garnek z makaronem. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę, boczek i podsmażamy by się lekko zrumienił. Dorzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy na małym ogniu aż cebula zmięknie. Zwiększamy ogień dorzucamy anchois i brokuły i smażymy 5 minut mieszając. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wino i odparowujemy sos do 1/4. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewióryszerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia. Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą sos. Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane
cucinarechyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe
Pełny talerzpiekarnika tartę kroimy w paski i jemy ciepłą. My oprócz boczku dodaliśmy resztkę pepperoni, ale można to pominąć. Nie kombinujcie tylko z pomidorami i oliwkami, bo wyjdzie pizza, a na włoską pizzę, to jeszcze poznacie przepis! Do tego zrobiliśmy szybką sałatę z kurczaka, żółtej papryki i gruszki polaną sosem z oliwy, octu balsamicznego i musztardy. Znajdźcie godzinę i zróbcie sobie
GRUBY WAŁEKpokroić w kosteczkę. Twarożek wymieszać z jajkiem, dodać fasolę, boczek, sól, pieprz, zioła, dymkę oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Na spód wyłożyć farsz, a wierzch posypać żółtym serem. Piec ok. 45 minut ww. temperaturze 190-200oC. Tartę podawać ciepłą z czerwonym barszczem do picia lub polaną sosem na bazie jogurtu, np. musztardowym, chrzanowym lub czosnkowym
Czerwień i błękitMarzy się wam szybki i nieskomplikowany obiad, za to smaczny? Spaghetti Carbonara to idealne wyjście z sytuacji W trakcie gotowania makaronu przygotowujemy szybki sos (serio jest
Wypieki i RumieńceKolejny przepis na pastę do kanapek... Warto czasami posmarować kanapeczki czymś innym niż twarożek czy masło. Składniki: 300 g bobu 100 g wędzonego boczku 2 łyżki
IMPRESJA SMAKUkuchni poleskiej. To nic innego jak duszona fasolka w sosie pomidorowym z dodatkami. Można dodać do niej mięso, kiełbasę, pieczarki, krojonych pomidorów. Jest syta i bardzo aromatyczna. Polecam samą lub z bułeczką, czy chrupiącym chlebkiem. Składniki: 0,5 kg fasoli białej Jaś 250 g kiełbasy dobrej jakościowo 250 g boczku wędzonego lub surowego olej rzepakowy - do smażenia
Zasmakuj Kuchnikostkę. Boczek kroimy w paski, cebulę drobno siekamy. Boczek podsmażamy, dodajemy cebulę i na koniec dynię. Śmietanę mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla. Czynność tę powtarzamy na kolejnych plastrach ciasta. Przykrywamy farszem, zalewamy sosem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200ºC. Do wykonania tarty wykorzystałam
Podróż w kulinariapokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku była wyśmienita Kolejne szaszłyki to małe
Kuchenne Wariacjewłożyć do każdej tuszki. Każdą przepiórkę owinąć dwoma plasterkami boczku i spiąć szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą, przełożyć przepiórki i piec 10 minut w 180’C. Następnie dolać wino i piec około 30 minut (do miękkości mięsa), co jakiś czas polewając tuszki powstałym sosem. Smacznego
Oryginalny smakpołożyć na każdy plaster mięsa, kawałek ogórka, plaster boczku, pasek papryki czerwonej i krążki cebuli, zwinąć ciasno w roladkę, spiąć wykałaczką. Zrazy obtoczyć w mące, smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć zrazy do rondla, podlać bulionem warzywnym, dodać przyprawy, dusić do miękkości zrazów. Gdy zrazy są miękkie oprószyć sos mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Zrazy podawać
Kuchnia DanusiKropla Oliwy) Shakshuka- jajka w pikantnym sosie pomidorowym (Silver Teaspoon) Jajecznica raz, dwa...: Jajecznica z kurkami (Jemy Pijemy) Kurka i jajka czyli jajecznica w wersji dietetycznej (Zaklęcie na szczęście) Różowa jajecznica z malinami (Czarna wisienka) Jajecznica z pomidorem, cebulka i bazylią (jemy sobie) Jajecznica ze szpinakiem, boczkiem i cebulą (Klaudynkowa kuchnia) Jajecznica z kurkami
bastalenaowocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić w czerwcu Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana
Cooking Monsterziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak dużo więcej a każdy może stworzyć własną Do takich tłuczonych ziemniaków tradycyjnie podaje się pęto wędzonej, podgrzanej w wodzie kiełbasy (rookworst) i koniecznie sos (nazywany: stamppot jus), przygotowywany na bazie ciemnej zasmażki z mąki
Sztuka gotowania w/g Samirywolnego brzegu. Następnie zwinąć jak roladę. Obłożyć plastrami boczku, Ułożyć w żeliwnym naczyniu lekko naoliwionym, łączeniem do dołu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 C. Piec ok 1,15 godz. Po 45 minutach wlać wino. Na ostanie na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywę. Podawać z ulubioną kaszą a powstałym sosem polać całość. * Mięsa nie solę bo szynka, pasta i szpinak
Delicious Titbits