boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:66/99)

Zapiekanka ziemniaczana 330

boczku kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli. Następnie parówki kroimy w plasterki dodajemy do reszty składników na patelni. 3. Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników na patelni oraz wykładamy oliwki. Dodajemy małą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kostkę rosołową oraz zioła prowansalskie. 3. Ziemniaki kroimy w plasterki, układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym ziemniaki na zmianę z sosem

Kuchnia Pełna Pasji
Z... Ziemniak! 238

Chiny? <taka mała ciekawostka> ;p Gotowanie, zapiekane, smażone, purée, ich kaloryczność (która w początkowej fazie wbrew wszystkim legendom wcale nie jest wysoka!) zależy od późniejszej obróbki i sosów, z jakimi zostaną podane. Ja wiem, jak wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które(...)idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs.  Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek i ser do posypania (ja z tej opcji zrezygnowałam)) Przygotowanie :  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętajcie jednak, aby były "al dente", ponieważ będą dochodziły potem w piekarniku

Kitchens Alphabet
G... Gratin. 420

Gratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)kosteczka masła 100ml śmietany 30%* 1 jajko duża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  zioła prowansalskie Opcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!) *wersja fit: zamiast śmietany można dodać mały jogurt naturalny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200'C. Formę wysmarować masłem oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!). Surowe ziemniaki obieramy

Kitchens Alphabet
Zupa ziemniaczana z parówkami 579

Już raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na

Kuchnia Pełna Pasji
Szynka z rękawa 2w1 246

macie moździerza – świetnie sprawdza się włożenie ich w mocny foliowy woreczek i stłuczenie ich drobno tłuczkiem do mięsa lub drewnianym wałkiem. Rozdrobnione przyprawy wrzućcie do oliwy z octem i sosem, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i sól, przyprawy sypkie – paprykę i majeranek. Wymieszajcie dokładnie. Taką marynatą natrzyjcie szynkę dokładnie z każdej strony. Teraz mamy dwie opcje do wyboru – tak naszykowane(...)lodówce.   Ja zawsze robię ją w specjalnym rękawie do pieczenia – pieczenie bez przykrycia (np. na blasze) wysusza to mięso – nie ma skóry, nie jest obłożone słoniną czy plastrami boczku. Nie ma dodatkowego tłuszczu poza kilkoma łyżkami oliwy – wyschnie. Pieczenie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką sprawia, że nie staje się z wierzchu delikatnie przypieczone. A pieczenie w zamkniętym obiegu powietrza

Karo in the Kitchen
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 223

ŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO PASZTET Z ŻURAWINĄ KOTLETY PANI GAJOWEJ KOTLET SZARPANY GOŁĄBKI MYŚLIWEGO BABKA KORZENNA DOMOWY CUKIER WANILIOWY DROŻDŻOWE CHRUSTY PRZYPRAWA DO PIERNIKA PRZEPYSZNY SCHAB W SOSIE ŚIWKOWYM PIERNIKI NA MIODZIE MAKOWIEC DWUWARSTWOWY MIELONE DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO(...)CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ  POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA DO SERNIKA CIASTECZKA Z LAWENDĄ PIEROŻAŃCE ŚLEDŻ W ŚMIETANIE ROLADKI Z BOCZKIEM DIETETYCZNA ROLADA KOKOSOWA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKÓW, BEZGLUTENOWE 204

kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy(...)palnika. Masę mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym (u mnie bezzapachowy), po kilka minut, do lekkiego przyrumienienia. Podajemy jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję z pokrojonych w cienkie paski pieczarek, podsmażonych na oleju kokosowym

Smaczne Zdrowe
Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 542

lodówki na 2 godziny. Po tym czasie umieściłem wyjąłem perliczkę z lodówki. Pomarańczę przekroiłem na ćwiartki i jedną ćwiartkę umieściłem we wnętrzu perliczki. Następnie owinąłem dokładnie ptaka plasterkami parzonego boczku, co zapobiega nadmiernemu wysychaniu mięsa podczas pieczenia i umieściłem go w delikatnie natłuszczonym naczyniu do zapiekania (użyłem tak zwanej gęślarki, lecz może być również naczynie żaroodporne). W naczyniu umieściłem również(...)niego 2 łyżki oliwy, niewielką ilość soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, po czym dokładnie wymieszałem, aby oliwa połączyła się z sokiem z cytryny tworząc jednolitą konsystencję. Takim sosem polałem buraki i całość dokładnie wymieszałem. Ziemniaki obrałem ze skórek i pokroiłem w ćwiartki, które ułożyłem na blaszce do pieczenia. Delikatnie je posoliłem, przyprawiłem świeżo zmielonym pieprzem i posypałem 1 łyżką

Wyprawy kulinarne
Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, wędzonym boczkiem i białym winem PRZEPYSZNA! 149

cytrynową wodą, aby karczochy nie ściemniały.  Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy karczochy i smażymy do zarumienienia na złoty kolor. Potem przekładamy na talerz. Na tą sama patelnię wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni i dodatkowo natłuści patelnię, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podgrzewamy do jej zeszklenia. Następnie dodajemy pierś kurczaka - umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę. Musi się smażyć(...)kolejności dorzucamy: czosnek, tymianek, bazylię. Podsmażamy chwilę i dolewamy wino oraz bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia i odparowujemy do połowy objętości płynu - wtedy dorzucamy karczochy. Gotujemy do chwili, kiedy sos osiągnie konsystencję syropu. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną nieco większą od drugiej. Większą wykładamy formę do tarty. Podpiekamy ciasto w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy

Życie zamknięte w smaku
Pasztet z królika według Danusi 160

Wątroba -około 200 g 250 g wieprzowiny 300 g boczku niezbyt tłustego 100 g pieczarek 100 g czerstwej bułki 2 cebule 3 jajka sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa Boczek, wieprzowinę, pokrojoną cebulę i pieczarki gotujemy w garnku. Później dokładamy pociachanego na kawałki królika i dalej gotujemy na małym ogniu, tak żeby pod koniec gotowania było maksymalnie dwie szklanki wody. Następnie(...)wątrobę i gotować tylko tyle, żeby straciła swój krwisty kolor. Zdjąć z gazu, ostudzić. Jak wystygnie to dodać do gara pokruszoną/pokrojoną czerstwą bułkę, niech sobie nasiąknie tym "sosem".  Teraz mięso oddzielamy od kości i całość dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Przy drugim mieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową

Marder&Marder Manufacture
dziczyzna 156

udziec z sarny z sosem z grzybów comber z sarny   comber z jelenia bitki z karkówki z jelenia    potrawka z jelenia po niemiecku ragout z jelenia   karczek z dzika   schab z dzika z grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika   pieczona szynka(...)dzika dzik w czekoladzie   żeberka z dzika w jałowcu    żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika młoda kapusta z dzikiem-zapiekanka zapiekanka ziemniaczana z dzikiem comber z zająca potrawka z zająca pasztet z zająca   bażant bażant w miodzie kuropatwa pieczona przepiórki faszerowane przepiórki pieczone przepiórki

królestwo garów
Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem 248

pieprz słodka papryka olej do smażenia 1 szklanka bulionu ziele angielskie liście laurowe PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy na 4 plastry. Rozbijamy cienko tłuczkiem. Solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Kładziemy plastry boczku i ogórki. Zwijamy i spinamy wykałaczkami.  Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony.. Przekładamy zrazy do garnka(...)podsmażamy pokrojoną cebulę. Przekładamy ją do zrazów i podlewamy bulionem. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości - około godzinę. Powstały sos możemy podbić niewielką ilością mąki i śmietany. Pyszne zrazy gotowe :)  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN 234

wina. Drewnianą łyżką dokładnie odskrobujemy od dna garnka wszystko co do niego przywarło. Przekładamy do garnka warzywa, na nich układamy kawałki królika, zalewamy to 1/2 litra wina, dodajemy podsmażony boczek, gałązki tymianku, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz rozmaryn. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i pod lekko uchyloną pokrywką dusimy królika ok.2h. Po mniej więcej(...)delikatnie kawałki mięsa na drugą stronę. Mieszamy rzadko i bardzo ostrożnie, tylko po to by nic nie przywierało do dna. Ostrożnie wyjmujemy kawałki mięsa na talerze i polewamy warzywnym sosem. Podajemy z bagietką, ryżem, kaszą lub samo. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kąski mięsne z galaretką w słoiku wg Aleex 193

galaretką w słoikach. To rodzaj konserwy, którą można wykorzystać na kilka sposobów. Można pokroić mięso w plasterki i położyć na kanapce. Można je dodać do zupy lub makaronu czy sosu. Możne je podgrzać i zjeść z ziemniakami jako pyszny obiad. Kąski mięsne śmiało możecie zabrać ze sobą na urlop nawet wtedy, gdy nie macie dostępu do lodówki. Po odpowiednim pasteryzowaniu(...)stanie. My już je wypróbowaliśmy i jesteśmy jednomyślni w ocenie – są pyszne! Polecam. Składniki (na 1 kg mięsa): • 1 kg mięsa surowego (np. karkówka, szynka, łopatka) • 150 g boczku surowego lub parzonego wędzonego (koniecznie ze skórą!) • 3 duże ząbki czosnku • 1 łyżka soli • 1 łyżeczka przyprawy Delikat Knorr’a do mięs • pieprz (opcjonalnie) Ilość można zwiększać. Sposób przygotowania: 1. Mięso

W mojej kuchni
fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem 190

chleba liście selera sol, pieprz wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 -10 min., a następnie ostudzamy pod zimną bieżącą wodą i osączamy. Boczek oraz cebulę kroimy w kostkę, przekładamy na rozgrzana patelnię i podsmaży, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodajemy mąkę, mieszamy. Gdy mąka się zaparzy wlewamy małym strumieniem mleko, mieszamy cały czas(...)zredukuje. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy pokrojony w kotkę ser, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba kruszymy i blendujemy z roztopionym masłem. Ugotowaną fasolkę mieszamy z powstałym sosem, przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego posypujemy okruszkami. Całość zapiekamy w 180 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia