor. Zdjąć z gazu, ostudzić. Jak wystygnie to dodać do gara pokruszoną/pokrojoną czerstwą bułkę, niech sobie nasiąknie tym "sosem". Teraz mięso oddzielamy od kości i całość dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Przy drugim mieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową
Marder&Marder Manufactureudziec z sarny z sosem z grzybów comber z sarny comber z jelenia bitki z karkówki z jelenia potrawka z jelenia po niemiecku ragout z jelenia karczek z dzika schab z dzika z grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika pieczona szynka(...)dzika dzik w czekoladzie żeberka z dzika w jałowcu żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika młoda kapusta z dzikiem-zapiekanka zapiekanka ziemniaczana z dzikiem comber z zająca potrawka z zająca pasztet z zająca bażant bażant w miodzie kuropatwa pieczona przepiórki faszerowane przepiórki pieczone przepiórki
królestwo garówpieprz słodka papryka olej do smażenia 1 szklanka bulionu ziele angielskie liście laurowe PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy na 4 plastry. Rozbijamy cienko tłuczkiem. Solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Kładziemy plastry boczku i ogórki. Zwijamy i spinamy wykałaczkami. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony.. Przekładamy zrazy do garnka(...)podsmażamy pokrojoną cebulę. Przekładamy ją do zrazów i podlewamy bulionem. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości - około godzinę. Powstały sos możemy podbić niewielką ilością mąki i śmietany. Pyszne zrazy gotowe :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjewina. Drewnianą łyżką dokładnie odskrobujemy od dna garnka wszystko co do niego przywarło. Przekładamy do garnka warzywa, na nich układamy kawałki królika, zalewamy to 1/2 litra wina, dodajemy podsmażony boczek, gałązki tymianku, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz rozmaryn. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i pod lekko uchyloną pokrywką dusimy królika ok.2h. Po mniej więcej(...)delikatnie kawałki mięsa na drugą stronę. Mieszamy rzadko i bardzo ostrożnie, tylko po to by nic nie przywierało do dna. Ostrożnie wyjmujemy kawałki mięsa na talerze i polewamy warzywnym sosem. Podajemy z bagietką, ryżem, kaszą lub samo. Smacznego
Smaczne Zdrowegalaretką w słoikach. To rodzaj konserwy, którą można wykorzystać na kilka sposobów. Można pokroić mięso w plasterki i położyć na kanapce. Można je dodać do zupy lub makaronu czy sosu. Możne je podgrzać i zjeść z ziemniakami jako pyszny obiad. Kąski mięsne śmiało możecie zabrać ze sobą na urlop nawet wtedy, gdy nie macie dostępu do lodówki. Po odpowiednim pasteryzowaniu(...)stanie. My już je wypróbowaliśmy i jesteśmy jednomyślni w ocenie – są pyszne! Polecam. Składniki (na 1 kg mięsa): • 1 kg mięsa surowego (np. karkówka, szynka, łopatka) • 150 g boczku surowego lub parzonego wędzonego (koniecznie ze skórą!) • 3 duże ząbki czosnku • 1 łyżka soli • 1 łyżeczka przyprawy Delikat Knorr’a do mięs • pieprz (opcjonalnie) Ilość można zwiększać. Sposób przygotowania: 1. Mięso
W mojej kuchnichleba liście selera sol, pieprz wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 -10 min., a następnie ostudzamy pod zimną bieżącą wodą i osączamy. Boczek oraz cebulę kroimy w kostkę, przekładamy na rozgrzana patelnię i podsmaży, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodajemy mąkę, mieszamy. Gdy mąka się zaparzy wlewamy małym strumieniem mleko, mieszamy cały czas(...)zredukuje. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy pokrojony w kotkę ser, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba kruszymy i blendujemy z roztopionym masłem. Ugotowaną fasolkę mieszamy z powstałym sosem, przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego posypujemy okruszkami. Całość zapiekamy w 180 st. C przez
Domowy Smak Jedzenia