kawałki słoniny, grzyby, cebulę, boczek itp. Zrazy obsmaża się na patelni, a następnie długo dusi na wolnym ogniu, aż zmiękną. Ja przygotowałam zrazy z „farszem” z kiszonych ogórków oraz cebuli. Część z nich uprzednio posmarowałam niewielka ilością ostrej musztardy. Zrazy wyszły zwarte, miękkie i soczyste. Podczas serwowania można polać je wytworzonym podczas gotowania pysznym sosem oraz podać z dodatkami
MyCookBook.plBoczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na skwarki. Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i wstępnie tłuczemy. Zmniejszamy ogień do minimum, wsypujemy do ziemniaków mąkę i tłuczemy do osiągnięcia jednolitej masy. Nakładamy na talerz łyżką namoczoną w tłuszczu, polewamy tłuszczem ze skwarkami i gotowe. Fuśkę możemy też podawać z sosem lub gulaszem. Zapachniało
Maminek kulinarnybiałego, wytrawnego wina 50 ml koniaku 100 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz dodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g)'; document.write(" "); Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na patelni(...)ewentualnych błon i podsmażamy na łyżce oleju przez minutę z każdej strony. Wlewamy koniak, nakrywamy pokrywką i dusimy przez minutę. Wątróbki zdejmujemy, kroimy na mniejsze części i zalewamy sosem koniakowym z patelni. Patelnię czyścimy, rozgrzewamy następną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną cebulę. Zalewamy ją winem i dusimy minutę. Zawartość patelni wlewamy do wątróbek. Dodajemy także majeranek, posiekaną pietruszkę, śmietanę kremówkę
Poezja smakutłuszcz się wytopi a boczek przysmaży. Tłuszcz przelać do garnka wrzucić cebulę, paprykę i chilli, smażyć przez kilkanaście minut, gdy papryka zacznie mięknąć dodać pomidory. W międzyczasie kiełbasę pokroić na plasterki i przesmażyć na patelni. Dodać do warzyw, dosypać soli, pieprzu i ziół, gotować na małym ogniu przez kolejne kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną a sos stanie się lekko gesty
Codzienne GotowanieOwijamy mięso szczelnie w boczek i układamy na reszcie śliwek w naczyniu żaroodpornym, zalewamy resztą wina, wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki czerwone cebulki, czosnek i liście laurowe. Tak przygotowany schab wstawiamy do zimnego piekarnika bez przykrycia na 30 min. i 150 stopni z termoobiegiem, po tym czasie obracamy mięso do góry nogami, polewamy powstającym sosem i pieczemy kolejne
Kuba GotujeCzy zastanawialiście się skąd wziął się ten pyszny sposób podania spaghetti?? Otóż pochodzi z Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski
Tradycyjna Kuchniapokrojony w kostkę boczek i smażymy aż się zarumieni , dodajemy pokrojone pieczarki całość chwilę dusimy a następnie wlewamy bulion . Na koniec dodajemy pokrojony ser pleśniowy i zioła prowansalskie , doprawiamy solą i pieprzem .Całość podgrzewamy delikatnie mieszając aż ser się roztopi . Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy i podajemy z przygotowanym sosem
Smakowite Daniaowinięty w boczek. Gdy boczek się zrumieni przekładamy ser na drugą stronę. Gotowego camemberta kroimy i jemy maczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek
OstryKęsowinięty w boczek. Gdy boczek się zrumieni przekładamy ser na drugą stronę. Gotowego camemberta kroimy i jemy maczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek
OstryKęsswoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka ( chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem ) , jak wykonać Bouquet garni , czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka(...)Sztufadę z gęsich piersi po tulusku . Najpierw gęsie piersi została zamarynowane w mieszance ziół, świeżego tymianku, tłuczonego pieprzu, goździków i liści laurowych i czerwonego wina. Następnie szpikowano piersi słupkami boczku. Dalej było grillowanie i duszenie wraz z Bouquet garni z marynatą. Zorganizowano też dla nas konkurs grillowania, podzielono
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)jest bardzo proste, szybko się je robi oraz fajnie się prezentuje na stole. Ser ricotta można zastąpić innym serem kremowym. Szynkę można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego
moj przepis nasałatka z sosem miętowym. Wspominam ten wieczór jako jedno z najstraszniejszych wydarzeń kulinarnych mego życia. Nigdy chyba nie było mi tak niedobrze po posiłku. Baraninę na nowo pozwoliła mi odkryć mama, raz jeszcze udowadniając, że wszystko może być smaczne, jeżeli tylko się to odpowiednio przyrządzi ;) BARANINA PIECZONA Składniki: - 2,5 kilograma baraniny - 200 gram boczku wędzonego - 1 duża cebula - kilka
Życie zamknięte w smakupomidorów, zieleniną i boczkiem. Przełożyć do wyłożonej szynką formy. Zalać mieszanką jajeczną. Na wierzchu ułożyć resztę pomidorów (skórką do góry). Piec w 175°C przez 40 -45 minut. Nóż o cienkim ostrzu wbić w środek ciasta. Po wyciągnięciu powinien być wilgotny, ale nie powinno być na nim płynnej masy jajecznej. Jako dodatek polecam sałatę z sosem winegret Smacznego
Pełny talerzpozostałym ze smażenia boczku. Wrzucić pokrojone tosty i zrumienić z wszystkich stron. Pomidory umyć i pokroić w nieduże ćwiartki. Pokroić natkę pietruszki,szczypiorek oraz cebulę dymkę na deseczce. Ocet rozcieńczyć łyżką wody i wymieszać z pokrojoną zieleniną. Doprawić solą i pieprzem do smaku,dodać olej i dokładnie wymieszać.Następnie wszystko razem lekko wymieszać. Można polać sosem winegret
Przepisy i porady kulinarneskwarkami z wedzonego boczku. Smacznego! Placuszki z dyni i ziemniakow skladniki farsz z pierogow 1 jajko okolo 5 lyzek maki oliwa do smazenia wykonanie: Do farszu dodajemy jajko i make. Wszystko laczymy ze soba, a nastepnie lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy z obu stran az sie przyrumienia. Placuszki bardzo fajnie smakuja ze sosem tatarskim. Smacznego
Przysmaki KarolkiKalarepka w maślanym sosie W tym roku pomieszała mi się rozsada kapusty (tak, niestety nawet ogrodnik potrafi zbłądzić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , kalarepki i kalafiora , co w efekcie doprowadziło do kalarepkowej inwazji w ogrodzie warzywnym . No cóż jak już została posadzona w większości , to trzeba znaleźć(...)jakiś sposób ,żeby sensownie ją przerobić , bo na surowo to już nam boczkami wychodzi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To bardzo prosty przepis , ale niezwykle smaczny , dosłownie zakochaliśmy się w nim smakuje pomiędzy kalafiorem a młoda kapustką , jest bardzo delikatna i maślana . Cudowna ciepła przystawka do młodych
Ogrodnik w podróży